Συνέντευξη

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «Hunting Frogs» του Αδάμ Καρυπίδη

στα 10

Κάθε μέρα, τo FLIX γνωρίζει λίγο καλύτερα έναν από τους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται φέτος στο Φεστιβάλ Δράμας.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «Hunting Frogs» του Αδάμ Καρυπίδη

Ο Αδάμ Καρυπίδης συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 34ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο τμήμα Μυθοπλασίας, με την ταινία «Hunting Frogs». O Αδάμ Καρυπίδης σπούδασε και αποφοίτησε απο το New York College έχοντας καθηγητές τους Αντώνη Κόκκινο, Παντελή Βούλγαρη, Νίκο Γραμματικό και άλλους.Εχει ολοκληρώσει τέσσερις ταινίες μικρού μήκους ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταυτόχρονα.

  • Το «179.99» που το 2008 συμμετείχε στο 1ο 48 Hours Film Project και κέρδισε 3 βραβεία (σεναρίου, καλύτερης γυναικείας ερμηνείας και καλύτερης χρήσης ατάκας).
  • Το «The Comic Shop Movie» που το 2009 συμμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας στο Digi '09 και στο φεστιβάλ Νάουσας την επόμενη χρονιά.
  • Το «Elegy» το 2010, ένα πειραματικό φιλμ οικολογικού περιεχομένου και αναζητήσεων που συνδύαζε μυθοπλασία με στιγμιότυπα απο το National Geographic.
  • Και το «Hunting Frogs» το 2011 που συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό του 34ου φεστιβάλ της Δράμας.

Γνωριμία με τον Αδάμ Καρυπίδη

Περίγραψέ μας με 25 λέξεις την ταινία σου

Το «Hunting Frogs» είναι ένα σπονδυλωτό δράμα με τρεις παράλληλες ιστορίες που εξετάζει τα όρια της ανθρώπινης φύσης και πως φτάνει κανείς στο να τα ξεπεράσει για να φτάσει στην αυτοδικία.

Πόσο σημαντικό είναι το φεστιβάλ της Δράμας για το ξεκίνημα ενός σκηνοθέτη

Το φεστιβάλ της Δράμας υπήρξε και συνεχίζει να είναι η αφετηρία για νέους δημιουργούς τόσο για να προβληθεί η δουλεία τους προς τα έξω όσο και για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να έρθουν αντιμέτωποι με το κοινό και την κριτική για πρώτη φορά.

Πώς θα βαθμολογούσες την κρατική υποστήριξη στους νέους κινηματογραφιστές;

Μην έχοντας ζητήσει ως τώρα κρατική υποστήριξη, όντας ο ίδιος παραγωγός των ταινιών μου ίσως δεν είμαι ο κατάλληλος να απαντήσω. Οπως και να 'χει υπάρχουν σημεία και φορείς που θα έπρεπε να αλλάξουν ή να καλυτερέψουν και είναι στο χέρι όλων μας να ζητήσουμε και να παλέψουμε γι' αυτές τις αλλαγές για τον μελλοντικό ελληνικό κινηματογράφο.

Τι ρόλο πιστεύεις ότι μπορεί να παίξει η μικρού μήκους ταινία στην πρόσφατη «άνθιση» του ελληνικού κινηματογράφου;

Θα μπορούσε να είναι εφαλτήριο για πολλούς δημιουργούς αλλά και ο χώρος όπου θα πειραματιστούν για να δουν ποιο είδος κινηματογράφου τους ταιριάζει έτσι ώστε αν κάποτε αποφασίσουν να κάνουν μια μεγάλου μήκους να είναι οι ίδιοι πιο ασφαλείς στις επιλογές τους αλλά και να προσελκύσουν επενδύτες για να τους βοηθήσουν στο εγχείρημα αυτό.

Ποιοι είναι οι τρόποι για να φτάσει η μικρού μήκους ταινία στο κοινό της;

Οι συμμετοχές στα φεστιβάλ , η προβολή τους πριν από μια μεγάλου μήκους στους κινηματογράφους ,ενότητες στην τηλεόραση με αφιερώματα και το «packaging» των καλύτερων απ' αυτές σε συλλογές DVD .

Το μέγεθος μετράει;

Η μικρού μήκους ταινία δε στερείται κάτι από τη μεγάλη αδερφή της και δεν είναι ένα σκαλί για να φτάσεις στη μεγάλη, αλλά έχει τη δική της ξεχωριστή και πολύ φωτεινή οντότητα. Ειναι κατά κάποιο τρόπο ένα άλλο είδος ταινίας που υπάκουει σε δικούς της κανόνες και νόμους και απαιτεί την ίδια προσοχή και φροντίδα.

Ενα βήμα πίσω... Δείτε πιο κάτω την βραβευμένη με τέσερα βραβεία στο 1ο 48 Hours Film Project μικρού μήκους του «179.99», αλλά και το «The Comic Shop Movie» .

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.