Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Counting Happiness» της Βενετίας Ευριπιώτου

στα 10

Εν αναμονή του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Counting Happiness» της Βενετίας Ευριπιώτου

Η ταινία

Ο Χασάν είναι ένα αγοράκι πέντε χρονών που ζει μόνο στους δρόμους του Δελχί πουλώντας κουρδιστά κοτοπουλάκια. Ο μικρός Ινδός είναι η προσωποποίηση της χαράς της ζωής και της αποφασιστικότητας. Οι περιπέτειές του τον οδηγούν στο μυστικό που πρώτος διατύπωσε ο αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης: «Η ευτυχία εξαρτάται από εμάς». Η ταινία που έχει επιλεχθεί από περισσότερα από 20 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 8 βραβεία.

Η σκηνοθέτης

Η Βενετία Ευριπιώτου είναι εικαστικός με διεθνή προοπτική. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο σε διαρκή δημιουργική αναζήτηση. Το 2008 ίδρυσε την γκαλερί Dassera Art Space με σκοπό να υποστηρίζει και να προωθεί το έργο των σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο ελληνικό κοινό. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη διαφήμιση και τα τελευταία χρόνια με video art.  Το 2011 η Dassera Art Space δημιουργεί ένα σύνδεσμο επικοινωνίας με την Ινδία, κάτι που οδήγησε στην ελληνο-ινδική συμπαραγωγή της ταινίας μικρού μήκους «Counting Happiness». H Βενετία Ευριπιώτου μόλις ολοκλήρωσε την νέα της ταινία με τίτλο «Alina HATSon», που θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2013.

1

Τέσσερις ερωτήσεις για το «Counting Happiness»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Ενα ταξίδι στην Ινδία ήταν η αφορμή. Οι αιτίες βρίσκονται μέσα μας συνήθως, και η Ινδία είναι ένας τόπος που δεν μπορεί να σε αφήσει χωρίς σημάδια ανεξίτηλα. Εμεινα δύο χρόνια εκεί και γέμισε το ποτήρι μου με αφορμές και σκέψεις που κάτι έπρεπε να γίνουν πριν ξεχειλίσουν και πάνε χαμένες.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Το «Counting Happiness» είναι ένα πικρό παρόν, τυλιγμένο σε ένα γλυκό μέλλον.

2

Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Είναι η απόλαυση –κάθε λεπτού- μέχρι να τελειώσει ένα παγωτό μετά από δύο μήνες δίαιτα.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σε μια χώρα που από την μια βρίσκεται σε κρίση κι από την άλλη ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον;

Το «Counting Happiness» γυρίστηκε στην Ινδία που η κρίση είναι μεγαλύτερη, μόνιμη, και δεν έχει και καμία ελπίδα να αλλάξει. Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν την εμπειρία θα την χαρακτήριζα landmark- ένα σημείο που θα με «ορίζει» για μια ζωή. Η νέα μου ταινία, «Alina HATSon», που γυρίστηκε στην Ελλάδα της κρίσης, ήταν μια απόδειξη ότι υπάρχουν δυνατότητες να εκφραστούμε συντονισμένα, ομαδικά και πιο αγαπημένα.

3

info:Σενάριο, Σκηνοθεσία: Βενετία Ευριπιώτου / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αμπάς Σαμέλ Ριζβί / Μοντάζ: Αβίκ Σατερτζί / Μουσική: Γιώργος Μαγουλάς / Ηχος: Αμίτ Σατερτζί / Παραγωγή: Dassera Art Space, Ναζμους Σακίμπ / Παίζουν: Σατγιάμ Σινγκ, Σακίρ Αντέλ

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο gallery και απολαύστε το trailer του «Counting Happiness»:


.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.