Συνέντευξη

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «Αρχουσα Τάξη» του Αντυ Παπαδημητρίου

στα 10

Κάθε μέρα, τo FLIX γνωρίζει λίγο καλύτερα έναν από τους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται φέτος στο Φεστιβάλ Δράμας.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «Αρχουσα Τάξη» του Αντυ Παπαδημητρίου

Ο Αντυ Παπαδημητρίου συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 34ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο τμήμα Μυθοπλασίας, με την ταινία «Αρχουσα Τάξη - Ruling Class». Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1984. Εχει τελειώσει Business Studies και κατέχει μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ in Marketing). Σπουδάζει σκηνοθεσία στη σχολή κινηματογράφου «Λυκούργου Σταυράκου'». Συμμετείχε σε σεμινάριο «Digital production and 3D in Film & TV» στην ακαδημία HFF του Βερολίνου - Πότσνταμ. Εχει σκηνοθετήσει τη θεατρική παράσταση «Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση» του Mπερνάρ-Μαρί Κολτές στο θέατρο «Μεταξουργείο» και φέτος στο θέατρο «Κάππα».

Η ταινία «Αρχουσα Τάξη» είναι η πρώτη του ταινία μικρού μήκους.

Γνωριμία με τον Αντυ Παπαδημητρίου

Περίγραψέ μας με 25 λέξεις την ταινία σου.

Η «Αρχουσα Τάξη» είναι ένα πολιτικό θρίλερ που διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον. Η πολιτική εξουσία έχει περάσει στους αριστερούς με αποτέλεσμα τη σύγκρουση δύο φίλων που εξυπηρετούν τα δύο αντίπαλα «στρατόπεδα».

Πόσο σημαντικό είναι το φεστιβάλ της Δράμας για το ξεκίνημα ενός σκηνοθέτη;

Η συμμετοχή σε οποιοδήποτε φεστιβάλ μικρής ή μεγάλης «εμβέλειας» είναι ένα καλό βήμα για τους νέους κινηματογραφιστές για να μπορούν να αναδείξουν τη δουλειά τους.

Πώς θα βαθμολογούσες την κρατική υποστήριξη στους νέους κινηματογραφιστές;

Δεν είμαι γνώστης του θέματος επειδή δεν έχω ασχοληθεί με κρατικό χρήμα.

Τι ρόλο πιστεύεις ότι μπορεί να παίξει η μικρού μήκους ταινία στην πρόσφατη «άνθιση» του ελληνικού κινηματογράφου;

Δεν είμαι σίγουρος πως σχετίζονται οι μεγάλου μήκους ταινίες με τις μικρού μήκους. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Αλλες δομές, άλλα budgets, άλλο storytelling. Οταν το θέμα κινείται γύρω από την ποιότητα του συνόλου του κινηματογράφου μιας χώρας, τότε η βαρύτητα δίνεται στις μεγάλου μήκους ταινίες και όχι στις μικρού μήκους.

Ποιοι είναι οι τρόποι για να φτάσει η μικρού μήκους ταινία στο κοινό της;

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι γνωρίζω τους πιθανούς τρόπους προώθησης μικρού μήκους ταινίες. Φαντάζομαι όμως, ότι πέρα από τα φεστιβάλ, η ιδιωτική τηλεόραση στο σύνολό της θα μπορούσε να δείχνει κάποιες ταινίες και η κρατική, παρόλο που δείχνει μερικές να συμβαίνει με μεγαλύτερη συχνότητα. Η βάση όμως, πιστεύω ότι δημιουργείται από το εκάστοτε φεστιβάλ, τις συμφωνίες που μπορεί να κλείσει με τα κανάλια, με μεγάλες αλυσίδες βιντεοκλάμπ, όπως και με τα μεγάλα συγκροτήματα κινηματογραφικών αιθουσών.

Το μέγεθος μετράει;

Δε μπορώ να απαντήσω σε μια τέτοια ερώτηση. Κάποιες φορές ναι, κάποιες όχι. Ανάλογα με την περίσταση και με το στόχο του παραγωγού ή του σκηνοθέτη.

H ταινία

Υπόθεση: Στην Ελλάδα του 2015, μετά από μία περίοδο αναταραχών, έχει αναλάβει την εξουσία το κόμμα - καθεστώς «Αριστερή Ελευθερία». Οι δύο ακραίες πλευρές της νέας τάξης πραγμάτων (αριστερή & δεξιά), εκφράζονται μέσα από την ιστορία δύο φίλων, η οποία εξελίσσεται σε ένα πολιτικό θρίλερ όπου οι πολιτικές και οι ανθρώπινες αξίες συγκρούονται. Ο Βασίλης, πράκτορας του καθεστώτος, έρχεται σε δίλημμα για το αν θα πρέπει να εξοντώσει ή όχι τον καλύτερό του φίλο Γιώργο, υποστηρικτή της δεξιάς. Θα κερδίσει η υποκρισία της πολιτικής ιδεολογίας ή ο παράγοντας άνθρωπος; Θα μπορούσε η Αρχουσα Τάξη να δείξει ένα πιο ανθρώπινο χαρακτήρα στο όνομα της φιλίας; Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη...

Αρχουσα Τάξη / Παραγωγή, Σκηνοθεσία, Σενάριο: Αντυ Παπαδημητρίου Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σπύρος Παπατριανταφύλλου Σχεδιασμός Παραγωγής, Σκηνογραφία, Εφέ: Δημήτρης Πρέβε Μοντάζ: Βαγγέλης Σκλέντζας Μουσική: Αλέξανδρος Κοξαράς Πρωταγωνιστούν: Κώστας Ανταλόπουλος, Δημήτρης Παπαδάτος, Χρύσα Κορναζίδη, Ρηνιώ Καζάκου, Λευτέρης Ελευθερίου, Τάσος Κωστής, Θοδωρής Σμερός, Δημήτρης Πρέβε, Γιώργος Ματεντζίδης, Τάσος Τζιβίσκος, Γιώργος Ευαγγελόπουλος, Θεμιστοκλής Σιάτος

Δείτε φωτογραφίες από την ταινία «Αρχουσα Τάξη» (και το σκηνοθέτη της) στο gallery.

Δείτε, επίσης, το trailer της ταινίας στο παρακάτω video.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.