Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Μικρός Βασιλιάς» του Σωκράτη Αλαφούζου

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Μικρός Βασιλιάς» του Σωκράτη Αλαφούζου

Η ταινία

Ο 40χρονος Αρης αρνείται ν’ αντιμετωπίσει την κακοποίηση που υπέστη όταν ήταν παιδί. Η απιστία της γυναίκας του ξυπνά χρόνια υπόγειου θυμού – η τιμωρία για την προδοσία της είναι ο θάνατος. Εκτίοντας την ποινή του για φόνο, ο Αρης ανακαλύπτει τον τρόπο να διοχετεύσει την οργή του, αντί να την καταπιέσει.

Ο σκηνοθέτης

Ο Σωκράτης Αλαφούζος είναι αναγνωρισμένος ως ηθοποιός, στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, όπου έχει συμμετάσχει σε ταινίες από το «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι τη «Διακριτική Γοητεία των Αρσενικών» της Ολγας Μαλέα. Εχει σπουδάσει θέατρο, σκηνοθεσία κινηματογράφου, φωτογραφία και χορό. Ο «Μικρός Βασιλιάς» εκπροσωπεί τη δουλειά του όχι μόνο ως ηθοποιού, αλλά και ως σεναριογράφου – σκηνοθέτη. Η φιλοδοξία του είναι να συνεχίσει την καριέρα του ως κινηματογραφικός σκηνοθέτης.

Τρεις ερωτήσεις για τον «Μικρό Βασιλιά»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία σας;

Η αφορμή ήταν πάντα εκεί… αλλά δεν είχε γίνει πράξη… και είχαν περάσει αρκετά χρόνια, που δεν είχα καταφέρει να κάνω αυτό που ήθελα ίσως πιο πολύ. Ετσι τα τελευταία χρόνια μπήκα σε μια πορεία προσωπικής αλλαγής, ακριβώς για να ανακαλύψω και να αλλάξω ό,τι με εμπόδιζε στην πραγματοποίηση της ταινίας μου. Και όταν αυτό έγινε, είπα ότι θα γράψω ένα σενάριο που δεν θα περιορίζει τα όνειρά μου, αλλά θα είναι εφικτό στην πραγματοποίησή του σε ταινία… Ετσι η σκέψη οδηγήθηκε εύκολα σε πράγματα που ήθελα να εκφράσω, όπως ο θυμός, η κακοποίηση, η εικόνα του καλού παιδιού…

Πώς θα την περιγράφατε σε κάποιον που θα σας ρωτούσε τι είναι η ταινία σας;

Η ιστορία του «Μικρού Βασιλιά» είναι μια υποθετική διερεύνηση του καταπιεσμένου θυμού, της έκφρασής του και των απρόβλεπτων συνεπειών που μπορεί να έχει.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια μιας ταινίας, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Η μικρού μήκους στην εποχή μας ορίζει μια από τις πιο δημιουργικά ελεύθερες και ολοκληρωμένες μορφές έκφρασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας προσφέρει πια την ελευθερία που δεν υπήρχε σε προηγούμενα χρόνια και κάνει την πραγματοποίηση μια ταινίας μικρού μήκους πολύ πιο εφικτή. Αυτό όμως καταρρίπτει και πολλές δικαιολογίες που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια για να μην κάνει κάποιος μια ταινία. Ετσι, για μένα, η μικρού μήκους, για όσους θέλουν να είναι κινηματογραφιστές, ορίζει την ελευθερία, τη δημιουργικότητα, την πειθαρχία, την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την επιλογή να δημιουργείς και όχι να βρίσκεις λόγους για το αντίθετο.

info

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Σωκράτης Αλαφούζος / Ηθοποιοί: Σωκράτης Αλαφούζος, Ακύλας Καραζήσης, Βύρων Κολάσης, Αριελ Κωνσταντινίδη, Ηρώ Λούπη, Χάρης Μαυρουδής, Αννα Μιχαήλου, Βάνα Πεφάνη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Στέφανος Τσακιράκης / Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Τριανταφύλλου / Σκηνικά: Χρύσα Δαπόντε / Μοντάζ: Μιχάλης Παπαδάκης / Ηχος: Χρήστος Παπαδόπουλος, Γιάννης Πίκουλης / Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Ραμαντάνης / Μιξάζ: Γιάννης Σκανδάμης / Μακιγιάζ: Θεανώ Καπνιά, Ελίνα Μαυράκη / Παραγωγός: Αλεξ Τάκις / Παραγωγή: Imagina S.A.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για τον «Μικρό Βασιλιά» εδώ και επισκεφθείτε το επίσημο website της ταινίας εδώ

Δείτε παρακάτω το trailer του «Μικρού Βασιλιά» και στο gallery φωτογραφίες και την αφίσα της ταινίας.