Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Hidden Life» των Δημήτρη Γκότση και Ρόλαντ Ράμουλ

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Hidden Life» των Δημήτρη Γκότση και Ρόλαντ Ράμουλ

Η ταινία

Ο Τζον, εθισμένος στη δουλειά του και τις δημοσιογραφικές του επιτυχίες, αποφασίζει να πάει στην Ελλάδα για να καλύψει θέματα σχετικά με τη φύση και τα άγρια ζώα, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του για άλλη μια φορά. Ο Τζον χάνει τη μνήμη του και περιθάλπεται από έναν μοναχικό γέρο καπετάνιο, ο οποίος βλέπει στο πρόσωπό του τον γιο που δεν απέκτησε ποτέ. Η άφιξη της Μαρί, γυναίκας του Τζον, σηματοδοτεί μια νέα ζωή, την οποία ο Τζον είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει.

Οι σκηνοθέτες

Ο Ρόλαντ Ράμουλ γεννήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας το 1986. Οι σπουδές του στη σκηνοθεσία ξεκίνησαν το 2007 στο πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, και από τότε το ενδιαφέρον του για τον κινηματογράφο και τη σκηνοθεσία αυξάνεται συνεχώς. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του και την ειδικότητά του ως σκηνοθέτης στο πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, όπου και σκηνοθέτησε διάφορες μικρού μήκους ταινίες, ενισχύοντας έτσι τις ικανότητές του. Αυτό τον καιρό, εργάζεται σε τηλεοπτικές σειρές στην Εσθονία και ετοιμάζει νέες ταινίες.

Ο Δήμητρης Γκότσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Αποφοίτησε το 2009 από το πανεπιστήμιο του Ντέρμπι, στο προπτυχιακό Arts and Technology on Film Studies and Broadcast Media. Οσο ήταν στην Αγγλία, δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε διαφημιστικά, music videos και ταινίες μικρού μήκους. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και έχοντας αποκτήσει εμπειρία στο χώρο, ξεκίνησε να σκηνοθετεί διάφορα τηλεοπτικά διαφημιστικά και τηλεοπτικές εκπομπές, συνεργαζόμενος με την εταιρεία παραγωγής Stefi Productions. Το «Hidden Life» είναι η πρώτη ταινία μικρού μήκους που συν-σκηνοθέτησε με τον Ρόλαντ Ράμουλ.

Τρεις ερωτήσεις για τις «Ιδιότητες του 2»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία σας;

Νικήτας Ραφαήλ (Παραγωγός): Με αφορμή το μεταπτυχιακό μου στο πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ στην Αγγλία, αποφάσισα να κάνω την ταινία μικρού μήκους στην Ελλάδα. Οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν ότι ήθελα να επιχειρήσω για πρώτη φορά στη ζωή μου να κάνω σινεμά, έστω και για δεκαπέντε λεπτά. Το εγχείρημά μου στηρίχτηκε από όλους τους συνεργάτες και συντελεστές αυτής της ταινίας, οι οποίοι την αγκάλιασαν από την αρχή και καταφέραμε έτσι να βγει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Οι συγκεκριμένοι συντελεστές ήταν ένας ακόμη λόγος για να κάνω την ταινία στην Ελλάδα. Είναι σπουδαίο και πολύ σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι που βοηθάνε να πραγματοποιηθούν ταινίες μικρού μήκους από ρομαντισμό. Νοιώθω ιδιαίτερα τυχερός που κατάφερα να συνεργαστώ με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πολλά χρόνια εμπειρίας στο συγκεκριμένο χώρο, και που δουλέψαμε όλοι μαζί σαν μια αγαπημένη ομάδα.

Δημήτρης Γκότσης (Σκηνοθέτης): Πέρυσι την άνοιξη, ο παραγωγός της ταινίας και πολύ καλός μου φίλος, Νικήτας, μου μίλησε για την ιδέα και το σενάριο της ταινίας και μου πρότεινε να την κάνουμε παρέα. Ο παρορμητισμός – ενθουσιασμός μου στο να κάνουμε την ταινία, ήταν η μόνη αφορμή και σκέψη πίσω από την υλοποίησή της. Επίσης, αισθάνομαι τυχερός, που μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω τη διαφορετικότητα του να γυρνάς ταινίες δίπλα σε πεπειραμένους ανθρώπους και αναγνωρισμένους επαγγελματίες, τους οποίους νοιώθω σαν οικογένειά μου. Ενα χρόνο μετά, θεωρώ πως η διαδικασία από τη σύλληψη μέχρι και την υλοποίηση αυτού του δεκαπεντάλεπτου εγχειρήματος, είναι ό,τι πιο ουσιαστικό μου έχει συμβεί, για τον απλό λόγο ότι αυτή η ταινία ήταν η αφορμή για να συστηθώ με τον τελείως διαφορετικό και συναρπαστικό κόσμο του κινηματογράφου, έστω και για δεκαπέντε λεπτά.

Πώς θα την περιγράφατε σε κάποιον που θα σας ρωτούσε τι είναι η ταινία σας;

Νικήτας Ραφαήλ (Παραγωγός): Είναι ένα δεκαπεντάλεπτο δραματικό θρίλερ, με αρχή, μέση και τέλος. Ενα τεχνικά άρτιο project με εντυπωσιακή φωτογραφία, απαιτητική παραγωγή, πολύ καλούς ηθοποιούς και αναπάντεχο τέλος.

Roland Rammul (Σκηνοθέτης): Ενα έργο με πολλή ομορφιά και δράμα, το οποίο ξεδιπλώνεται πολύ γρήγορα στο κοινό έτσι ώστε να μην χαθεί το ενδιαφέρον. Η ιστορία της ταινίας πριμοδοτείται από την εντυπωσιακή της φωτογραφία.

Δημήτρης Γκότσης (Σκηνοθέτης): Ενα αφηγηματικό θρίλερ, που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν ουσιαστικά αυτό που κάνουν και έχει ως αποτέλεσμα, μέσα από την ξέφρενη πλοκή της και την κινηματογράφηση, να θέσει ερωτήματα ηθικών συμβιβασμών.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια μιας ταινίας, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Νικήτας Ραφαήλ (Παραγωγός): Δυστυχώς, όταν κάποιος ακούει ότι μια ταινία είναι «μικρού μήκους», πιστεύει ότι πρόκειται για κακές παραγωγές, κακά σενάρια και συνήθως experimental. Διαφωνώ κάθετα με την συγκεκριμένα άποψη, καθώς υπάρχουν ταινίες μικρού μήκους με τρομερές παραγωγές, τρομερή σκηνοθεσία και έξυπνα σενάρια. Ίσα ίσα που μια μικρού μήκους ταινία σε οδηγεί στο να τελειοποιήσεις το σενάριο, να στηρίζεσαι στη δύναμη της ιστορίας, καθώς επίσης και να βρίσκεις γρήγορες και έξυπνες λύσεις στην παραγωγή, οι οποίες αντισταθμίζουν τα μικρότερα budgets.

Δημήτρης Γκότσης (Σκηνοθέτης): Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η αφήγηση σε μια ταινία μικρού μήκους - αφήνοντας απ' έξω τα τεχνικά μέσα ή το όποιο κόστος παραγωγής – είναι και ο βασικότερος λόγος που κάνει τις ταινίες μικρού μήκους τόσο ιδιαίτερες. Μια ταινία μικρού μήκους είναι κάθε φορά μία καινούρια πρόκληση. Πρόκληση, στο να καταφέρεις να αναπτύξεις μια ολόκληρη ιστορία, μέσα σε πολύ λιγότερο χρόνο.

info

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γκότσης, Ρόλαντ Ράμουλ / Σενάριο: Ανδρέας Σαββίδης (πρωτότυπη ιδέα: Δημήτρης Αποστόλου) / Φωτογραφία: Γιώργος Ραχματούλιν / Μοντάζ: Χρήστος Καρέτσος / Μουσική: Λάμπρος Τακλής / Soundtrack: Γιώργος Ζαχαρίου / Ηχος: Βασίλης Γεροδήμος / Παραγωγή: Νικήτας Ραφαήλ / Πρωταγωνιστούν: Ερρίκος Λίτσης, Θεοχάρης Ιωαννίδης, Τέτυ Καλαφάτη, Στέλλα Ερμή, Χρήστος Κοντός

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «Hidden Life»