Ενημέρωση

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα 10 πράγματα που περιμένουμε!

στα 10

To νούμερο 2: To «Streaming Project» που για τρίτη χρονιά θα ταξιδέψει επιλεγμένες προβολές σε πέντε πόλεις της Ελλάδας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία ακόμη και σε όποιον δεν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη να γίνει μέρος του Φεστιβάλ.

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα 10 πράγματα που περιμένουμε!
Human Cargo

Το «Streaming Project - Ντοκιμαντέρ σε ταυτόχρονη ψηφιακή μετάδοση» εγκαινιάστηκε πριν από δύο χρόνια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και συνεχίζεται και φέτος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου.

Πέντε πόλεις της Ελλάδας, η Κέρκυρα, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Ξάνθη και το Ρέθυμνο, αλλά και η Λευκωσία της Κύπρου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν επιλεγμένες ταινίες από το πρόγραμμα του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης, ΤΕΙ Κρήτης και Frederick University).

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών του φετινού «Streaming Project»:

2

Δευτέρα 18/3: Ο Εξ Αίματος αδελφός / Blood Brother του Στιβ Χούβερ (Η.Π.Α.) / Ο Ρόκι πήγε στην Ινδία ως τουρίστας. Όταν βρέθηκε στο δρόμο του μια ομάδα παιδιών φορέων του ιού του AIDS, ο Ρόκι αποφάσισε να μείνει και να αφιερώσει τη ζωή του στη φροντίδα τους. Αυτή η αδιαμφισβήτητη δύναμη της αγάπης εξυμνείται στην ιστορία του Ρόκι και της απόφασής του να μετοικήσει στην Ινδία και να ξαναρχίσει τη ζωή του ανάμεσα σε συνανθρώπους του που στερούνται τα πάντα. Ο«Ρόκι Άννα» (όπως τον φωνάζουν οι μικροί του φίλοι στο ορφανοτροφείο για οροθετικά παιδιά, που σημαίνει «αδελφός Ρόκι»), ήταν απογοητευμένος από τη ζωή του στην Αμερική. Έχοντας μεγαλώσει χωρίς δεμένη οικογένεια, βρήκε τον προορισμό του ζώντας και δουλεύοντας με παιδιά που έχουν ανάγκη. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους που πέρασαν κι έφυγαν απ’ τη ζωή τους, ο Ρόκι έμεινε κι αφοσιώθηκε στη φροντίδα τους. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, το κέφι και η αποφασιστικότητά του αποδεικνύονται ανεκτίμητα προτερήματα σε πείσμα της απόγνωσης. Ο Εξ αίματος αδελφός –ένα ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο παλιός φίλος του Ρόκι, Στιβ Χούβερ– καταγράφει τη ζωή και το έργο του Ρόκι στην περιοχή Ταμίλ Ναντού της Ινδίας εδώ και πέντε χρόνια. Ηταινία εστιάζει στην αφοσίωση του Ρόκι στα παιδιά και στις οικογένειές τους, που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με θέματα ζωής και θανάτου. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

2

Τρίτη 19/3: Το Γλυκό Καράβι / Human Cargo του Ντανιέλε Βικάρι (Ιταλία) / Στις 8 Αυγούστου του 1991, το «Βλόρα», ένα αλβανικό πλοίο που μεταφέρει 20.000 ανθρώπους φτάνει στο λιμάνι του Μπάρι. Tο καράβι δυσκολεύεται να δέσει. Μερικοί ρίχνονται στη θάλασσα και κολυμπούν ώς την ακτή, ενώ πολλοί φωνάζουν εν χορώ «Ιτάλια, Ιτάλια», κάνοντας το σήμα της νίκης. Στις 7 Αυγούστου 1991, το πλοίο, που μετέφερε 10.000 τόνους ζάχαρης απ’ την Κούβα, είχε αράξει στο λιμάνι του Δυρραχίου. Καθώς ξεφόρτωνε, ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων όρμησε στο καράβι κι ανάγκασε τον καπετάνιο να βάλει πλώρη για Ιταλία. Το επόμενο πρωί, το «Βλόρα» το περιμένει μια πόλη έκπληκτη, καθώς κι ένα άδειο γήπεδο ποδοσφαίρου όπου θα κρατηθούν οι Αλβανοί μέχρι να απελαθούν στη χώρα τους. Εικοσιένα χρόνια έχουν περάσει από κείνη τη μέρα. Οι περισσότεροι απ’ τους ανθρώπους που επιβιβάστηκαν σ’ εκείνο το πλοίο αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Αλβανία, αλλά ο κόσμος εξακολούθησε να διασχίζει το στενό και πολλοί ξαναπροσπάθησαν. Σήμερα, 4,5 εκατομμύρια ξένοι ζουν στην Ιταλία. Δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας.

2

Τετάρτη 20/3: Τσαρ... Το Νησί Φάντασμα / Char... the No-Man’s Island του Σόουραβ Σάρανγκι (Ινδία) / Γνωρίστε τον Ρούμπελ, ένα 14χρονο αγόρι που κάνει λαθρεμπόριο ρυζιού από την Ινδία στο Μπαγκλαντές. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να διασχίσει τον ποταμό Γάγγη, το φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Ο ίδιος ποταμός διάβρωσε το σπίτι του στην ενδοχώρα της Ινδίας όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Χρόνια αργότερα, ένα εύθραυστο νησί με το όνομα Τσαρ σχηματίστηκε μέσα στο μεγάλο ποτάμι. Μαζί με την οικογένειά του κι ένα τσούρμο αστέγων, ο Ρούμπελ αποφάσισε να βρει κατάλυμα σ’ αυτήν την έρημη έκταση που ελέγχεται από την συνοριακή αστυνομία και τον δύο χωρών. Ο Ρούμπελ ονειρεύεται να βρεθεί στο παλιό του σχολείο στην Ινδία, αλλά η πραγματικότητα τον αναγκάζει να κάνει λαθρεμπόριο. Μετά από ένα καυτό καλοκαίρι, στον ουρανό μαζεύονται τα σκοτεινά σύννεφα των μουσώνων· ο ποταμός φουσκώνει ξανά. Βλέπουμε τα παράλια του νησιού να υποχωρούν. «Το Τσαρ μπορεί κάποια μέρα να εξαφανιστεί, εμείς όμως όχι», λέει με χαμόγελο το αγόρι.

2

Πέμπτη 21/3: Little Land του Νίκου Νταγιαντά (Ελλάδα) / Με την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, όλο και περισσότεροι νέοι άνεργοι στρέφονται προς την επαρχία, ελπίζοντας ν’ αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο. Η ταινία ακολουθεί τον 35χρονο Θοδωρή, ο οποίος εγκαθίσταται στο απομακρυσμένο νησί της Ικαρίας με σκοπό να ζήσει από τη γη. Εκεί ανακαλύπτει μια κοινωνία που στηρίζεται στην αυτονομία και τη συνεργασία, και ανθρώπους που ζουν περισσότερο –και καλύτερα– από οποιονδήποτε άλλον, καθιστώντας το νησί μία από τις ελάχιστες «μπλε ζώνες» του πλανήτη, όπου οι κάτοικοι απολαμβάνουν ιδιαίτερη μακροζωία. Ο σκηνοθέτης Νίκος Νταγιαντάς αναζητεί τα μυστικά της Ικαρίας, ανακαλύπτοντας πώς οι ριζικά διαφορετικές ζωές των κατοίκων του νησιού μάς αφορούν άμεσα, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής. Διαβάστε περισσότερα εδώ για την ταινία.

4

Πέμπτη 21/3: Food for Love της Μαριάννας Οικονόμου (Ελλάδα) / Η απέραντη αγάπη της Ελληνίδας μάνας προς τα παιδιά της φτάνει μέχρι την άκρη της γης! Όσο μακριά κι αν είναι το παιδί της, το φαγητό της θα το ακολουθεί. Το σπιτικό φαγητό στα χέρια της Ελληνίδας μάνας είναι ένα ισχυρό πρακτικό αλλά και συμβολικό όπλο, που γεφυρώνει γεωγραφικές και συναισθηματικές αποστάσεις και διατηρεί για πάντα στενούς τους οικογενειακούς δεσμούς! Μέσα από τις ιστορίες τριών μανάδων και τη σχέση τους με το φαγητό, το ντοκιμαντέρ ανοίγει ένα παράθυρο στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικογένειας με κεντρική μορφή τη μάνα, και τα παιδιά ως πρίγκιπες και πριγκίπισσες.

2

Παρασκευή 22/3: Αποστολή στην Aκρη του Kόσμου / The Expedition to the End of the World του Ντάνιελ Ντένσικ / Μια πραγματική ταινία περιπέτειας – αλλά με την πολύ σύγχρονη έννοια του όρου. Σ’ ένα τρικάταρτο καράβι, συντροφιά με καλλιτέχνες και επιστήμονες, με φιλοδοξίες εφάμιλλες του Νώε ή του Κολόμβου, βάζουμε πλώρη για την άκρη του κόσμου: σ’ αυτήν την περίπτωση, για τα παγόβουνα της βορειανατολικής Γροιλανδίας που λιώνουν με ραγδαίους ρυθμούς. Ένα επικό ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου το πλήρωμα –που περιλαμβάνει από καλλιτέχνες μέχρι γεωλόγους και αστροβιολόγους– ανακαλύπτει νέα είδη ζωής, αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις και στοχάζεται πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα υπαρξιακής φύσης. Η περιέργεια, το μεγάλο πάθος και μια ανάλαφρη πινελιά χιούμορ συγκλίνουν σε μια ταινία που ενορχηστρώνεται υπέροχα από τον ταλαντούχο Ντάνιελ Ντένσικ, που κάθε του εικόνα μας πηγαίνει πιο πέρα και βαθιά μέσα σ’ αυτήν την υποσημείωση της ιστορίας που λέγεται ανθρωπότητα.

To Flix θα βρίσκεται στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μεταφέροντάς σας όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Διαβάστε περισσότερα παρακάτω: