Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Ghost in the Machine» του Ολιβερ Κρίμπα

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Ghost in the Machine» του Ολιβερ Κρίμπα

Η ταινία

Μια καταπιεσμένη κοπέλα που ζει σε μια φάρμα παίρνει εκδίκηση από τον βίαιο πατέρα της με τη βοήθεια του μοναδικού της φίλου – ενός σκουριασμένου, 60χρονου τρακτέρ! Η μοναχική Νορίν ονειρεύεται τον αρρενωπό καουμπόι που θα έρθει να την πάρει μακριά, αλλά η πραγματικότητά της είναι πολύ πιο ταπεινή. Ζει σα σκλάβα στην οικογενειακή φάρμα στο βρετανικό βορρά, με μόνη συντροφιά τα εξευτελιστικά σχόλια του πατέρα της για το βάρος της. Μοιάζει, λοιπόν, φυσικό ότι συνδέεται με το πρώτο πράγμα που της δείχνει λίγη καλοσύνη, ακόμη κι αν αυτό είναι ένα εγκαταλελειμμένο 60χρονο τρακτέρ που μιλάει. Γρήγορα εξελίσσεται μια σχέση φιλίας κι η Νορίν αποφασίζει να επισκευάσει το τρακτέρ, ώστε μαζί να καταστρώσουν το σχέδιο ενάντια στον πατέρα της.

Ο σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στο Λονδίνο, από Αγγλίδα μητέρα κι Ελληνα πατέρα. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Δούλεψε ως παραγωγός και σκηνοθέτης διαφημιστικών και βίντεο κλιπ στο Λος Αντζελες προτού επιστρέψει στο Λονδίνο. Εχει σκηνοθετήσει τέσσερις μικρού μήκους ταινίες, το «Come Monday» (1995, συμμετοχή στα Φεστιβάλ της Βοστόνης και του Παλμ Σπρινγκς, βραβεία στα φεστιβάλ του Σικάγο, του Τσάρλεστον και του Χιούστον), το «Walking Home» (2002, συμμετοχή σε πολλά φεστιβάλ όπως Raindance, Νέας Υόρκης, Δρέσδης, Kino Μάντσεστερ, Δράμας), το «Hard Labour» (2002, επιλέχθηκε ως ένα από τα οκτώ καλύτερα ψηφιακά μικρού μήκους από το βρετανικό Film Council) και το «The Ghost in the Machine» (2012).

Τρεις ερωτήσεις για το «The Ghost in the Machine»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία σας;

Η ιδέα ήρθε ολότελα από τον συνεργάτη μου Κρίστοφερ Κόπις, ο οποίος βρισκόταν σε μια περίοδο μοναξιάς στη ζωή του, και σε μια επίσκεψη στην οικογενειακή φάρμα στο δυτικό Τέξας είδε εγκαταλελειμμένο σ' ένα λιβάδι ένα παλιό τρακτέρ. Επίσης του αρέσουν η μεγαλόσωμες γυναίκες. Από αυτό το μίγμα γεννήθηκε η ιδέα.

Πώς θα την περιγράφατε σε κάποιον που θα σας ρωτούσε τι είναι η ταινία σας;

Η ιστορία μιας κοπέλας που ερωτεύεται ένα παλιό τρακτέρ.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια μιας ταινίας, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Λόγω διάρκειας, θεωρώ ότι ένα μικρού μήκους είναι πολύ περιορισμένο δίπλα σ' ένα μεγάλου μήκους. Αλλά βεβαίως σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει χώρος για αφάνταστη δημιουργικότητα.

info

Σκηνοθεσία: Ολιβερ Κρίμπας / Σενάριο: Κρίστοφερ Κόπις, Ολιβερ Κρίμπας / Φωτογραφία: Ρόμπι Ράιαν / Μοντάζ: Μπρετ Εργουιν, Ολιβερ Κρίμπας / Μουσική: Μάικλ Μαλαρκι / Ηχος: Εντουιν Μάθιους / Παραγωγή: Ανα Ντέιβις / Πρωταγωνιστούν: Τζέσικα Γκάνινγκ, Κιθ Μπάρτλετ, Μάικλ Μαλαρκι, Τζούλια Μπάρι, Τζέιμι Μπον, Νέιθαν Οσγκουντ / Διάρκεια: 18’

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.