Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Memory Reloaded» των Πάνου Παππά και Δέσποινας Χαραλάμπους

στα 10

Εν αναμονή του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Memory Reloaded» των Πάνου Παππά και Δέσποινας Χαραλάμπους

Η ταινία

Στο θόλο του Παγκόσμιων Αρχείων όλη η ανθρώπινη γνώση αποθηκεύεται στη μνήμη των χαρισματικών ανθρώπων, υπαγορευόμενη από τον έναν στον άλλον και από γενιά σε γενιά. O Νίχμον ανυπομονεί να ξεχάσει, η Λάρα είναι πρόθυμη να θυμάται. Πώς μπορούν να μείνουν μαζί;

Οι σκηνοθέτες

Ο Πάνος Παππάς και η Δέσποινα Χαραλάμπους σκηνοθετούν μαζί σαν ομάδα. Εκείνος είναι παράλληλα σκιτσογράφος και δημιουργός κινουμένων σχεδίων, εκείνη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και αρχιτέκτονας. Η φιλμογραφία τους περιλαμβάνει τα δημιουργικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Αν Ημουν Εκεί», «Το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο», τις μικρού μήκους ταινίες «Memory Reloaded», «Κόκκινο Τηλέφωνο», «Γράμματα στο Μέλλον» και πάνω από 50 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και σειρές. Οι ταινίες τους έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ του Rovereto στην Ιταλία και Αγών στην Αθήνα.

2

Τέσσερις ερωτήσεις για το «Memory Reloaded»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Είμαστε θιασώτες της επιστημονικής φαντασίας και θέλαμε με κάθε τρόπο να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του είδους. Συγκεντρώσαμε μια διεθνή ομάδα σπουδαίων συνεργατών όπως ο εκπληκτικός σχεδιαστής κόμιξ François Schuiten και ο έμπειρος Αμερικανός δημιουργός οπτικών εφέ Alex Friderici και πιστεύουμε ότι καταφέραμε κάτι πρωτότυπο στην ελληνική παραγωγή, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

Πως θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Είναι μια αλληγορία για τη σύγχρονη Ελλάδα: μια χώρα παραδομένη στην αδράνεια από την οποία κάποιοι παλεύουν για να ξεφύγουν, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να επιβιώσουν συμβιβαζόμενοι.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Η μικρού μήκους ταινία δεν είναι η μικρογραφία μιας μεγάλου μήκους με την κλασική δομή του «three action plot». Είναι τις περισσότερες φορές μια κινηματογραφική στιγμή, δηλαδή η αποτύπωση μιας κατάστασης ή μιας ανατροπής ή μιας συνθηκολόγησης. Σαν τέτοια έχει τη δική της αυτόνομη αξία, όπως ένα διήγημα ή ένα τραγούδι.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σε μια χώρα που από την μια βρίσκεται σε κρίση κι από την άλλη ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον;

Η χώρα βρίσκεται σίγουρα σε κρίση, αλλά αμφιβάλλουμε αν ο «κινηματογράφος της» κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον. Κατ'αρχήν γιατί ο ελληνικός κινηματογράφος δεν είναι μια ενιαία «σχολή», ένα ορατά διακριτό ύφος μιας εθνικής κινηματογραφίας όπως η ισπανική ή η κορεάτικη. Συντίθεται από τις πολλαπλές αναζητήσεις των Ελλήνων σκηνοθετών, άλλοτε πετυχημένες, άλλοτε όχι, τις περισσότερες φορές όμως deja vues. Η αλήθεια είναι επίσης ότι οι συντελεστές κάποιων αξιόλογων ταινιών, περισσότερο ανοικτών στο παγκόσμιο κοινό, βρήκαν τον τρόπο και ήρθαν σε ισότιμη επαφή με το διεθνές φεστιβαλικό περιβάλλον. Το να κάνουμε σινεμά στην Ελλάδα είναι αρκετά δύσκολο, η κρίση όμως είναι μια ευκαιρία να βρούμε την πρωτοτυπία μας.

2

info

Σκηνοθεσία: Πάνος Παππάς & Δέσποινα Χαραλάμπους / Σενάριο: Δέσποινα Χαραλάμπους / Παραγωγή: Νίκος Μουστάκας / Φωτογραφία: Ioan Meltzer / Σχεδιασμός Concept: François Schuiten / Ειδικά Εφέ: Alex Friderici / Μουσική: Μανώλης Γαλιάτσος / Σκηνικά - Κοστούμια: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου / Μοντάζ: Δέσποινα Χαραλάμπους, Πάνος Παππάς / Ερμηνευτές: Martin Behrman, Kate Malyon, Duncan Skinner, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Steve Revel, David Allan, Ian Douglas Robertson, Σταύρος Βολκός, Αχιλλέας Βατρικάς / Εταιρίες Παραγωγής: Κακές Παρέες, Kinicon Productions, ΕΡΤ Α.Ε.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Memory Reloaded»:


Μάθετε περισσότερα για το έργο των Πάνου Παππά και Δέσποινας Χαραλάμπους στο επίσημο site της εταιρείας kinicon και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το «Memory Reloaded» στο επίσημο site του στο Internet.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.