Ενημέρωση

Εβδομάδα «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή»: Ποιος είναι ο Bane;

στα 10

Μετρώντας αντίστροφα μέχρι την έξοδο του «Σκοτεινού Ιππότη: Η Επιστροφή» στις ελληνικές αίθουσες στις 21 Αυγούστου, κοιτάζουμε πίσω από το μύθο της ταινίας που ολοκληρώνει την τριλογία του Κρίστοφερ Νόλαν. Σήμερα γνωρίζουμε καλύτερα τον ταλαντούχο κύριο... Bane!

Εβδομάδα «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή»: Ποιος είναι ο Bane;

Ονομα: Bane

Πρώτη εμφάνιση: Στο «Vengeance of Bane #1» τον Ιανουάριο του 1993. Οι δημιουργοί του ήταν ο Τσακ Ντίξον, ο Νταγκ Μέντς και ο Γκρέιαμ Νόλαν. Αρχικά σχεδιάστηκε ως η «σκοτεινή πλευρά» του διάσημου κόμικ ήρωα των 30s Doc Savage.

1

Background: O Βane γεννήθηκε στην φανταστική Δημοκρατία της Καραϊβικής στη Σάντα Πρίσκα, σε μια φυλακή ονόματι Pena Dura («Σκληρός Βράχος»). Ο πατέρας του, ένας θρυλικός επαναστάτης απέδρασε από τη φυλακή λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε πως ο γιος του θα έπρεπε να εκτίσει την ποινή του πατέρα του. Σαν παιδί, ο Bane άρχισε να αποκτά τις δυνάμεις του, μοιράζοντας το χρόνο του ανάμεσα στη βιβλιοθήκη της φυλακής και το γυμναστήριο. Κουβαλούσε μαζί του ένα αρκουδάκι με το όνομα Οσίτο, το οποίο έκρυβε μέσα του ένα μαχαίρι. Εχοντας διαπράξει τον πρώτο του φόνο σε ηλικία οκτώ ετών, ο Bane απέκτησε γρήγορα του παρατσούκλι «o βασιλιάς της Pena Duro» και υπήρξε ο μόνος που ενώ υποβλήθηκε ως πειραματόζωο για ένα ναρκωτικό με το όνομα Venom, επέζησε αποκτώντας έξτρα δυνάμεις με τις οποίες κατάφερε να αποδράσει. Γρήγορα, ωστόσο, θα ανακάλυπτε πως για να μπορέσει να παραμείνει ισχυρός θα έπρεπε να παίρνει Venom κάθε δώδεκα ώρες, διαφορετικά το σώμα του θα υπέφερε από ισχυρή ατροφία. Η λύση βρέθηκε με ένα σύστημα καλωδίων όπου τροφοδοτεί τον εγκέφαλο του μονίμως με το ισχυρό ναρκωτικό. Φτάνοντας στην Γκόθαμ Σίτι, μένει έκπληκτος από το πόσο τρέμουν οι εκγκληματίες τον Μπάτμαν και θέτει ως αποστολή του να τον καταστρέψει.

2

Δυνάμεις: Yψηλής ευφυίας, ο Bane γνωρίζει έξι γλώσσες, έχει γνώσεις επιστήμονα (από τα χρόνια της «εκπαίδευσης» του στη φυλακή) έχει φωτογραφική μνήμη, γνωρίζει άριστη στρατηγική, ενώ έχει αναπτύξει τη δική του πολεμική τέχνη με την οποία αποκρούει τους αντιπάλους του. Η χρήση του Venom του δίνει έξτρα δύναμη, έχει θεραπευτικές ιδιότητες, παρόλο που ο ίδιος προσπαθεί εναγωνίως να απεξαρτηθεί από τον εθισμό του. Οπως έχει χαρακτηριστεί έιναι ένας «τρομοκράτης τόσο στη σκέψη όσο και τη δράση».

445

Εμφανίσεις στο σινεμά και την τηλεόραση: Ο Bane έχει εμφανιστεί ως χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων στις τηλεοπτικές σειρές «Batman: The Animated Series», «The New Batman Adventures», «Superman: The Animated Series», «Batman Beyond», «The Batman», «Batman: The Brave and the Bold», «Young Justice» και στις ταινίες «Batman: Mystery of the Batwoman», «Superman/Batman: Public Enemies», «Justice League:Doom».

Ως χαρακτήρας έχει εμφανιστεί στο σινεμά δύο φορές, μια στο «Batman & Robin» του Tζόελ Σουμάχερ το 1997 και μια στο «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» του Κρίστοφερ Νόλαν το 2012.

3 Ρόμπερτ Σβένσον

Σε αντίθεση από τον Bane των κόμικς, η ενσάρκωση του από τον παλαιστή Ρόμπερτ Σβένσον το 1997 στο «Βatman & Robin» του Τζόελ Σουμάχερ υπήρξε κάτι περισσότερο από απογοητευτική, ακόμη κι αν ο ρόλος στιγματίστηκε από τον θάνατο του Σβένσον την ίδια χρονιά από καρδιακή ανεπάρκεια. Ο Bane του Σβένσον είναι πολύ μυώδης (ορθά!), αλλά δεν θυμίζει σε τίποτα άλλο τον ευφυή και πολύπλοκο χαρακτήρα του κόμικ. Ανεγκέφαλος και ανίκανος ακόμη και να μιλήσει, ο Bane υπηρετεί την Poison Ivy (Ούμα Θέρμαν) και σκοτώνεται από τον Ρόμπιν (Κρις Ο' Ντόνελ) όταν σε μια μάχη εναντίον του του κλωτσάει τη μηχανή τροφοδότησης από το κεφάλι.

33 Τομ Χάρντι

Πολύ πριν ο χαρακτήρας του Bane στο «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» του Κρίστοφερ Νόλαν πάρει ταυτόχρονα θρυλικές και τραγικές διαστάσεις όταν στη μαζική δολοφονία που συνέβη στις 20 Ιουλίου ο Τζέιμς Χολμς θα πυροβολούσε αδιακρίτως κατά τη διάρκεια μιας μεταμεσονύκτιας προβολής της ταινίας φορώντας μια αντιασφυξιογόνα μάσκα, παραπέμποντας ευθεία στη μάσκα του Bane, o Κρίστοφερ Νόλαν εξηγούσε την επιλογή του συγκεκριμένου κακού για το κλείσιμο της τριλογίας.

«Δεν τον ήξερα πολύ καλά. Τον γνώριζα μόνο ως όνομα, αλλά δεν ήξερα την ιστορία του. Είναι ένας πολύ cool χαρακτήρας. Και όταν έχεις έναν ηθοποιό σαν τον Τομ Χάρντι για να τον υποδυθεί ξέρεις ότι το αποτέλεσμα θα είναι κάτι το εξαιρετικό. Ο Τομ είναι ένας ηθοποιός που ξέρει να αναδεικνύει τον χαρακτήρα που παίζει σε κάθε κίνηση του κορμιού και του σώματος του, ακριβώς όπως κάνουν οι σπουδαίοι ηθοποιοί. Μεταμορφώνεται σε κάθε του βήμα και δεν φοβάται να δει τον χαρακτήρα από έξω και από μέσα. Και στην περίπτωση του Bane, η φυσιολογία είναι το μυστικό. Με έναν καλό κακό χρειάζεσαι πάντα κάτι το αρχετυπικό. Ο Τζόκερ είναι προφανώς το αρχέτυπο του διαβολικού, χαοτικού αναρχικού που έχει ταυτόχρονα και μια δαιμόνια αίσθηση του χιούμορ. Ο Bane είναι για μένα κάτι που δεν είχαμε ασχοληθεί πριν στις δύο ταινίες της σειράς. Θέλαμε κάτι διαφορετικό για αυτήν την ταινία. Είναι ένας πρωτόγονος κακός, ένα κλασικό κινηματογραφικό τέρας, αλλά ταυτόχρονα ευφυής. Νομίζω πως είναι συναρπαστικός χαρακτήρας.»

333

«Υπήρχαν δύο πόρτες που μπορούσαμε να διαβούμε. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε έναν απλό κακό ή θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να του δώσουμε μια ανατρεπτική διάσταση. Είναι ένα ρίσκο, γιατί θα μπορούσε να καταλήξει γελοίο, ή τελικά κάτι πολύ φρέσκο και ενθουσιαστικό. Το κοινό δεν πρέπει να ασχοληθεί ιδιαίτερα με το μουρμούρισμα μου. Οσο η ταινία προχωράει, νομίζω πως θα είναι ικανό να συντονιστεί με το ρυθμό μου.», δηλώνει ο Χάρντι ο οποίος εκτός από την ιδιαίτερη «φωνή» που έδωσε στον Bane, αναγκάστηκε να πάρει 14 κιλά για να έρθει στις διαστάσεις του. Οσο για τη σύγκριση του με τον Τζόκερ, ο Χάρντι δίνει καθαρά τα χαρακτηριστικά του Bane που θα δούμε στο τέλος της τριλογίας: «Ο Τζόκερ δεν έδινε δεκάρα, το μόνο που τον ένοιαζε είναι να βλέπει τον κόσμο να καίγεται. Είναι ο άρχοντας του χάους και της καταστροφής, ανισόρροπος και τρελός. Ο Bane ενεργεί εντελώς υπολογισμένα. Ολα είναι ενορχηστρωμένα και οργανωμένα και όλα ξεκινούν από τη φιλοδοξία του. Δεν υπάρχει τίποτα ασαφές σχετικά με τον Bane. Είναι ένας καθαρός κακός.»

Ο «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 21 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα για τον «Σκοτεινό Ιππότη» εδώ