Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Sphinx» του Κωνσταντίνου Καραμαγκιώλη

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Sphinx» του Κωνσταντίνου Καραμαγκιώλη

Η ταινία

Αθήνα 2012. Ο Λεωνίδας μαθητής , μέλος και γιος του αρχηγού μιας οργάνωσης που διοργανώνει πογκρόμ επιθέσεων σε μετανάστες στις φτωχογειτονιές της Αθήνας εκδιώκεται από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας όταν αρνείται να εκπληρώσει το καθήκον του. Δρώντας μόνος και βιαστικά ανακαλύπτει την υποκρισία από μεριάς του πατέρα του και αρχηγού της οργάνωσης.

Ο σκηνοθέτης

O Κωνσταντίνος Καραμαγγιώλης γεννήθηκε στη Θήβα το 1990. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα. Εχει σκηνοθετήσει δύο μικρού μήκους, το ντοκιμαντέρ «Υλίκη» και την ταινία μυθοπλασίας «Clio from 3:00 to 3:05».

Τρεις ερωτήσεις για το «Sphinx

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Επειδή όλοι οι άνθρωποι αρπάζουν τα λάθη του παρελθόντος και τα επανατοποθετούν σε μελλοντικό χρόνο προκαταβάλλοντας το πως θα είναι και πως θα συμπεριφέρονται χάνουν το παρών και αυτό είναι οδυνηρό. Νομίζω πως έκανα το ίδιο λάθος και αυτό που με απασχολεί έντονα αυτή την περίοδο περικλείεται σε έναν στίχο του Αναγνωστάκη που λέει πως «η αγάπη είναι ο φόβος που μας ενώνει με τους άλλους». Θα ήθελα δηλαδή κι εγώ στο μέλλον να σταματήσω να αναπαριστώ και να παριστάνω κάποιον ξεκαθαρίζοντας κατά αυτό τον τρόπο την έννοια αγάπη, ακυρώνοντας τον φόβο. Τέτοιου τύπου σκέψεις συνέβαλλαν καθοριστικά στο να κάνω αυτή την ταινία.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Μα γι αυτό τον λόγο την έκανα για να μην μπαίνω στην διαδικασία να απαντώ. Γιατί επεξηγώντας σε τι αναφέρεται η ταινία βάζω και άλλα από πάνω που δεν υπάρχουν και είναι στο μυαλό μου. Πλέον παίρνω το λάπτοπ μου και την δείχνω όπου βρω.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Ναι φυσικά η μικρού μήκους αποτελεί βασική δικαιολογία εξάσκησης και τριβής ,αφορά επίσης στην απόκτηση υπόστασης ενός νέου σκηνοθέτη. Εγώ το είδα σαν πρακτική,σαν το πρώτο εμπόδιο και έπεται και δεύτερο εμπόδιο και τρίτο και όσο πάει.Κάθε ταινία είναι και μία πρακτική.Κατα τα άλλα ο χρόνος δεν ορίζει κάτι άλλο.Μια μικρού μήκους είναι η αντανάκλαση μιας μεγάλου μήκους κατα την γνώμη μου.

info

Σενάριο Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Καραμαγκιώλης / Διευθυντής Φωτογραφίας: Αγγελος Μάντζιος Μπούμαν: Στέλιος Μπουζιώτης / Μοντάζ: Κωνσταντίνος Αδρακτάς / Βοηθός Σκηνοθέτη Γιώργος Καστανάς /Σκηνικά-Κοστούμια: Ευγενία Κοβότσου, Ελένη Παπαγεωργίου / Ήχος: Γιάννης Αντύπας / Μουσική: Τόμας Λις / Ηθοποιοί: Μάνος Βακούσης, Ηλίας Μουλάς, Ευθύμης Ζησάκης, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αριστομένης Γεωργίου, Παναγιώτης Γεωργίου, Λίλια Κουσαίνοβα

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.