Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Μαθήματα Οδήγησης» του Βασίλη Καλαμάκη

στα 10

Εν αναμονή του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Μαθήματα Οδήγησης» του Βασίλη Καλαμάκη

Η ταινία

Ο Νίκος ταξιδεύει με τη γυναίκα του και την κόρη τους στην επαρχία με το αυτοκίνητο. Φτάνουν στο πατρικό του σπίτι στο χωριό για μια τυπική επίσκεψη, όπως αρχικά φαινόταν...

Ο σκηνοθέτης

Γενημένος στον Πειραιά το 1976, σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ πριν ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Σπούδασε σκηνοθεσία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και στο Akmi Metropolitan College, από όπου και αποφοίτησε με διάκριση. Στη συνέχεια, το 2011, πήρε το ΒΑ του σε Film & TV Directing από το Queen Margaret University of Edinburg. Με την ταινία μικρού μήκους «Μαθήματα Οδήγησης» συμμετέχει για τρίτη φορά στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας.

Φιλμογραφία

  • «A stranger in Drama» (2009)
  • Heavenly taken innocence (2009)
  • «Ο περαστικός» (2009)
  • «A different way of life» (2010)
  • «Πάντα μαζί» (2010)
  • «Κόφ’το!» (2011)
  • «Μαθήματα Οδήγησης» (2013)

1

Τέσσερις ερωτήσεις για το «Μαθήματα Οδήγησης»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Η ταινία πραγματεύεται τις σχέσεις ανάμεσα στα αρσενικά (πατέρα και γιο στην προκειμένη περίπτωση), και είναι μια κατάσταση που λίγο πολύ όλοι την έχουμε βιώσει. Είναι λοιπόν προσωπικός προβληματισμός που έγινε ανάγκη να εκφραστεί - και ιδού το αποτέλεσμα.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Θα απαντούσα ότι πρόκειται στην ουσία για έναν ύμνο στις γυναίκες. Ευτυχώς που υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο.

2

Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Μικρού μήκους είναι όπως λέμε μικρά βήματα για παιδιά. Για να μπορέσεις να τρέξεις, πρέπει να μάθεις να περπατάς πρώτα. Για την πλειοψηφία των κινηματογραφιστών η μικρού μήκους είναι κάτι πολύ περισσότερο από διάρκεια ενός φιλμ.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σε μια χώρα που από την μια βρίσκεται σε κρίση κι από την άλλη ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον;

Προσωπικά θεωρώ ότι κακώς τα διαχωρίζετε αυτά τα δύο. Ο ελληνικός κινηματογράφος κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον ακριβώς επειδή είναι προϊόν αυτής της κρίσης. Οι περιορισμοί και τα εμπόδια πάντα βοηθούν τους δημιουργούς να εκφραστούν με πιο βαθύ και εμπνευσμένο τρόπο. Ο Ελληνικός κινηματογράφος είναι εδώ, αυθεντικός, επίκαιρος και ηχηρός.

3

info:

Σκηνοθεσία: Βασίλης Καλαμάκης / Σενάριο: Στέργιος Πάσχος / Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου / Μοντάζ: Στάμος Δημητρόπουλος / Ηχος: Χρήστος Παπαδόπουλος / Μιξάζ: Γιώργος Ραμαντάνης / Μουσική: Melentini / Ρούχα-σκηνικά: Στάθια Ραφτοπούλου / Μακιγιάζ: Χρύσα Αγγελοπούλου / Παίζουν: Γιώργος Πυρπασσόπουλος, Ελπιδοφόρος Γκότσης, Μυρτώ Αλικάκη, Φραντζέσκα Αλεξάνδρου, Νικολέτα Καλαμάκη

Δείτε το trailer και χαζέψτε στο gallery περισσότερες φωτογραφίες από τα «Μαθήματα Οδήγησης».


.

Mπορείτε να δείτε και δύο προηγούμενες ταινίες του Βασίλη Καλαμάκη πατώντας στους τίτλους τους:

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.