Συνέντευξη

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «Η Νύφη» του Λευτέρη Χαρίτου

στα 10

Κάθε μέρα, τo FLIX γνωρίζει λίγο καλύτερα έναν από τους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται φέτος στο Φεστιβάλ Δράμας.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «Η Νύφη» του Λευτέρη Χαρίτου

Ο Λευτέρης Χαρίτος συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 34ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο τμήμα Μυθοπλασίας, με την ταινία «Η Νύφη». Ο Λευτέρης σπούδασε σκηνοθεσία στην Αθήνα και το Λονδίνο. Σκηνοθέτησε έξι ταινίες μικρού μήκους, από τις οποίες οι «Φράουλες» και το «Να Με Προσέχεις» βραβεύτηκαν και προβλήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχει σκηνοθετήσει αρκετές σειρές για την τηλεόραση μεταξύ των οποίων και την «Αμυνα Ζώνης» από το ομότιτλο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη. Επίσης, στη σειρά «1821» του Σκαϊ, σκηνοθέτησε όλες τις ιστορικές αναπαραστάσεις. Συνεργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Σινεμά» των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, διδάσκοντας κινηματογράφο σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Φιλμογραφία / 1990 «Το Φθινόπωρο που οι Νύχτες Μεγαλώνουν», 1992 «Φράουλες», 1993 «Μια Βδομάδα Αργότερα», 1998 «Να με Προσέχεις», 2000 «Φλεγόμενη Στέλλα», 2001 «The End», 2011 «Η Νύφη»

Γνωριμία με τον Λευτέρη Χαρίτο

Περίγραψέ μας με 25 λέξεις την ταινία σου.

Η Νύφη και η Αθήνα. Η Αθήνα υποδέχεται τη Νύφη με θόρυβο και περίεργους περαστικούς. Η Νύφη, πάλι, είναι σε έναν άλλο κόσμο.

Πόσο σημαντικό είναι το φεστιβάλ της Δράμας για το ξεκίνημα ενός σκηνοθέτη;

Κάλως ή κακώς, δε ζω το ξεκίνημά μου με αυτήν την ταινία. Πρώτη φορά πήγα με ταινία στη Δράμα το 1990. Η Δράμα βοηθούσε και βοηθάει τους νέους κινηματογραφιστές. Τώρα, όμως, που ο ελληνικός κινηματογράφος σπάει με πολλές ταινίες τα όρια της Ελλάδας, η αρχή δε γίνεται κατ’ανάγκη στη Δράμα όπως κάποτε. Αυτό κάνει τον ανταγωνισμό για το φεστιβάλ μεγαλύτερο.

Πώς θα βαθμολογούσες την κρατική υποστήριξη στους νέους κινηματογραφιστές;

Τα τελευταία 2 χρόνια τι να βαθμολογήσεις; Το κράτος απέχει. Μια διετία πριν, κάτι πήγε να γίνει, ειδικά με τους νέους. Οταν όμως οι πιο αξιόλογοι σκηνοθέτες μας κάνουν ταινίες μόνοι τους, τι να πεις; Μα να μην τυχαίνουν δεδομένης οικονομικής βοήθειας σκηνοθέτες σαν τον κύριο Λάνθιμο και τον κύριο Τσίτο; Η να περιμένει κάποιος άλλος γνωστός σκηνοθέτης, ο οποίος διένειμε ανεξάρτητα την ταινία του τα χρήματα από τα εισιτήρια τα οποία το Κέντρο Κινηματογράφου εισέπραξε αλλά ένα χρόνο μετά και ακόμα να του τα αποδώσει; Με συνεχόμενες επιτυχίες και φέτος σε ξένα φεστιβάλ το κράτος δεν είναι πουθενά. Από την άλλη, μήπως είναι καλύτερα; Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι που η επιτυχία έρχεται όταν κάποιος δημιουργεί εντελώς ανεξάρτητα; Απογαλακτισμός από το κράτος!

Τι ρόλο πιστεύεις ότι μπορεί να παίξει η μικρού μήκους ταινία στην πρόσφατη «άνθιση» του ελληνικού κινηματογράφου;

Η μικρού μήκους ταινία θα έπρεπε να μπορεί να εξασφαλίζει επαγγελματική ενασχόληση σε όλους τους συντελεστές της. Είναι εξάλλου ένα δείγμα γραφής για κάθε ειδικότητα. Και λόγω της δυσκολίας της σαν είδος, λόγω του περιορισμένου χρόνου, είναι ένα πολύ αξιόπιστο δείγμα γραφής. Για να παίξει κάποιο ρόλο η μικρού μήκους ταινία, όμως, θα πρέπει να ενδιαφερθεί η παραγωγή για τους νέους άξιους κινηματογραφιστές. Ευτυχώς, οι νεότεροι παραγωγοί κινούνται με άλλο τρόπο πια. Ενώ είναι δύσκολο να μην αναγνωριστεί μια ενδιαφέρουσα δουλειά, μιας και επικοινωνιακά πλέον τίποτα δε μένει στα αζήτητα, ακόμα το σύστημα παραγωγής στην Ελλάδα δεν τυχαίνει κάποιας οργανωμένης προσπάθειας.

Ποιοι είναι οι τρόποι για να φτάσει η μικρού μήκους ταινία στο κοινό της;

Να παίζεται στις αίθουσες. Παλαιότερα παίζονταν μικρού μήκους ταινίες πριν και από ξένες ταινίες. Επίσης, όπως σε πολλές χώρες, υπάρχει ειδική ζώνη σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια για την προβολή ταινιών μικρού μήκους. Και φυσικά το internet όπου κάθε δημιουργός μπορεί να ανεβάσει την ταινία του. Υπό μία έννοια, τα δημοφιλή βιντεάκια στο youtube και αλλού αποδεικνύουν πως οτιδήποτε μικρού μήκους μπορεί να έχει αυτόματα πάρα πολλούς θεατές και τεράστια επιτυχία.

Το μέγεθος μετράει;

Οσο αγαπώ τη μικρού μήκους «Wasp» της Αντρεα Αρνολντ, άλλο τόσο αγαπώ και τη μεγάλου της, το «Fish Tank». Αρα η ταινία όταν είναι ταινία δεν έχει μέγεθος.

Η Ταινία

«Η Νύφη»

Info / * Σκηνοθεσία* Λευτέρης Χαρίτος * Σενάριο* Μαρκέλλα Γιαννάτου, Λευτέρης Χαρίτος Φωτογραφία Δημήτρης Κασιμάτης Μοντάζ Αντρέας Γιαννακόπουλος Μουσική Γιώργος Ρους Πρωταγωνιστούν Μαρκέλλα Γιαννάτου, Γιώτα Φέστα, Γιώργος Σουξές Διάρκεια 7’

Δείτε φωτογραφίες από την ταινία «Η Νύφη» (και τον σκηνοθέτη της), στο gallery. Δείτε, επίσης, το trailer της ταινίας στο παρακάτω video.

Ενα βήμα πίσω... Το 1992, γυρίζοντας από τις σπουδές του στο Λονδίνο, ο Λευτέρης Χαρίτος παρουσίασε στο Φεστιβάλ Δράμας την ταινία «Φράουλες», που τον τοποθέτησε μια για πάντα στον κινηματογραφικό χάρτη της Ελλάδας. Με την ταινία του κέρδισε εκείνη τη χρονιά και το Πρώτο Βραβείο Σπουδαστικής. Ο Λευτέρης μας παραχώρησε τις «Φράουλες», ώστε να μπορέσετε να δείτε ολόκληρη την ταινία εδώ.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.