Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Ο Ανθρωπος που Τάιζε τον Ισκιο του», του Μάριου Γαρέφου

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Ο Ανθρωπος που Τάιζε τον Ισκιο του», του Μάριου Γαρέφου

Η ταινία

Ενας άντρας παρεισφρέει σε τραπέζια πλουσίων, ισχυριζόμενος πως μπορεί να μαζέψει τα φαγητά από το τραπέζι τους και να ταΐσει τη σκιά του, η οποία – όλως παραδόξως – έχει γυναικεία μορφή.

Ο σκηνοθέτης

Σπούδασε κινηματογράφο στη Ρώμη και την Αθήνα. Εχει σκηνοθετήσει τις ταινίες «Φιλοξενία» (2005), «Δύσκολοι Ερωτες» (2007, Βραβείο στο Τέξας και στην Ιταλία, συμμετοχή σε 20 διεθνή φεστιβάλ), «Ο Ανθρωπος που Τάιζε τον Ισκιο του» (2012).

Τρεις ερωτήσεις για τον «Ανθρωπο που Τάιζε τον Ισκιο του»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία σας;

Η εκάστοτε χρονικά ψυχική μου διάθεση: πίστεψα ότι αυτός ο ήρωας και αυτή η ιστορία ήταν οι μόνοι που θα μπορούσαν να «τραγουδήσουν» την τότε κατάστασή μου.

Πώς θα την περιγράφατε σε κάποιον που θα σας ρωτούσε τι είναι η ταινία σας;

Θεωρώ άστοχο να περιγράφω μια ταινία που έχει ήδη γυριστεί. Θα τον προέτρεπα να τη δει, αν είχε – φυσικά – αυτήν τη δυνατότητα…

Εκτός από τη χρονική διάρκεια μιας ταινίας, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Ποτέ δεν κατάλαβα τι σημαίνει μικρού ή μεγάλου μήκους. Υπάρχει ένα κινηματογραφικό έργο μπροστά σου που καλείσαι να το αντιμετωπίσεις – τουλάχιστον – με αξιοπρέπεια στον ήδη σχετικό χώρο-χρόνο. Λυπάμαι όταν βλέπω δημιουργούς να εγκλωβίζονται σε αυτόν τον όρο «μικρού μήκους» αποκτώντας μια νόρμα που – περισσότερο θυμίζει διαφημιστικό σποτ – παρά οτιδήποτε άλλο… Το έργο θα έπρεπε να είναι αφορμή να μιλήσεις για το «απέραντο» και το αιώνιο παρά ένα διαγώνισμα-κουίζ του τι μπορείς να ξεστομίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν ταινίες που μου έχουν αλλάξει τη ζωή και διαρκούν από ένα λεπτό έως δεκαέξι… ώρες.

info

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μάριος Γαρέφος / Φωτογραφία: Θοδωρής Μιχόπουλος / Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης / Ηχος: Νίκος Παπαδημητρίου / Σκηνογραφία: Αση Δημητρουλοπούλου / Sound Design: Κενάν Ακκάουι / Μιξάζ: Κώστας Φυλακτίδης / Παραγωγή: Κατερίνα Κιούση, Filiki Eteria / Παίζουν: Δημήτρης Ημελλος, Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Γιαννάτος, Χριστίνα Δασκαλη

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο το τρέιλερ της ταινίας «Ο Ανθρωπος που Τάιζε τον Ισκιο του» και την αφίσα και φωτογραφίες στο gallery.