Συνέντευξη

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «In The Distance Of A Glance» του Χριστόφορου Ροδίτη

στα 10

Κάθε μέρα, τo FLIX γνωρίζει λίγο καλύτερα έναν από τους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται φέτος στο Φεστιβάλ Δράμας.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «In The Distance Of A Glance» του Χριστόφορου Ροδίτη
Παλιά πόλη, η εντός των τειχών Λευκωσία. Μετά από ειδοποιήσεις για εγκατάλειψη της, ο Στράτος και η Lynn παίρνουν την απόφαση να παραμείνουν.

O Χριστόφορος Ροδίτης συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 34ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο τμήμα Μυθοπλασίας, με την ταινία «In The Distance Of A Glance». O Χριστόφορος γεννήθηκε το 1972. Σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου στο τμήμα Σκηνοθεσίας και έκανε τα μεταπτυχιακά του στην Αγγλία στο London International Film School. Από το 1997 δουλεύει στην TRANSVIDEO LTD ως σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ.

Φιλμογραφία:

  • «Ο Ανελκυστήρ», 16 mm (1994)
  • «I Chased Μy Woman Until She Caught Me» 35 mm (1996)
  • «Η Σκυταλοδρομία του Θανάτου» (1998) Digital Betacam
  • «Μπλουζ για τη Νέδη Ράιαν» 35mm (2006) 1ο Βραβείο Γυναικείου ρόλου (Δήμητρα Δημητριάδου), 1ο Βραβείο Ανδρικού (Ανδρέας Βασιλείου), Βραβείο Παραγωγής για το Υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής και τεχνικής επίτευξης στο 4ο Φεστιβάλ Κυπριακών ταινιών μικρού μήκους 2007.

Γνωριμία με το Χριστόφορο Ροδίτη

Περιέγραψε σε 25 λέξεις την ταινία σου

Παλιά πόλη, η εντός των τειχών Λευκωσία. Μετά από ειδοποιήσεις για εγκατάλειψη της, ο Στράτος και η Lynn δεν εγκαταλείπουν το σπίτι τους, αλλά παίρνουν την απόφαση να παραμείνουν. Μαζί θα ζήσουν τις τελευταίες τους στιγμές με τρόμο αλλά και ερωτισμό, αποκλεισμένοι στη πόλη που έχει ήδη χαθεί.

Πόσο σημαντικό είναι το φεστιβάλ της Δράμας για την εκκίνηση ενός κινηματογραφιστή;

Ολα τα φεστιβάλ δίνουν την ευκαιρία στους δημιουργούς να φέρουν τις ταινίες τους σε επαφή με το κοινό και να νοιώσουν από κοντά κάποιες αντιδράσεις. Το Φεστιβάλ της Δράμας είναι ο σημαντικότερος θεσμός στην Ελλάδα για τις μικρού μήκους. Το περίεργο είναι ότι, όταν κάνεις μια ταινία η σκέψη σου δεν πρέπει να τρέχει σε κανένα φεστιβάλ ενώ από την άλλη αν κάποιος θέλει να συνεχίσει να κάνει ταινίες πρέπει να συμμετέχει στα Φεστιβάλ!

Πως θα βαθμολογούσες την κρατική υποστήριξη στους νέους κινηματογραφιστές;

Πάλι καλά που υπάρχει! Δυστυχώς θα είναι πάντα ανεπαρκής γιατί ο πολιτισμός είναι και θα παραμείνει «φτωχός» με τον τρόπο που εξελίσσεται σήμερα ο κόσμος. Οι ανάγκες που οι παγκόσμιοι μηχανισμοί επιβάλλουν στον σύγχρονο άνθρωπο φέρνουν την ανάπτυξη του πολιτισμού και ιδιαίτερα το χώρο της τέχνης σε δεύτερη μοίρα.

Τι ρόλο πιστεύεις ότι μπορεί να παίξει η μικρού μήκους ταινία στην πρόσφατη άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου;

Δεν έχω διαπιστώσει κάποια «άνθιση» του ελληνικού κινηματογράφου. Αναφέρομαι κυρίως στον τρόπο της κινηματογραφικής γραφής, θεματολογίας και άλλα που είναι πολλά για να τα αναφέρουμε τώρα. 8 στις 10 ταινίες θυμίζουν τηλεόραση παρά κινηματογράφο. Αποψη μου είναι ότι τελικά η μικρού μήκους έχει καλύτερη κινηματογραφική εξέλιξη από ότι η μεγάλου, και νομίζω ότι αυτή η κατεύθυνση έχει δοθεί από την οικονομική στενότητα που μάλλον έχει ως πρώτο κριτήριο το ταμείο και μετά την ίδια την ταινία.

Ποιοι είναι οι τρόποι για να φτάσει η μικρού μήκους ταινία στο κοινό της;

Για το ενεργό σινεφίλ κοινό είναι τα φεστιβάλ. Για τους «τηλεοπτικούς» μπορεί να λειτουργήσει σαν «χάπι» για την τηλεμόλυνση που δέχονται επί καθημερινής βάσης, και για τους υπόλοιπους που περιφέρονται ασκόπως μπορεί να πετύχουν μια μικρού μήκους στο χωνευτήρι που λέγεται διαδίκτυο.

Το μέγεθος μετράει;

Μετράει από την άποψη ότι διαφορετικά θα στήσεις ένα θέμα ως προς την αφηγηματική του δομή σε 15 λεπτά, και διαφορετικά θα το αφηγηθείς μέσα σε 90 λεπτά. Αυτό που σίγουρα μετράει και στις δύο περιπτώσεις είναι η προετοιμασία, η γνώση των εκφραστικών σου μέσων, η σωστή οικονομική διαχείριση και κυρίως το ταλέντο που διαθέτει ο καθένας.

Δείτε φωτογραφίες από την ταινία «In The Distance Of A Glance» στο gallery. Δείτε, επίσης, το trailer της ταινίας στο παρακάτω video.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.