Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Arundel» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Arundel» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

Η ταινία

Σε ένα απομονωμένο μέρος, μια νεαρή γυναίκα δέχεται γράμματα από έναν αινιγματικό αποστολέα. Παρών απών, ο αποστολέας τους γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια την ζωή της, την κατευθύνει από απόσταση, συνδέει με αόρατο νήμα τα πρόσωπα που συνιστούν τον μικρόκοσμό της. Ο νέος ταχυδρόμος καταφθάνει εκεί, ενώ ένας άγνωστος σκύλος από την πρώτη στιγμή τον ακολουθεί. Οι χαρακτήρες αρχικά ζουν ξεχωριστά χωρίς να τους συνδέει κάτι. Ωστόσο όσο προχωράει η ροή της αφήγησης, τα γράμματα του αποστολέα μοιάζουν να διαπλέκουν με έναν ασυνήθιστο τρόπο τους ήρωες.

Η σκηνοθέτης

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη είναι απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι μικρού μήκους ταινίες της έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ. Η ταινία μικρού μήκους «Arundel» έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα “μικροφίλμ” της ΕΡΤ. Ενώ με το ίδιο σενάριο έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα Euro Connection του Φεστιβάλ Clermont Ferrand. Το Φεβρουάριο του 2012 συμμετείχε στο Berlinale Talent Campus ενώ τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου συμμετείχε στο Τalent Campus του Sarajevo. Tον Μάρτιο του 2012 το σενάριο μεγάλου μήκους της επιλέχθηκε από το MEDIA, μέσα από τα προγράμματα FOUR CORNERS και MFI για script development.

Φιλμογραφία:

  • Pigs (experimental, 13:36 2011)
  • Zodiac( fiction 29:44 2011)
  • Arundel (fiction 18 2012)

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία σας;

Η ταινία άρχισε να γράφεται 3 χρόνια πριν. Από τότε πολλά άλλαξαν. Νομίζω οτι η πρώτη εικόνα ή η πρώτη αφηγηματική αφορμή ήταν η σκηνή μιας γέννας. Ένα κορίτσι γεννιέται και αυτοί που βρίσκονται εκεί λύνουν τα πάντα γύρω τους για να γεννηθεί το μωρό ελεύθερο. Ποτέ δεν μπορούν να λυθούν όλα όμως. Εκείνη τη στιγμή πάντα κάτι ξεφεύγει.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια μιας ταινίας, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Για μένα η διάρκεια δεν ορίζει απαραίτητα έναν κανόνα. Θεωρώ ότι κάτι μπορεί να είναι άκρως κινηματογραφικό και αυτόνομο ανεξαρτήτου διάρκειας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια συνταγή σε σχέση με τη διάρκεια όπως επίσης διαφωνώ με την εντύπωση που υπάρχει πρόσφατα στο χώρο οτι μια καλή μικού μήκους δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 15 λεπτά. Πιθανώς αυτό καθορίζεται από τα φεστιβάλ που προσπαθούν να “χωρέσουν“ ταινίες στο πρόγραμμά τους. Πρόσφατα είδα ξανά, με αφορμή το θάνατό του σκηνοθέτη Κρις Μαρκέρ, το «La jetée». Απόλαυσα και τα 29 λεπτά του. Δεν συναντά συχνά κανείς τόσο έντονη κινηματογραφικότητα σε ταινίες μικρού μήκους αναλογίστηκα.

info

Σενάριο - σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Κοτζάμάνη / Παραγωγή: Αγγελος Τσαούσης / Διευθυντής Φωτογραφίας: τζίμι Γκίμφερερ / Σκηνογραφία: Όλγα Λεοντιάδου / Kουστούμια : Παναγιώτης Λαμπριανίδης / sound desigh : MILK / Μοντάζ: Δημήτρης Τόλιος / Ιmage director: Εβα Τούσκετς /Βοηθός σκηνοθέτη: Κυρίτσης Νίκος- Ισαβελλα Αλωπούδη / Παραγωγή ΕΡΤ- Filmografik / Πρωταγωνιστούν: Κάτια Γκουλιώνη, Μισέλ Βάλεϊ, Χρήστος Πασσαλής / Voice off: Άρης Σερβετάλης

Δείτε πιο κάτω το teaser trailer του «Arundel» και μια από τις προηγούμενες μικρού μήκους της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη «Pigs».

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.