Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Ο Ηρακλής και οι Στυμφαλίδες Ορνιθες» της Ευθυμίας Μουργιά

στα 10

Εν αναμονή του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Ο Ηρακλής και οι Στυμφαλίδες Ορνιθες» της Ευθυμίας Μουργιά

H ταινία

Ο βασιλιάς Ευρυσθέας στέλνει τον Ηρακλή να εκτελέσει έναν ακόμη άθλο: να σκοτώσει τις Στυμφαλίδες Ορνιθες, οι οποίες ταλαιπωρούσαν άσχημα τους κατοίκους της γύρω περιοχής.

2

Η σκηνοθέτης

Η Ευθυμία Μουργιά έχει τελειώσει την Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τέχνης. Μετά από πολλές και διαφορετικές δουλειές πάνω στο αντικείμενο (και εκτός) άρχισε το παιχνίδι με την εκπαίδευση.

2

Τέσσερις ερωτήσεις για το «Ο Ηρακλής και οι Στυμφαλίδες Ορνιθες»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Η ταινία μας μάλλον ανήκει σε μια διαφορετική κατηγορία από τις ταινίες μικρού μήκους του φεστιβάλ, καθότι έχει δημιουργηθεί μέσα σε μια σχολική τάξη. Το Ε1 και ΣΤ2 του 14ου δημοτικού σχολείου Ιλίου, σε συνεργασία με την δασκάλα των εικαστικών τους έφτιαξαν το κινούμενο σχέδιο «Ο Ηρακλής και οι Στυμφαλίδες Ορνιθες». Ενα πρωί στο σχολείο, που δεν ξεχώριζε σε τίποτα από τις άλλες μέρες. Λίγο βροχερός ο καιρός και τα παιδιά ούτε που είχαν ξυπνήσει καλά καλά! Είχαμε ανάγκη όλοι να ενεργοποιήσουμε λίγο τη σκέψη και το ενδιαφέρον μας με κάτι νέο, πέρα από τα καθημερινά καλλιτεχνικά έργα που μας απασχολούσαν. Το συζητήσαμε, το σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε μια ταινία μικρού μήκους σε μορφή κινουμένου σχεδίου. Πολύ καινούριο για την σχολική πραγματικότητα. Επιλέξαμε έτσι μια ιστορία από την μυθολογία. Πρόκειται για τον γνωστό μύθο, όπου ο βασιλιάς Ευρυσθέας στέλνει τον Ηρακλή να εκτελέσει έναν ακόμη άθλο. Να σκοτώσει τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, οι οποίες ταλαιπωρούσαν άσχημα τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Ενα κινούμενο σχέδιο που έγινε με την σκηνοθεσία και την καθοδήγηση την δασκάλας των εικαστικών Ευθυμίας Μουργιά, βρίσκοντας στο πρόσωπο των παιδιών πολύτιμους και υπεύθυνους συνεργάτες. Πρέπει να αναφερθεί ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το σημαντικότερο είναι πως οι μαθητές αρχίζουν να έχουν μια κινηματογραφική παιδεία, αγκαλιάζοντας το μέσο αυτό με πολύ πάθος και όρεξη. Τα γυρίσματα έγιναν εξολοκλήρου στους χώρους του 14ου δημοτικού σχολείου Ιλίου Αθήνας με υπεύθυνη εκπαιδευτικό, σκηνοθέτη και μοντέζ την Ευθυμία Μουργιά, Βοήθεια στον ήχο ο Γιάννης Δημόπουλος. Οι μαθητές των τμημάτων Ε1 και ΣΤ2 έκαναν την ζωγραφική, τους χαρακτήρες, την φωτογράφηση, τα ηχητικά και τον ήχο. Με την απόλυτη συμπαράσταση και βοήθεια του διευθυντή του σχολείου, Θεόδωρου Αρχοντίδη.

Πως θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Η ταινία μας είναι αρχικά μια αφορμή να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τον κόσμο του κινηματογράφου όπως επίσης και να ξεφύγουν από την μονότονη σχολική καθημερινότητα. Εξιστορώντας τον μύθο του Ηρακλή με τις στυμφαλίδες όρνιθες καταφέραμε να δούμε την ιστορία λίγο πιο διεξοδικά. Την αποδώσαμε χωρίς ωραιοποίηση, σκληρή, δυναμική, όπως ακριβώς είναι.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Πολλές φορές τα λίγα λόγια έχουν μεγαλύτερη αξία. Ετσι και η ταινία μικρού μήκους έρχεται, μιλάει λίγο, όμως φεύγοντας σε αφήνει να σκεφτείς τα υπόλοιπα.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σε μια χώρα που από την μια βρίσκεται σε κρίση κι από την άλλη ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον;

Παίρνοντας υπόψη ότι αυτήν είναι μια μαθητική ταινία θα λέγαμε ότι τα κίνητρα ήταν κάπως διαφορετικά. Σαφώς και δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή για να γίνει κινηματογράφος, ακόμη και στα σχολεία. Ετσι και εμείς φτιάξαμε έναν κατάλογο με τα αντικείμενα που χρειαζόμασταν και όποιος τα είχε, τα έφερε από το σπίτι του. Δεν υπάρχει εργαστήριο ούτε φωτογραφική μηχανή ούτε καν άδεια αίθουσα. Αλλά ανταλλάξαμε μαθήματα με άλλους εκπαιδευτικούς, χρησιμοποιήσαμε διαδρόμους, τάξεις, παρασκήνια, προαύλια, κάναμε το σχολείο άνω κάτω, όμως τελικά καταφέραμε να φτάσουμε στο στόχο μας. μπορεί λοιπόν να μας έλειπαν οι σωστές προϋποθέσεις, όμως δεν έλλειπε η καρδιά και η δύναμη από εμάς και τους μαθητές μας. Δεν αφήνουμε την κρίση να μας υποβαθμίσει, ούτε την έλλειψη υποδομών να αλλοιώσει την ποιότητά μας. Ακόμα και αν ξέρεις ότι δεν πληρώνεσαι για αυτό, τελικά παίρνεις την μεγαλύτερη ανταμοιβή.

2

Δείτε εδώ «Το Πάρτυ», μια μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων που η Ευθυμία Μουργιά έφτιαξε μαζί με τους μαθητές Δ΄και Ε' τάξης του 14ου δημοτικού σχολείου Ιλίου:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.