Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Το Δείπνο» του Δημήτρη Αργυρίου

στα 10

Εν αναμονή του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Το Δείπνο» του Δημήτρη Αργυρίου

Η ταινία

Ένα ζευγάρι που φαινομενικά τα έχει όλα, δειπνεί σε ένα εστιατόριο πολυτελείας. Κατά την διάρκεια του, ο άντρας ανακοινώνει στην γυναίκα του πως θέλει κάποιες αλλαγές στην ζωή του...μήπως όμως, είναι αργά για αλλαγές;

Ο σκηνοθέτης

Ο Δημήτρης Αργυρίου γεννήθηκε στην πόλη της Καβάλας στις 29 Σεπτεμβρίου του 1986.Σπουδασε στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου πανεπιστημίου και με υποτροφία Erasmus στο Universität der Künste του Βερολίνου (Udk-Berlin).Έκανε πρακτική εργασία στην εταιρία παραγωγής Icon-plus στην Θεσσαλονική.Το 2010 επιλέχθηκε να συμμετάσχει ως σκηνοθέτης στο 2ο Go Short Student Campus στη πόλη Nijmegen της Ολλανδίας.To 2011, επιλέχθηκε από την Ευρωπαική Επιτροπή ως ο Έλληνας εθελοντής-ανταποκριτής (relay-reporter) για την αναμετάδοση δράσεων κι εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού.Τη τηλεοπτική σεζόν 2011-2012, σκηνοθετούσε μία τηλεοπτική εκπομπή που προβαλλόταν σε τοπικά κανάλια της βορείου Ελλάδος.Το 2012 κέρδισε την υποτροφία “Ηermann Kesten” που δίνεται κάθε 2 χρόνια σε έναν δημοσιογράφο ή συγγραφέα σε κάθε μια από τις δεκαέξι αδελφοποιημένες πόλεις με το Δήμο Νυρεμβέργης της Γερμανίας.Το 2013, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Summer Media Studio στην Λιθουανία και κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας με την ταινία του First Contact. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει 4 ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί και βραβευτεί σε πάνω από 40 διεθνή φεστιβάλ και εκθέσεις, μεταξύ των οποίων το Short Film Corner του 64ο και του 66ο φεστιβάλ των Καννών, το Digital Expo του 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας, το San Francisco Greek Film Festival, το Clermont-Ferrand Short Film Festival στην Γαλλία, το Video Festival Citta di Imperia στην Ιταλία, το KustFilmTag στην Γερμανία, το International GOLD PANDA Sichuan TV Festival στην Κίνα, το Thessaloniki International Short Film Festival στην Ελλάδα και το Go Short International Short Film Festival στη πόλη Nijmegen της Ολλανδίας.

Φιλμογραφία

  • 2013, Το Δείπνο, 11λεπτά
  • 2012, One Line, 4 λεπτά
  • 2011, Rec., 13 λεπτά
  • 2010, The Pond, 2 λεπτά

2

Τέσσερις ερωτήσεις για «Το Δείπνο»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Ήθελα να κάνω μία ταινία που να μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, για καταστάσεις που προσπαθούμε να αλλάξουμε, αλλά χωρίς να καταλαβαίνουμε πως στην ουσία πρέπει να αλλάξουμε εμείς η ίδιοι.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που θα σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Η ταινία είναι ένα στιγμιότυπο από τη ζωή 2 ανθρώπων που κρύβει όμως αλήθειες και συμπεριφορές πολλών χρόνων.Για μένα κρύβει και ένα αλληγορικό μήνυμα που αφορά την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Η ταινία μικρού μήκους μπορεί να είναι μια ιδέα, ένα στιγμιότυπο, χώρος πειραματισμού και καλλιτεχνικής έκφρασης ή προπομπός κάτι μεγαλύτερου. Μπορεί να καθορίσει το ύφος ενός σκηνοθέτη ή/και να του δώσει το περιθώριο να πειραματιστεί με άλλα μέσα.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σε μια χώρα που από την μια βρίσκεται σε κρίση κι από την άλλη ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον;

Είναι ατυχές το γεγονός πως λόγω της κρίσης ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον. Επίσης όμως είναι γεγονός πως τα περισσότερα κινήματα τέχνης γεννήθηκαν σε περιόδους κρίσης. Μένει να αποδείξουμε πως έχουμε κάτι να πούμε και δεν είναι απλά ένα πυροτέχνημα.

Δείτε το τρέιλερ του «Το Δείπνο»:

info

Σκηνοθεσία, Σενάριο, Παραγωγή: Δημήτρης Αργυρίου / Διευθυντής Φωτογραφίας: Πέτρος Αντωνιάδης / Μοντέρ: Αναστάσιος Κατέχης / Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρύσα Λαγού / 1oς Βοηθ. Κάμερας: Ραφαήλ Τσάκαλος / 2ος Βοηθ. Κάμερας: Αλέξης Λαζαρίδης / Ηχολήπτης: Νίκος Καραπιπέρης / Ενδυματολόγος: Σοφία Λεγάτου / Μake up artist: Μαρία Χριστοδούλου / Ηλεκτρολόγος: Κώστας Μαρλαγκούτσος / Boom man: Μιχάλης Γιγιντής / Βοηθός Παραγωγής: Θοδωρής Βουρνάς / Post Production: Commercial Video Promos / Φωτογράφος πλατό: Γιάννης Κουσκούτης, Αντώνης Στελιανέσης / Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Αβραμίδης, Τέτυ Καλαφάτη, Κλεοπάτρα Μαυρογιάννη, Γιώργος Ζαφειράτος, Σουλτάνα Μαυροσκότη, Σοφία Θεοδωροπόυλου, Σοφία Βαφειάδου, Λυδία Παπακωνσταντίνου

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.