Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου

στα 10

Εν αναμονή του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου

Η ταινία

Ο Γιώργος μένει μόνος στην Αθήνα... Υποτίθεται σπουδάζει, αναγκάζεται να δουλεύει... Του λείπουν νόημα, αυτοπεποίθηση, ταυτότητα, αποδοχή... Γεμίζει το κενό ως «RED HULK», όπως είναι γνωστός στο σύνδεσμο οπαδών της ομάδας του... Ωσπου η εμπλοκή του σ' ένα επεισόδιο ρατσιστικής βίας φέρνει μπροστά του νέα αδιέξοδα, διλήμματα και επιλογές...

Η σκηνοθέτης

Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική στο «Αττικό Ωδείο», μαθήτευσε δίπλα στο ζωγράφο Γιάννη Τσαγκάρη κι έκανε μαθήματα κλασικού και σύγχρονου χορού στη σχολή χορού «Ραλλού Μάνου». Το 2001 απέκτησε πτυχίο πιάνου με καθηγητή τον διεθνούς φήμης σολίστ Μαλλούχο Διονύση, το 2005 αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ, όπου σπούδαζε, και το 2007 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην ίδια σχολή, αποκτώντας τον τίτλο: «MSc in International Economics». Από το 2010 έως το 2012 παρακολούθησε μαθήματα σεναρίου και σκηνοθεσίας κινηματογράφου στη σχολή Athens ΝYC με καθηγητές τους Α. Κόκκινο, Π. Βούλγαρη, Δ. Παναγιωτάτο, Β. Χασσάνδρα κ.ά, ενώ στην ίδια σχολή ολοκλήρωσε και τον κύκλο του μοντάζ - post production με καθηγητές τους Γ. Μαυροψαρίδη, Η. Βενάκη, Β.Αντωνόπουλο, Σ.Κυριακού. Τον Αύγουστο του 2012 συμμετείχε στον online διαβαλκανικό διαγωνισμό του «altcine.com» με την πρώτη της ταινία μυθοπλασίας, «Facets of Loneliness» (2010, δείτε το ολόκληρο εδώ), που είχε ολοκληρώσει ως άσκηση στο α' εξάμηνο της σχολής, τον Δεκέμβριο του 2010. Απέσπασε το πρώτο βραβείο κοινού και κέρδισε πλήρη υποτροφία για το BA σκηνοθεσίας στη σχολή «Akmi Metropolitan College», όπου και φοίτησε, με καθηγητές τους Ε. Χατζή, Δ. Κουτσιαμπασάκο, Η. Βενάκη. Αποφοίτησε από τη σχολή «Akmi Metropolitan College», τον Ιούνιο του 2013, αποκτώντας τον τίτλο ΒΑ in Media Arts and Film Directing. Παράλληλα με τις σπουδές της, από το 2006 έως σήμερα, εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος σε λογιστήριο εταιρίας. Η ταινία “Red Hulk” είναι η πτυχιακή της ταινία.

Τέσσερις ερωτήσεις για το «Red Hulk»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Η αφορμή ήταν μια άσκηση για τη σχολή, τον Ιανουάριο του 2012, όταν κληθήκαμε να κάνουμε μια ολιγόλεπτη ταινία για ένα φόνο. Τότε άρχισα να σκέφτομαι την ιστορία, η οποία όμως άρχισε να αναπτύσσεται και να παίρνει την τελική της μορφή αρκετά αργότερα, από τον Σεπτέμβριο του 2012, καταλήγοντας μέχρι το τέλος του έτους στο τελικό σενάριο, που αποτέλεσε και το σενάριο της πτυχιακής μου ταινίας.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που θα σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Η ταινία είναι κομμάτι του προβληματισμού μου πάνω στο πώς η ανάγκη για ένταξη και αποδοχή μπορεί συχνά να οδηγεί στη διαστροφή της προσωπικότητας του ατόμου.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Πέρα από τη χρονική της διάρκεια, η ταινία «μικρού μήκους» αποτελεί διαφορετικό είδος. Στις δεδομένες συνθήκες, για διάφορους λόγους (κατ’ ουσίαν οικονομικούς), ήταν για μένα το μόνο είδος με το οποίο μπορούσα να εκφραστώ.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σε μια χώρα που από την μια βρίσκεται σε κρίση κι από την άλλη ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον;

Στην Ελλάδα το να κάνεις σινεμά νομίζω ήταν πάντοτε δύσκολη υπόθεση, αφού η αισθητική - καλλιτεχνική αγωγή, η κινηματογραφική παιδεία, η κρατική στήριξη της κινηματογραφικής παραγωγής, ήταν πρακτικά ανύπαρκτες. Με την οικονομική κρίση, προφανώς τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα χειρότερα. Από την άλλη όμως, η κάθε κρίση, κι ακόμη περισσότερο μια βαθιά οικονομική - πολιτική κρίση, όπως αυτή των τελευταίων χρόνων, αποτελεί «πεδίο δόξης λαμπρό» για κάθε δημιουργό. Επομένως, θα ήταν αναμενόμενο ο κινηματογράφος μας να «κεντρίζει» το διεθνές ενδιαφέρον, αλλά πρώτα και κύρια να απασχολεί ουσιαστικά και πλατιά το ελληνικό κοινό. Το ερώτημα είναι με ποια έννοια, με ποιο περιεχόμενο και σε ποια κατεύθυνση «κεντρίζει» το όποιο ενδιαφέρον, διεθνές ή μη…

info

Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου / Σενάριο: Ασημίνα Προέδρου / Διάλογοι: Ασημίνα Προέδρου, Dr Zarko / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χριστίνα Μουμούρη / Μοντάζ, Sound Design: Σαϊφεντίν Σαλήμ / Ηχοληψία: Βασιλική Πούλου / Casting Director: Ελένη Λαζαράκη / Co-Set Designer: Αρτεμις Θεοδωρίδη / Special Set Advisor : Dr Zarko / Ενδυματολογική Επιμέλεια: Εφη Μουτσιάνα / Graphic Designer: Μανίνα Δούραλη / Μακιγιάζ: Jennifer Rage, Αλίσα Ζούμπκο / Κομμώσεις: Αλίσα Ζούμπκο / Special Advisor: Dr Zarko / Οργάνωση Παραγωγής: Ελένη Λαζαράκη / Ηθοποιοί: Φρίξος Προέδρου, Νέστορας Φανάρας, Χρήστος Κοντογεώργης, Δημήτρης Τζουμάκης, Ελισσαίος Βλάχος, Ντομένικα Ρέγκου, Συμεών Τσακίρης, Στέλιος Ξανθουδάκης, Μάνος Στεφανάκης, Θεοφύλακτος Αργυρού, Πάνος Ναστ

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.