Ενημέρωση

«Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά»: όσα μας πληγώνουν μας κάνουν πιο δυνατούς

στα 10

Υπήρξε με κάποιο τρόπο η πιο πολυσυζητημένη ταινία της χρονιάς. Αυτή που όλοι περίμεναν με ανυπομονησία και αυτή που τελικά κατάφερε, κόντρα στις προβλέψεις, να κερδίσει μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, επιστρέφοντας στην 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και σε όσα αυτή άφησε πίσω της...

«Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά»: όσα μας πληγώνουν μας κάνουν πιο δυνατούς

«Νομίζω πως ο μοναδικός τρόπος για να μιλήσεις για σημαντικά πράγματα είναι να είσαι πολύ, πολύ ακριβής. Να μην προσπαθήσεις να μιλήσεις ως εκπρόσωπος των πολλών ή να αποπειραθείς να γράψεις την "απόλυτη" ιστορία, αλλά να πεις μόνο μια ιστορία ή το μέρος μιας ιστορίας. Αν καταφέρεις να βρεις τις σωστές λεπτομέρειες τότε αυτή μπορεί να γίνει οικουμενική και να σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Δεν προσπάθησα ποτέ να μιλήσω για λογαριασμό των πολλών αλλά να πω μια μικρή ιστορία γιατί πιστεύω πως αυτές είναι τελικά που έχουν περισσότερη σημασία».

Ετσι περιέγραφε τη συγγραφή του «Extremely Loud and Incredibly Close» πίσω στο 2006 ο συγγραφέας του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ. Πέντε χρόνια αργότερα θα ερχόταν η ανακοίνωση πως η Warner Bros. και η Paramount βρίσκονταν πολύ κοντά σε μια συμπαραγωγή για τη μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο που ο παραγωγός Σκοτ Ρούντιν και ο σκηνοθέτης Στίβεν Ντάλντρι («Billy Elliot», «Οι Ωρες») δούλευαν για τουλάχιστον πέντε χρόνια. To πρόβλημα με τη μεταφορά του δεν ήταν μόνο ο «οπτικός» κόσμος του Σάφραν Φερ αλλά κυρίως το θέμα του, ένα παιδί που προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο του πατέρα του στη Νέα Υόρκη μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

«Είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα», όπως δηλώνει ο σκηνοθέτης Στίβεν Ντάλντρι. «Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το αντιμετωπίσεις. Πρέπει να εμπιστευτείς το ένστικτο σου για το τι είναι αρμόζον και τι όχι. Να εμπιστευτείς τα συναισθήματα σου για το τι μπορείς να δείξεις και τι όχι. Πιστεύω πως οι αντιδράσεις των θεατών θα είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Κάποιοι θα πουν πως ήρθε η ώρα να πούμε ιστορίες για την 11η Σεπτεμβρίου και είναι αλήθεια πως υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες που περιμένουν να ειπωθούν. Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να νιώσουμε έτοιμοι να τις πούμε και να μπορέσουμε να συζητάμε ανοιχτά αυτό το κατακλυσμικό γεγονός που άλλαξε το χάρτη του κόσμου για πάντα. Ανθρωποι πεθαίνουν στο όνομα του σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Πόσο έτοιμοι όμως ήταν οι πρωταγωνιστές του «Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά» να μιλήσουν για μια ιστορία τόσο στενά συνδεδεμένη με την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου;

Η Σάντρα Μπούλοκ υποδύεται τη μητέρα του μικρού Οσκαρ και για εκείνην η ιστορία του είχε να κάνει με τις απαντήσεις που ψάχνουμε όταν αναζητούμε τη λογική: «Βλέπεις αυτό το παιδί να παλεύει να βρει ένα νόημα χρησιμοποιώντας τη λογική του. Είναι σίγουρο πως κάπου υπάρχει μια απάντηση. Οσο μεγαλώνεις μαθαίνεις πως δεν υπάρχει πάντοτε ένα "γιατί" στα πράγματα. Δεν υπάρχει μια απάντηση και αυτό σου ματώνει την καρδιά. Αυτό που βρίσκει ο Οσκαρ μπορεί να μην είναι το δώρο που περίμενε, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα δώρο. Πρόκειται για μια ιστορία που μας αφορά όλους. Το πως διαπραγματευόμαστε με το θρήνο και την απώλεια».

Ηρωας - κλειδί (!), ακόμη περισσότερο και από τον Τομ Χανκς που υποδύεται σε έναν μικρό ρόλο το νεκρό πατέρα του Οσκαρ, είναι ο ρόλος του Μαξ φον Σίντοφ, που στα 82 του χρόνια κέρδισε για την ταινία μια υποψηφιότητα για Β' Ανδρικό Ρόλο. Χωρίς να πει ούτε μια κουβέντα, σε μια από τις πιο συγκινητικές ερμηνείες της καριέρας του.

«Είναι ένα από τα ωραιότερα σενάρια που διάβασα ποτέ. Ο Στίβεν Ντάλντρι έχει ένα μαγικό τρόπο να δουλεύει με τους ηθοποιούς του. Το γεγονός πως ο χαρακτήρας που υποδύομαι δεν μιλάει δημιουργεί μια αίσθηση του παραλόγου στην ταινία. Οσο για τον Τόμας Χορν (σ.σ. τον πρωταγωνιστή της ταινίας που παίζει τον Οσκαρ) δεν έχω να πω πολλά. Ηταν τιμή μου που δούλεψα μαζί του. Είναι ένας πολύ έξυπνος νεαρός άντρας. Η ταινία είναι δική του. Είναι η ιστορία του. Δεν είναι μια ταινία για την 11η Σεπτεμβρίου. Είναι μια ταινία για ένα αγόρι που βρίσκει θεραπεία στο τραύμα που δημιούργησε η 11η Σεπτεμβρίου. Είναι μια ταινία που κοιτάζει στο μέλλον και δεν στέκεται σε ό,τι έχει ήδη συμβεί».

Δείτε παρακάτω τον σεναριογράφο Ερικ Ροθ, τον σκηνοθέτη Στίβεν Ντάλντρι, τη Βαιόλα Ντέιβις, τον Τομ Χανκς και τη Σάντρα Μπούλοκ να μιλούν για την ταινία και διαβάστε όσα είπαν στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας στην 62η Berlinale ο Στίβεν Ντάλντρι, ο Μαξ φον Σίντοφ και ο Τόμας Χορν.

Το «Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά», υποψήφιο για δύο Οσκαρ (Καλύτερης Ταινίας και Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Μαξ φον Σίντοφ) παίζεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 23 Φεβρουαρίου.