Ενημέρωση

Δέκα τρόποι για να πεις το δικό σου αντίο στη Μέση Γη

στα 10

Το τρίτο μέρος του «Hobbit» σηματοδοτεί το φινάλε ενός ταξιδιού που ξεκίνησε πριν 16 χρόνια για να καταλήξει σε μια κινηματογραφική μυθολογία από αυτές που θα διασχίζουν τους αιώνες που έρχονται θυμίζοντας πως κάποτε ένας τρελός κέρδισε το στοίχημα να αναμετρηθεί με τη Μέση Γη.

Δέκα τρόποι για να πεις το δικό σου αντίο στη Μέση Γη

Εχουν περάσει 16 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο Ελάιτζα Γουντ είχε χαρακτηρίσει το τολμηρό πρότζεκτ των τριών ταινιών που θα ζωντάνευαν στη μεγάλη οθόνη τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν ως «the biggest-budget indie film ever made». Τα χρόνια πέρασαν, οι τρεις «Αρχοντες των Δαχτυλιδιών» πέτυχαν ακριβώς εκεί όπου όλοι πίστευαν ότι θα αποτύχουν, ο Πίτερ Τζάκσον αδυνάτισε, αφήσε μούσι, είδε τα παιδιά του να ενηλικιώνονται και ως μόνιμος κάτοικος της Μέσης Γης γύρισε ακόμη τρεις ταινίες μεταφέροντας το «Hobbit» στην πιο ακριβή τριλογία όλων των εποχών.

Σήμερα, με το «Hobbit: Battle of the Five Armies» στις αίθουσες, η φράση «αποχαιρετισμός στη Μέση Γη» μοιάζει να συνοδεύει κάθε κείμενο που γράφεται για την ταινία. Ο,τι ακολουθεί είναι μερικοί τρόποι για να πείτε και το δικό σας αντίο σε μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές μυθολογίες που έζησε ποτέ το σινεμά.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών»


1. Θυμήσου την πρώτη εικόνα που είδες ποτέ από τη Μέση Γη

To πρώτο teaser του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2000, διαφημίζοντας την πρώτη ταινία της πρώτης τριλογίας που βγήκε στις αίθουσες ένα χρόνο μετά τα Χριστούγεννα. Οσοι το είδαμε την ώρα που συνέβαινε δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ... Μαζί μας ο αριθμός ρεκόρ 1.7 εκατομμυρίων hits μέσα στις 24 ώρες της κυκλοφορίας του.


2. Ταξίδεψε στη Μέση Γη

Με τη βοήθεια του Google Maps, το site middle-earth.thehobbit.com/ είναι ένα μέρος όπου μπορείς να χαθείς με τις ώρες. Η δυνατότητα που σου δίνει να ακολουθήσεις τις διαδρομές των ηρώων τόσο του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» όσο και του «Hobbit» είναι μοναδική αφού συνοδεύεται από την ανάλογη σκηνή της κάθε ταινίας, ενώ σου δίνει και τη δυνατότητα να δεις που ακριβώς διαδραματίστηκαν οι μεγαλύτερες μάχες όλου του έπους με αντίστοιχη εικονογραφία και να γίνεις και ένας από τους πολεμιστές, είτε από την πλευρά των καλών είτε των κακών. Αν υπήρχε βραβείο καλύτερου site που έγινε ποτέ για ταινία, θα το κέρδιζε με διαφορά...


3. Ζήσε ξανά τη μέρα που ο Φρόντο έφυγε για πάντα από τη Μεση Γη

Σε ένα από τα πιο συγκινητικά βίντεο που κυκλοφόρησαν ποτέ από τα παρασκήνια του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», η τελευταία σκηνή του Ελάιτζα-Φρόντο-Γουντ παραμένει ένα μνημείο για το τι σημαίνει να έχεις χαθεί στη Μέση Γη και να βρίσκεις, χωρίς να θέλεις, την έξοδο προς την πραγματική ζωή. Το «ευχαριστώ» του Πίτερ Τζάκσον στον Γουντ είναι ανεκτίμητο.


4. Αποθέωσε τον Αντι Σέρκις για τον πιο σπουδαίο χαρακτήρα της Μέσης Γης

Από όλο το πλήθος των χαρακτήρων και των δύο τριλογιών, κανείς δεν υπήρξε ικανός να ξεπεράσει σε μεγαλείο το Γκόλουμ, έτσι όπως το υποδύθηκε ο Αντι Σέρκις και το τελειοποίησε η ψηφιακή τεχνολογία του motion capture. O Πίτερ Τζάκσον έθεσε τους όρους για ο,τι θα ακολουθούσε στο θεαματικό σινεμά των επόμενων χρόνων, αλλά έδωσε και το στίγμα πως αν πρόκειται να φτιάξεις έναν μη ανθρώπινο χαρακτήρα πρέπει πριν απ' όλα να εμπνευστείς από τον άνθρωπο.


5. Σημείωσε στο ημερολόγιο τη μέρα που το Οσκαρ έφτασε στη Μέση Γη

Ηταν 2004 όταν «Η Επιστροφή του Βασιλιά» κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, κατακτώντας το ιστορικό ρεκόρ της πρώτης ταινίας φαντασίας που κατάφερε κάτι τέτοιο. Ο Πίτερ Τζάκσον δεν κρύβει τη χαρά του που ό,τι ξεκίνησε έξι χρόνια πριν φτάνει στην κορυφή του Χολιγουντ ως ένα στοίχημα που λίγοι θα έβαζαν και ακόμη λιγότεροι θα κέρδιζαν.


6. Ξαναδές τα video blogs του Πίτερ Τζάκσον από τα γυρίσματα του «The Hobbit» κάπου στη Μέση Γη

Για όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων του «The Hobbit», ο Πίτερ Τζάκσον έβγαζε στη δημοσιότητα μικρά making of, αποκαλύπτοντας μυστικά από το παρασκήνιο της τριλογίας του «Hobbit». Φυσικά αυτά έγιναν viral, φέρνοντας τους φανατικούς (και όχι μόνο) του μύθου όσο πιο κοντά βρέθηκαν ποτέ στη δημιουργία της Μέσης Γης.


7. Γνωρίσε (αν δεν τους ξέρεις ήδη) τους ήρωες της Μέσης Γης

Τόσοι νάνοι, τόσα τέρατα, πέντε στρατοί και ένα δράκος. Με εξαιρετική ικανότητα στο να συστήνει περισσότερους χαρακτήρες απ' όσους θυμάται το ανθρώπινο μυαλό ο Πίτερ Τζάκσον συστήνει έναν έναν τους ήρωες της τριλογίας του «Χόμπιτ», λίγο πριν τους στείλει στο τελευταίο τους ταξίδι στη Μέση Γη.


8. Πίστεψε ότι στα 48fps η Μέση Γη φαίνεται πιο όμορφη

Η επιλογή του Πίτερ Τζάκσον να γυρίσει την τριλογία του «Hobbit» σε 48 καρέ ανά δευτερόλεπτο αντί των παραδοασιακών 24 συνάντησε αντιδράσεις, προκάλεσε ολόκληρα debates γύρω από το αν τελικά η επιλογή του έκανε την τριλογία να φαίνεται πιο όμορφη ή πιο ψεύτικη, αφήνοντας τον ίδιο να επιμένει πριν από την έξοδο κάθε ταινίας πως αργά η γρήγορα η επιλογή του θα δικαιωθεί. Κάτι μας λέει πως έχει δίκιο...


9. Τραγούδησε ένα συγκινητικό αντίο στη Μέση Γη»

Εξέχον μέλος της μεγάλης οικογένειας των έξι ταινιών της Μέσης Γης που σκηνοθέτησε ο Πίτερ Τζάκσον, διανύοντας δύο ολόκληρες δεκαετίες μέσα στο σύμπαν του Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν, ο Μπίλι Μπόιντ - λέγε με και Πίπιν - τραγουδάει το «The Last Goodbye» που ακούγεται στους τίτλους τέλους του τελικού κεφαλαίου του κινηματογραφικού Χόμπιτ με ακριβώς αυτή την αίσθηση στο μυαλό του: σαν ένα συγκινητικό αποχαιρετισμό σε ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά ταξίδια που κινηματογραφήθηκαν ποτέ.


10. Δες για τελευταία φορά τη Μέση Γη

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2014, λίγες μόνο ημέρες πριν την επίσημη έξοδο του «The Hobbit: The Battle of the Five Armies» είδαμε το τελευταίο τρέιλερ που θα δούμε ποτέ από τη Μέση Γη έτσι όπως τη διέσχισε τα τελευταία 16 χρόνια ο Πίτερ Τζάκσον και η πρώτη και η δεύτερη συντροφιά του Δαχτυλιδιού. Κάποτε αυτή η μέρα θα σημαίνει πολλά για όσους έζησαν να δουν και τις δύο τριλογίες στο σινεμά, τη στιγμή που συνέβησαν, αλλάζοντας το σινεμά όπως το ξέραμε πριν από αυτές.

Το «Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών» προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 18 Δεκεμβρίου από τη Village Films.