Συνέντευξη

Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου # 11. Μπάμπης Μπεσλεμές: «Δεν φανταζόμαστε ποτέ ότι ο Παντελής Βούλγαρης θ’ ασχοληθεί μαζί μας»

στα 10

Από την 1η ως τις 3 Φεβρουαρίου, ο οπαδικός κινηματογράφος κάνει σπίτι του το Gagarin 205. Για να προετοιμαστείτε, το Flix σας παρουσιάζει, έναν - έναν, τους ήρωες της φετινής διοργάνωσης!

Flix Team
Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου # 11. Μπάμπης Μπεσλεμές: «Δεν φανταζόμαστε ποτέ ότι ο Παντελής Βούλγαρης θ’ ασχοληθεί μαζί μας»

Λίγο πριν το 11ο Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου κάνει την πανηγυρική του πρεμιέρα, την 1η Φεβρουαρίου, οι άνθρωποι που θα γεμίσουν φέτος την οθόνη του μάς δίνουν το στίγμα του παρελθόντος και του παρόντος του σινεμά που αγαπήθηκε με πάθος κι ενοχή. Σήμερα, ο Μπάμπης Μπεσλεμές, εμπνευστής του ριμέικ του τρίτου μέρους του «Ολα Είναι Δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη και πρωταγωνιστής της ταινίας, μοιράζεται μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα από την καλτ εμπειρία του.

Η ιστορία του κλασικού έργου του Παντελή Βούλγαρη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Αρμένη είναι, όμως, λίγο - πολύ γνωστή. Ενας μεσήλικας εργοστασιάρχης, χολωμένος με τη γυναίκα του που πήρε τα παιδιά τους και τον εγκατέλειψε, κάνει λαμπόγυαλο ένα αγροτικό σκυλάδικο. Σπάει πιάτα, μπιντέδες, τουαλέτες και τελικά το αγοράζει για να το κατεδαφίσει! Ηλία… ρίχτο!

Μια παρέα από τη Λαμία, θαυμαστών του Βούλγαρη, είχε τη φαεινή ιδέα να ετοιμάσει μια νέα βερσιόν της αγαπημένης αυτής ταινίας. Το νέο έφτασε στα αυτιά του σκηνοθέτη, ο οποίος όπως φαίνεται το κατευχαριστήθηκε. Δέχτηκε μάλιστα να προλογίσει την ταινία κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου.

voulg

«Δεν είμαστε ηθοποιοί. Είμαστε μια παρέα και απλά κάναμε την πλάκα μας.»

Το στόρι ξεκίνησε το 2010 από το γάμο μου. Ηταν ένας πολύ ροκ γάμος! Παίζω άλλωστε χρόνια ροκ μουσική με μια μπάντα εδώ στη Λαμία. Στο γλέντι όλοι πέρασαν πολύ καλά και έτσι μετά ανέβηκε ο πήχης. Περίμεναν κάτι ακόμη πιο δυνατό από εμένα. Ενα βράδυ, λοιπόν, λέω στα παιδιά: «Θα κάνω το remake της αγαπημένης μας ταινίας – του ΒΙΕΤΝΑΜ». Βάσει του «σχεδίου» μου η πρεμιέρα της ταινίας θα γινόταν στη βάφτιση της κόρης μου. Αρχίζω σιγά-σιγά να πείθω και τους άλλους. Κανένας από εμάς δεν είναι ηθοποιός. Αλλά και κανένας δεν έκανε κάτι με το ζόρι. Ολοι το ήθελαν. 45 νοματαίοι μαζευτήκαμε τελικά. Δεν χρειάστηκε να πάρω δεύτερο τηλέφωνο για να έρθουν στα γυρίσματα. Συνέπεια επαγγελματιών! Για εμένα ας πουν ό,τι θέλουν. Για την παρέα μου όμως δεν σηκώνω κουβέντα. Είμαστε μια παρέα και απλά κάναμε την πλάκα μας. Το σχέδιο πήγε κατ’ ευχήν. Στη βάφτιση της μικρής προβλήθηκε η ταινία μας. Από την Krikello Productions. Κρίκελλο λέγεται το χωριό μου, λίγο έξω από τη Λαμία. Και εκεί τελείωσε η πλάκα. Το ευχαριστώ το χρωστάμε όλοι στη γυναίκα μου, την Κωνσταντίνα. Αν δεν είχα παντρευτεί μια τέτοια γυναίκα, δεν θα είχε γίνει η ταινία.

Βάλαμε πινελιές από τον τόπο μας, το Κρίκελλο. Κυρίως από το πανηγύρι μας. Να φανταστείς εγώ που δεν έχω καπνίσει ποτέ ούτε έχω αφήσει μουστάκι το έκανα μόνο και μόνο για την ταινία. Είμαι ο ωραιότερος άντρας της Λαμίας και στο έργο φαίνομαι σαν βλάχος! Προσθέσαμε και πολλά στοιχεία ενδοπαρεΐστικα που ο θεατής δύσκολα θα καταλάβει. Α, και κάποιες επαφές σεξουαλικού τύπου extra για να γίνει πιο cult!

sex

«Μπάμπη, Παντελής Βούλγαρης εδώ!»

Ο Παντελής Βούλγαρης είχε επισκεφθεί πριν ένα περίπου χρόνο τα μέρη μας. Είχε φάει σε μια ταβέρνα με τη σύζυγό του – τη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη. Πρόσφερε, λοιπόν, στον ιδιοκτήτη του μαγαζιού ένα βιβλίο της συζύγου του και εκείνος έσπευσε να του μιλήσει για την ταινία που είχαμε γυρίσει και το θαυμασμό που τρέφει η παρέα μου στο πρόσωπό του. Μόλις μας είπε ο φίλος μας για τη συνάντηση αυτή, στείλαμε αμέσως στον κ. Βούλγαρη μια κόπια της ταινίας μας και του ζητήσαμε να τη δει και αν το κρίνει απαραίτητο να επικοινωνήσει μαζί μας.

Κάποιες μέρες μετά εκεί που έπαιζα μουσική, χτυπάει το τηλέφωνο και κάποιος μου λέει: «Μπάμπη, Παντελής Βούλγαρης εδώ!». Τα δύο πρώτα λεπτά της συνομιλίας μας νόμιζα ότι κάποιος από τους φίλους μου ήταν και έκανε χαβαλέ αλλά ο συνομιλητής μου επέμεινε ότι είναι ο ίδιος και μου έδωσε μάλιστα το σταθερό του για να τον καλέσω. Ηταν πράγματι ο Βούλγαρης! «Το γέλιο που έριξα βλέποντας την ταινία σας, δεν το φαντάζεστε. Σας ευχαριστώ που με κάνατε να διασκεδάσω τόσο πολύ!», πρόσθεσε. Δεσμεύθηκε μάλιστα να έρθει στη Λαμία να μας συναντήσει. Πάλι δεν το πίστεψα εγώ. Ωσπου πριν δύο βδομάδες με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει: «Ερχομαι αύριο να σας γνωρίσω». Εγινε άμεση κινητοποίηση, όπως καταλαβαίνετε. Τον ξεναγήσαμε στην περιοχή μας, ήπιαμε καφέ, φάγαμε στο σπίτι μας από τα χεράκια της καλύτερης μαγείρισσας του κόσμου – της μητέρας μου και είδαμε όλοι μαζί την ταινία. Μας έκανε να νιώθουμε σαν να είμαστε χρόνια φίλοι. Ολοι συζητούσαμε μετά το πόσο απλός και σεμνός άνθρωπος είναι.

Νιώθω ρίγος να ακούγεται το όνομά μου δίπλα στου Παντελή Βούλγαρη. Δεν θα ήθελα κατά κανένα τρόπο να θεωρηθεί ότι η ταινία μας έχει την αξία του δικού του έργου. Δεν διεκδικούμε τίποτα απολύτως από πλευράς ποιότητας. Το κέφι μας κάναμε.

voulg2

«Μεγάλη μας τιμή η συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου»

Μου τηλεφώνησε ο Αλέξανδρος, ο γιος του Παντελή Βούλγαρη και μου είπε για το Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου που διοργανώνει τα τελευταία 11 χρόνια το Gagarin 205. Είχα έρθει θυμάμαι ως θεατής πριν 2 χρόνια και του βγάζω το καπέλο. Είναι μια πανέξυπνη ιδέα! Μου φαίνεται απίστευτο που θα συμμετάσχω και εγώ φέτος. Μεγάλη μας τιμή! Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν θα φανταζόμασταν ότι θα προλογίσει ο ίδιος ο Παντελής Βούλγαρης την ταινία μας. Θα γεμίσουμε ένα λεωφορείο από τη Λαμία και θα κατέβουμε στην Αθήνα το Σάββατο για την προβολή στο Gagarin. Εχουμε ενημερώσει και τους Λαμιώτες της Αθήνας. Η Λαμία σε θέματα τέχνης ομολογουμένως δεν παίρνει πολύ υψηλό βαθμό. Τώρα τελευταία όμως χάρη στο Βούλγαρη κάτι πάει να γίνει.

«Δεν έχω τη φιλοδοξία να ασχοληθώ επαγγελματικά με την ηθοποιία»

Είμαι ένας πετυχημένος μαθηματικός. Είμαι ο μεγαλύτερος Ελληνας κιθαρίστας. Το βίτσιο μου είναι άλλωστε η μουσική. Θέλω τώρα μάλιστα να πείσω τον Αλέξανδρο Βούλγαρη να γυρίσει ταινία με τη ζωή του Παύλου Σιδηρόπουλου. Τον έχω απειλήσει δε ότι θα τον δείρει ο πορτιέρης του νυχτερινού κέντρου μας στην περίπτωση που δεν με βάλει να παίξω στην ταινία αυτή! Δεν έχω τη φιλοδοξία να ασχοληθώ επαγγελματικά με την ηθοποιία.

moustaki

Ο σκηνοθέτης της ταινίας και αδελφός του Μπάμπη, Αντώνης Μπεσλεμές, εκμυστηρεύθηκε τα μελλοντικά σχέδια της παρέας.

«Η γοητεία της ταινίας μας έγκειται στον ερασιτεχνισμό της.»

Ούτε εγώ έχω καμία σχέση με το χώρο της υποκριτικής. Μηχανολόγος μηχανικός είμαι και απλώς ξέρω από υπολογιστές. Γι’ αυτό έκανα το μοντάζ. Αλλά αυτό ακριβώς θεωρώ ότι είναι και το γοητευτικό του όλου εγχειρήματος. Ο ερασιτεχνισμός. Η ταινία έχει γυριστεί με μία κάμερα μόνο. Και με μικρόφωνο αυτό της κάμερας. Κανένα τεχνικό μέσο. Ξεκινήσαμε τραβώντας μερικά πλάνα και τελικά γυρίσαμε ολόκληρη ταινία.

shoes

«Μας παρακαλάει όλη η Λαμία να παίξει στη νέα μας ταινία»

Οι περισσότεροι που παίζουν στην ταινία είναι σπουδαγμένα, αξιόλογα παιδιά. Γι’ αυτό και ορισμένοι δίστασαν αρχικά να πάρουν μέρος αλλά τελικά το έκαναν. Φοβήθηκαν μη φάνε καζούρα από τους γνωστούς τους. Υπήρξαν βέβαια και κάποιοι στη Λαμία που ενοχλήθηκαν από το καυστικό χιούμορ μας ζητώντας μας να κόψουμε σκηνές από το έργο κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να γίνει. Μετά από αυτήν την «επιτυχία» μας παρακαλάει όλη η Λαμία να πάρει μέρος στη νέα μας ταινία. Σκεφτόμαστε στο μέλλον να γυρίσουμε τη «Δασκάλα με τα Χρυσά Μαλλιά» (Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ) ύστερα απο λαϊκή απαίτηση. Θα το δούμε όμως.

Επιμέλεια: Χαρά Παγκάλου

info

Σύνοψη: «Μια παρέα, ένας δρόμος, μια ζωή…» Μια παρέα φίλων από τη Λαμία, θέλησε να δείξει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο την αγάπη της για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «ΒΙΕΤΝΑΜ – Ολα Είναι Δρόμος». Χωρίς κανείς τους να είναι ηθοποιός, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, με τη χρήση μιας απλής κάμερας κι ενός υπολογιστή, αλλά με περίσσιο χιούμορ, κέφι και αρκετή δόση τρέλας, κατάφερε να βιώσει τη χαρά των γυρισμάτων μιας καθαρά ερασιτεχνικής ταινίας που ελπίζουμε να σας ανταμείψει…

Σκηνοθεσία, μοντάζ, κάμερα: Αντώνης Μπεσλεμές / Παραγωγή: Krikello Productions / Πρωταγωνιστής: Μπάμπης Μπεσλεμές / Βασικοί ηθοποιοί: Σωτήρης Αγγελακόπουλος, Χρύσα Ρέντα, Χρήστος Κοντοβάς

Το remake της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη θα προβληθεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 21.45. Ο σκηνοθέτης θα παρευρεθεί στην προβολή και θα ακολουθήσει Q&A. Ο Παντελής Βούλγαρης θα προλογίσει την προβολή του remake της ταινίας του.

Για περισσότερες πληροφορίες για το 11ο Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθεί 1-3 Φεβρουαρίου στον πολυχώρο GAGARIN 205 (Λιοσίων 205), επισκεφθείτε τα websites της διοργάνωσης, gagarin205 και greekcultfilmfestival.