Ενημέρωση

O Ευθύμης Φιλίππου γράφει για τις 10 (αγαπημένες του) ταινίες που θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη

στα 10

Από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ στον Τζέιμς Μποντ και τον Νίκο Παπατάκη, μέχρι την ταινία που φοβάται να ξαναδεί. Με δικά του λόγια.

Flix Team
O Ευθύμης Φιλίππου γράφει για τις 10 (αγαπημένες του) ταινίες που θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη

Το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ζήτησε από τον Ευθύμη Φιλιππου να διαλέξει δέκα αγαπημένες του ταινίες και να τις παρουσίασει στις αίθουσες της Θεσσαλονίκης σε μια carte blanche που προδίδει μερικές από τις επιρροές του πιο διάσημου σεναριογράφου που γνώρισε ποτέ αυτή η χώρα και μαζι έναν σινεφίλ φτιαγμένο από VHS, μεταμεσονύκτιες προβολές στην κρατική τηλεόραση και μια εμμονή στο όνομα Μάρθα.

Διαβάστε αναλυτικά: Tο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει carte blanche στον Ευθύμη Φιλίππου

Who's Afraid of Virginia Woolfe 607

Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; (Who’s Afraid of Virginia Woolf?) του Μάικ Νίκολς (1966)

Ο Τζορτζ και η Μάρθα, τα παγάκια τους, τα ποτά τους, τα χέρια τους, το φιλικό τους ζευγάρι, τα λόγια τους όλα θολά και χωρίς ευκρίνεια, γιατί είδα πρώτη φορά την ταινία σε παλιά κασέτα VHS, αλλά όλα πολύ ξεκάθαρα ταυτόχρονα. Ασπρόμαυρος λόγος απόλυτα ταιριαστός με την εικόνα. Ο Μπάρτον και η Τέιλορ, κουνημένα πανέμορφοι τότε και με ταλέντο να τρέχει από αυτιά και ρουθούνια.

Martha 607

Martha του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (1974)

Άλλη Μάρθα, το ίδιο χαλασμένη με την προηγούμενη, έτοιμη από το πρώτο λεπτό της ταινίας για οτιδήποτε άσχημο θα μπορούσε να συμβεί σε μια χαλασμένη γυναίκα. Κι όλοι εναντίον της, από τον μεσημεριανό ήλιο μεχρι τον άντρα της.

Stand by Me 607

Στάσου Πλαί Μου (Stand By Me) του Ρομπ Ράινερ (1986)

H πρώτη ταινία που νοίκιασα στο βίντεοκλαμπ της οδού Ολυμπίας. Ο Ρίβερ Φίνιξ πριν πεθάνει μιλάει για το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν οι άνθρωποι μέσα σε 87 μόλις λεπτά χωρία τα τρέιλερ στην αρχή. Είχα νοικιάσει και δυο κωμωδίες μαζί που δεν τις είδα ποτέ, τις καθυστέρησα και υπήρξε χρέωση. Η ιστορία είναι του Στίβεν Κινγκ. Στο IMDB λέει πως η σκηνή με την κολλημένη βδέλλα στα γεννητικά όργανα είναι κάτι που είχε συμβεί στον συγγραφέα όταν ήταν παιδί.

Barry Lyndon 607

Μπάρι Λίντον (Barry Lyndon) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (1975)

Η αφήγηση πάνω στην εικόνα είναι καθηλωτική. Η κάθε λέξη λες και είναι σχεδιασμένη ειδικά για το κάθε καρέ. Σαν να σου διαβάζουν ένα βιβλίο με τον καλύτερο τρόπο που θα γινόταν να σου διαβάζουν ένα βιβλίο.

Le Boucher 607

Ο Χασάπης (Le Boucher) του Κλοντ Σαμπρόλ (1970)

Τυχαία ένα βράδυ πολύ αργά - φυσικά - σε κρατικό κανάλι - φυσικά. Δεν είχα ιδέα ποιος ήταν ο Σαμπρόλ. Ακόμη δεν έχω ιδιαίτερα. Πολύ σωστή ησυχία σ' αυτό το φιλμ, πολύ ωραία φάτσα ο Ζαν Γιαν.

The Conversation 607

Η Συνομιλία (The Conversation) του Φράνσις Φορντ Κόπολα (1974)

Σε αυτήν την ταινία είναι σαν να παίζει ένας μόνο ηθοποιός, αυτό το γκρι αδιάβροχο που φοράει ο Τζιν Χάκμαν είναι σαν να μην το διαπερνάει τίποτα. Ηταν να παίξει ο Μάρλον Μπράντο αυτόν τον ρόλο.

Benny's Video 607

Benny’s Video του Μίκαελ Χάνεκε (1992) Είμαι από αυτούς που όταν μια ταινία τους αρέσει μπορούν να την δουν πολλές φορές, ξανά και ξανά και ξανά χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτήν εδώ όμως την ταινία δεν την έχω ξαναδεί. Δεν μπορώ μάλλον, δεν θέλω, δεν ξέρω. Σχεδόν δεν θυμάμαι το πώς εξελίσσεται η ιστορία αλλά είναι μια ταινία που λατρεύω. Θυμάμαι μόνο τα γουρούνια και τη φάτσα του Μπένι.

A View to a Kill 607

Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος (A View to a Kill) του Τζον Γκλεν (1985)

Αυτή ήταν η πρώτη ταινία που είδα στο σινεμά σε ηλικία οκτώ ετών και ένας από την μπροστινή σειρά είχε σηκωθεί όρθιος και τραγουδούσε δυνατά, χορεύοντας ταυτόχρονα τους στίχους από το ομώνυμο. Δεν καταλάβαινα τίποτα, μόνο το kill μπορούσα να μεταφράσω, αλλά έφτανε.

The King of Comedy 607

Βασιλίας για μια Νύχτα (The King of Comedy) του Μάρτιν Σκορσέζε (1982)

Την είδα ξανά πρόσφατα, μεσημέρι. Σάρα - ρεσιτάλ - Μπέρνχαρντ και Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Η Φωτογραφία 607

H Φωτογραφια του Νίκου Παπατάκη (1987)

Αν οι βοσκοί ίπτανται πάνω από το έδαφος, αυτή εδώ η ταινία είναι λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Από τις πιο ωραίες ιστορίες αγάπης, οτιδήποτε κι αν σημαίνει αυτό και το πιο αληθοφανές ψεύτικο ντουμπλάζ που έχω δει ποτέ.

Το 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 2 μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει το κλίμα μέσα και έξω από τις αίθουσες.

Διαβάστε επίσης