Ενημέρωση

Εβδομάδα «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή»: Η Catwoman νιαουρίζει ακόμη!

στα 10

Μετρώντας αντίστροφα μέχρι την έξοδο του «Σκοτεινού Ιππότη: Η Επιστροφή» στις ελληνικές αίθουσες στις 21 Αυγούστου, κοιτάζουμε πίσω από το μύθο της ταινίας που ολοκληρώνει την τριλογία του Κρίστοφερ Νόλαν. Σήμερα ακούμε τα νιαουρίσματα της Catwoman!

Εβδομάδα «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή»: Η Catwoman νιαουρίζει ακόμη!

Ονομα: Σελίνα Κάιλ / The Cat / Catwoman

Πρώτη εμφάνιση: Στο πρώτο τεύχος του «Batman» την άνοιξη του 1940. Ο Μπομπ Κέιν εμπνεύστηκε για τη «γέννηση» της από τη Χέντι Λαμάρ και την κινηματογραφική σταρ των 30s Τζιν Χάρλοου που σύμφωνα με τον Κέιν αντιπροσώπευαν την γυναικεία πολυπλοκότητα στην πιο αισθησιακή τους μορφή. Θέλοντας να συστήσουν έναν γυναικείο ήρωα στο κόμικ (προκειμένου να προσελκύσουν και το γυναικείο κοινό), ο Κέιν μαζί με τον συγγραφέα Μπιλ Φίνγκερ, έφτιαξαν τη Σελίνα Κάιλ, μια εγκληματική φιγούρα (που όμως δεν είναι δολοφόνος) και ταυτόχρονα ερωτικό αντικείμενο του πόθου για τον Μπρους Γουέιν. Τα γατίσια χαρακτηριστικά που της έδωσαν - για να έρχονται σε αντίθεση με τις νυχτερίδες του Γουέιν - ήταν εμπνευσμένα από την αντίληψη του Κέιν για τις γυναίκες που θεωρούσε πως ήταν πάντοτε γάτες σε σχέση με τους άντρες που ήταν σκυλιά.

catH πρώτη εμφάνιση της femme fatale Σελίνα Κάιλ στο τεύχος 1 του «Βatman» - Τεύχος Ανοιξη, 1940

Background: Οπως κάθε (σημαντικός) κάτοικος της Γκόθαμ Σίτι, έτσι και η ζωή της Σελίνα Κάιλ σημαδεύτηκε από μια τραγωδία. Ή μάλλον από περισσότερες. Οταν ήταν ακόμη κορίτσι, η μητέρα της αυτοκτόνησε και ο βίαιος πατέρας της ήπιε μέχρι θανάτου, αφήνοντας τη μικρή Σελίνα μακριά από την αδερφή της σε ένα αναμορφωτήριο, το οποίο και εγκατέλειψε για να επιστρέψει στους δρόμους της Γκόθαμ Σίτι. Ο μοναδικός τρόπος για να επιβιώσει ήταν να κάνει μικροκλοπές, ενώ η εξαιρετική φυσική της κατάσταση (σαν γνήσιο αιλουροειδές) την ανακήρυξαν στην σημαντικότερη κλέφτρα που δεν έπιασε ποτέ η αστυνομία της πόλης. Ταυτόχρονα, η Σελίνα Κάιλ (πιο γνωστή ως «Τhe Cat») μοίραζε τα κέρδη της στις πιο φτωχές γειτονιές της Γκόθαμ Σίτι, ενώ είχε καταφέρει να μην γνωρίζει κανείς την ταυτότητα της. Γεγονός που θα ενισχυόταν από τη συνάντηση της με τον Μπάτμαν: από τη στιγμή που τον είδε από το παράθυρο της σε μια από τις πρώτες εξορμήσεις του, η Σελίνα αποφάσισε να φτιάξει και αυτή τη δική της στολή, στην αρχή με πράσινο χρώμα (όπως ήταν όλες οι στολές των κακών στα 60s, μετά με μωβ χρώμα και τελικά στο μαύρο που όλοι γνωρίζουμε). Η Catwoman δεν συγκαταλέγεται στους κακούς της ιστορίας του «Σκοτεινού Ιππότη», έχει κατά καιρούς συνεργαστεί μαζί με τον Μπάτμαν για την πάταξη της εγκληματικότητας και για πολλούς είναι η θηλυκή αντανάκλαση του, μια από τους θανάσιμους εχθρούς του και ταυτόχρονα ερωτικό του αντικείμενο. Στο παράλληλο σύμπαν Earth Two, κάνει την εμφάνιση της η κόρη της Σελίνα Κάιλ και του Μπάτμαν (!), Ελένα Κάιλ.

catwoman1

Δυνάμεις: Η Catwoman ξέρει απο ακροβατικά, έχει εκπαιδευτεί στις πολεμικές τέχνες, είναι ευφυής, κλέβει με την ταχύτητα του καλύτερου πορτοφολά, εξαφανίζεται από τον τόπο του εγκλήματος σχεδόν αθόρυβα και η ιδιαίτερη σχέση της με τις γάτες την έχει βοηθήσει πολλές φορές, αφού οι γάτες καλούνται σε διάσωση της κάθε φορά που νιώθουν ότι κινδυνεύει.

julie Τζούλι Νιούμαρ

Εμφανίσεις στο σινεμά και την τηλεόραση:

Η πρώτη ηθοποιός που υποδύθηκε ποτέ την «Catwoman», στην τηλεοπτική σειρά «Βatman» του 1966 ήταν η Τζούλι Νιούμαρ, διάσημη ηθοποιός του Mπρόντγουεϊ με μεγάλη καριέρα στην τηλεόραση, που ως Σελίνα Κάιλ διέπρεψε (μαζί με το πράσινο κοστούμι της) σε 12 συνολικά επεισόδια. Η Νιούμαρ όμως δεν ήταν διαθέσιμη για το τέλος της τηλεοπτικής σειράς, ούτε για την ταινία που κυκλοφόρησε το 1966.

lee

Για την ταινία επιστρατεύθηκε η Λι Μεριγουέδερ, κάποτε Μις Αμερική (το 1955) και γνωστή από το ρόλο της Μπέτι Τζόουνς στο αστυνομικό τηλεοπτικό δράμα των 70s «Barnaby Jones», ενώ έπαιξε και στο «The Munsters Today» αλλά και στα τελευταία επεισόδια (το 2011) του «All My Children».

eartha

Για τον τρίτο και τελευταίο κύκλο του τηλεοπτικού σίριαλ (το 1968), επιστρατεύθηκε η Ερθα Κιτ, η διάσημη αμερικανίδα τραγουδίστρια, ακτιβίστρια, θανάσιμη εχθρός του Λίντον Τζόνσον για τις ανοιχτά πολιτικές της απόψεις για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και ένας θρύλος της μαύρης Αμερικής.

michele

Θα χρειαζόταν όμως το δαιμόνιο όραμα του Τιμ Μπάρτον και η τραγικωμική ερμηνεία της Μισέλ Φάιφερ στο «Batman Returns» του 1992 για να κερδίσει η «Catwoman» μια θέση στην κινηματογραφική αθανασία. Εκεί όπου στο τηλεοπτικό σίριαλ των 60s, η Σελίνα Κάιλ δεν είχε παρελθόν, η Catwoman της Φάιφερ έχει τη δική της «τραγική» ιστορία, διαφορετική από αυτήν του κόμικ, αφού τη βλέπουμε πρώτη φορά ως γραμματέα του διεφθαρμένου κροίσου Μαξ Σρεκ, ο οποίος την κακομεταχειρίζεται και όταν ανακαλύπτει πως ξέρει τα σατανικά σχέδια του για την κλοπή του ηλεκτρισμού της Γκόθαμ την ρίχνει από το παράθυρο της εταιρίας του και τη σκοτώνει. Αυτή όμως ανασταίνεται μετά από ένα φιλί της ζωής που της δίνουν αδέσποτες γάτες και επιστρέφει ως Catwoman, συνεργάζεται με τον Πιγκουίνο εναντίον του Μπάτμαν, με μοναδικό όμως σκοπό της να εκδικηθεί τον Σρεκ. Η παρουσία της Φάιφερ είναι σέξι, εκρηκτική, δραματική, ένα μείγμα μπαρτονικού πλάσματος και action ηρωίδας, από αυτές που γνώρισε σπάνια η μεγάλη οθόνη.

berry

To 2004 βγήκε στις αίθουσες το «Catwoman» του Πιτόφ με τη Χάλι Μπέρι στο ρόλο της Σελίνα, χμ, Πέσιενς Φίλιπς, μιας γυναίκας που γίνεται Catwoman μετά από τον παρολίγο θάνατο της και που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ηρωίδα του κόμικ, ούτε με τη Γκόθαμ Σίτι, αλλά ούτε με τη Χάλι Μπέρι που ξέρουμε και αγαπάμε, αφού εδώ ακολουθεί το φαρσικό του όλου φιλμ παίζοντας κάτι ανάμεσα σε ένα freak και μια σέξι γυναίκα με leather, σπιλώνοντας ανεπανόρθωτα τη φήμη της - αλλα ευτυχώς όχι και της Catwoman. Για το ρόλο υποψήφιες ήταν ακόμη η Ασλεϊ Τζαντ, αλλά και η Νικόλ Κίντμαν.

anne

Στο «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή», την Σελίνα Κάιλ υποδύεται η Αν Χάθαγουεϊ, εδώ ως μισθωμένη από τον επιχειρηματία Τζον Ντάγκετ, προκειμένου να κλέψει τα δαχτυλικά αποτυπώματα του Μπάτμαν και έτσι να καθαρίσει το ποινικό της μητρώο. Το σενάριο, ωστόσο, του «Dark Knight Rises» κρύβει αρκετές εκπλήξεις για το ρόλο της Catwoman (δεν θα τις αποκαλύψουμε εδώ), η οποία δεν αναφέρεται ποτέ ως τέτοια στην ταινία, ενώ το κοστούμι της (η Χάθαγουεϊ το περιγράφει ως «Tζούλι Νιούμαρ 2.0» δεν συνοδεύεται από μαστίγιο αλλά από εξελιγμένες γόβες στιλέτο που αντιπροσωπεύουν τα νύχια της. Σύμφωνα με την Χάθαγουεϊ (που έκανε οντισιόν για τον Κρίστοφερ Νόλαν χωρίς να γνωρίζει πως τη θέλει για το ρόλο της Σελίνα Κάιλ), ο ρόλος της Catwoman ήταν ο πιο απαιτητικός που έχει παίξει ποτέ - αν και έκανε ελάχιστες από τις σκηνές δράσης μόνη της -, ενώ αναφέρει ως έμπνευση της την Χέντι Λαμάρ, την ίδια που είχε ο Μπομπ Κέιν όταν γέννησε την Σελίνα Κάιλ.

anne2

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Χάθαγουεϊ για το ρόλο της (που παρεπιπτόντως λάτρεψε ο Μπαράκ Ομπάμα!): «Ο,τι έχει γίνει πριν δεν περιορίζει ή επηρεάζει τη νέα εκδοχή της Catwoman. Δεν με επηρέασε γιατί κάθε Catwoman - και αυτό συμβαίνει και στα κόμικ - ορίζεται από το πως είναι η Γκόθαμ Σίτι γύρω της. Η Catwoman της Μισέλ Φάιφερ οριζόταν από την Γκόθαμ του Τιμ Μπάρτον, ενώ αυτή της Ερθα Κιτ από την Γκόθαμ του Ανταμ Γουεστ. Πρέπει να ζεις σε όποια είναι η πραγματικότητα γύρω σου και κυρίως όποια κι αν είναι η Γκόθαμ στην οποία επιβιώνεις.»

Ο «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 21 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα για τον «Σκοτεινό Ιππότη» εδώ