Ενημέρωση

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: τι θα δούμε στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες»

στα 10

Πρώτη ματιά στο τμήμα του 52ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει ό,τι πιο δυναμικό, ανεξάρτητο κι ανατρεπτικό από το φετινό πρόγραμμα.

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: τι θα δούμε στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες»
Φωτογραφία από την ταινία «Les Contes de la Nuit» του Μισέλ Οσελό

Από την ιδρυσή τους όταν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έγινε διεθνές το 1992, οι «Nέοι Ορίζοντες» (όπως ονομάζονταν τότε), ήταν το πιο ανήσυχο, νεωτερικό κομμάτι του. Το όνομα άλλαξε πλέον σε «Ανοιχτοί Ορίζοντες» αλλά όπως και να λέγεται, το προφίλ είναι ένα: ταινίες με ανεξάρτητη παραγωγή, τολμηρή ιδεολογία, αιχμηρό κινηματογραφικό λόγο.

Σήμερα ανακοινώθηκαν ορισμένοι από τους τίλους που θα παρουσιαστούν στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» του 52ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

«Les Contes de la Nuit», από τον Γάλλο μετρ του animation Μισέλ Οσελό («Kirikou and the Sorceress», «Αζούρ και Ασμάρ»), έρχεται ένα μαγικό παραμύθι που ζωντανεύει κάθε νύχτα με φόντο ένα εγκαταλειμμένο σινεμά. Δείτε το τρέιλερ.

«Poulet aux Prunes», των Γάλλων Μαρζάν Σατραπί και Βενσάν Παρονό. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ εδώ.

«Terraferma», του Ιταλού Εμανουέλε Κριαλέζε. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ εδώ.

«Beast», του Δανού Κρίστοφερ Μπόε, δημιουργού του αξέχαστου «Reconstruction». Η ταινία είναι ένα δυνατό ερωτικό δράμα με όχημα το (αυτο)καταστροφικό πάθος ενός συζύγου.

«Tyrannosaur», σκηνοθετικό ντεμπούτο του βρετανού ηθοποιού Πάντι Κόνσινταϊν, που του χάρισε ήδη το Βραβείο Σκηνοθεσίας και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Σάντανς, μια οδυνηρή αλλά και λυτρωτική ελεγεία για τη βία, με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Μάλαν. Δείτε το τρέιλερ.

«Play», του Σουηδού Ρούμπεν Οστλουντ, μια αντιρατσιστική ταινία που εμπνέεται από ένα αληθινό περιστατικό που συνέβη στο Γκέτεμποργκ με θύματα εφήβους, η οποία είναι και υποψήφια για το φετινό βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δείτε το τρέιλερ.

«She Monkeys», της Σουηδέζας Λίζα Ασάν, η οποία απέσπασε βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Τραϊμπέκα και Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου και παρακολουθεί τη γυναικεία σεξουαλικότητα και τα ψυχολογικά παιχνίδια δύναμης ανάμεσα σε δύο έφηβες. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία. Δείτε το τρέιλερ.

«Invisible», της Μιχάλ Αβιάντ, η νέα ταινία της Ισραηλινής δημιουργού, βασισμένη σε αληθινή ιστορία, χαρτογραφεί το επιμύθιο του βιασμού.

«Michael», του Αυστριακού Μάρκους Σλάιντσερ, με διθυραμβικές κριτικές από το τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, σκιαγραφεί με αυτοσυγκράτηση το πορτρέτο ενός παιδόφιλου. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ εδώ.

«Snowtown», του Αυστραλού Τζάστιν Κέρζελ, μια πραγματική ιστορία για έναν κατ’ εξακολούθηση δολοφόνο, ένα φιλμ σχεδόν σαδιστικό προς τον θεατή, που τιμήθηκε με το βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών). Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ.

«Las Acacias», του Αργεντίνου Πέμπλο Τζιορτζέλι, που τιμήθηκε με τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ Καννών. Ενα τρυφερό road movie, στο οποίο οι ψυχές ενός άντρα, μιας γυναίκας και ενός βρέφους έρχονται αναπόφευκτα κοντά. Δείτε το τρέιλερ.

«Weekend», του βρετανού Αντριου Χέιγκ, όπου η σύντομη ερωτική συνάντηση δύο ανδρών εξελίσσεται σε μια ιδιαίτερα συγκινητική και ρομαντική στιγμή στις ζωές τους. Δείτε το τρέιλερ.

«Un Amour de Jeunesse», της Γαλλίδας Μία Χάνσεν Λαβ, που τιμήθηκε με Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ Λοκάρνο και τοποθετεί στο επίκεντρο την εφηβική αγάπη μιας γυναίκας που βρίσκεται μπροστά σε ένα δισεπίλυτο δίλημμα. Δείτε το τρέιλερ.

«If Not Us, Who?», του Γερμανού Αντρες Βίελ, που μεταφέρει την ιστορία των αριστερών ακτιβιστών Μπέρναρντ Βέσπερ και Γκούντρουν Εσλιν, πριν την προσχώρηση της Εσλιν στη RAF, την οργάνωση των Μπάαντερ–Μάινχοφ. Η ταινία πήρε το βραβείο Αλφρεντ Μπάουερ στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Δείτε το τρέιλερ.

«Fleurs du Mal», του Γάλλου Νταβίντ Ντιζά, με θέμα την ιρανική πολιτική κρίση, ιδωμένη μέσα από την αθώα ματιά δύο ερωτευμένων νέων που την παρακολουθούν μέσω διαδικτύου από το Παρίσι. Δείτε το τρέιλερ.

«Drama», του Χιλιανού Ματίας Λίρα, που περιγράφει το χρονικό ενός ερωτικού τριγώνου διαποτισμένο με τη συλλογική εθνική μνήμη της Χιλής. Δείτε το τρέιλερ.

«El Estudiante», του Αργεντίνου Σαντιάγκο Μίτρε, του σεναριογράφου του Πάμπλο Τραπέρο, όπου ένας φιλόδοξος οπορτουνιστής φοιτητής οραματίζεται την πολιτική του ανέλιξη. Δείτε το τρέιλερ.

Οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» μας ενημερώνουν και για τις εξελίξεις στο ασιατικό σινεμά, με ταινίες που εστιάζουν στους απόκληρους μιας κοινωνίας παραδομένης στη φτώχεια («Black Blood» του Κινέζου Μιαογιάν Ζανγκ), στη φρίκη του πολέμου («Flying Fish» του Σανζίβα Πουσπακουμάρα από τη Σρι Λάνκα), αλλά και σε ευαίσθητες καθημερινές ιστορίες όπου η πατρική αγάπη μάχεται κόντρα στην ανέχεια («The Piano in the Factory» του Κινέζου Μενγκ Ζανγκ).

Ο κινηματογραφικά ανερχόμενος Λίβανος δίνει επίσης το παρών με δύο ταινίες με κοινό άξονα την ενηλικίωση: Αμήχανη και ερωτικά φορτισμένη για έναν νεαρό που βιώνει την οικογενειακή καταπίεση στη λιβανέζικη κοινότητα του Μόντρεαλ, στο «Romeo Eleven» του Ιβάν Γκρμπόβιτς. Οψιμη και βεβιασμένη για έναν 40χρονο που αναγκάζεται να ανεξαρτητοποιηθεί στο «Ok, Enough, Goodbye» των Ράνια Ατιέ και Ντανιέλ Γκαρσία, οι οποίοι απέσπασαν και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από τον Αραβικό Κόσμο στο Φεστιβάλ Αμπου Ντάμπι.

Το φετινό πρόγραμμα των «Ανοιχτών Οριζόντων» συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, και η πολυβραβευμένη ταινία «La Nostra Vita» του Ντανιέλε Λουκέτι, ένα πορτρέτο του ιταλικού προλεταριάτου μέσα από το πρίσμα της οικογένειας, που τιμήθηκε με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον Ελιο Τζερμάνο στο Φεστιβάλ Κανών. Επίσης, η ταινία «Summer Games» του Ρολάντο Κόλα, η υποψηφιότητα της Ελβετίας για τα Οσκαρ, που αποτελεί την καταγραφή μιας μοιραίας καλοκαιρινής συνάντησης με ήρωες μια οικογένεια και δυο εφήβους. Τέλος, μια ιδιόρρυθμη ερωτική ιστορία γεννιέται στην ταινία «Somewhere Τonight» του Αμερικανού Μάικλ Ντι Τζιάκομο, με τον Τζον Τορτούρο στον πρώτο ρόλο.

Το πλήρες πρόγραμμα του τμήματος «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στις 25 Οκτωβρίου. Το φετινό Φεστιβάλ διαρκεί από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου.

Διαβάστε εδώ ποιες ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε εδώ τι θα περιλαμβάνει το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια

Διαβάστε εδώ ποια θα είναι τα κεντρικά αφιερώματα του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης