Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Το Νανούρισμα της Πεταλούδας» της Τώνιας Μισιαλή

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Το Νανούρισμα της Πεταλούδας» της Τώνιας Μισιαλή

Η ΤΑΙΝΙΑ

Μετά από μια μυστηριώδη κλήση, μια γυναίκα αρπάζει ένα κουζινομάχαιρο και φεύγει για ένα ταξίδι με προορισμό το άγνωστο, αφήνοντας πίσω τα πάντα.

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Η αγάπη της για την μεγάλη οθόνη ώθησε την Τώνια να πραγματοποιήσει το όνειρο της και να γίνει σκηνοθέτης. Το 1997, μετά από σπουδές στην Αγγλία, επέστρεψε στην Κύπρο, όπου άρχισε να δουλεύει ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Από τότε έχει πειραματιστεί στον κινηματογράφο, το θέατρο, το βίντεο και την τηλεόραση. Η μικρού μήκους ταινία της «Dead End» (2013) απέσπασε υποψηφιότητα για το «Golden Pardino – Leopards of tomorrow» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. H ίδια ταινία επιλέχθηκε για να λάβει μέρος στα επίσημα διαγωνιστικά τμήματα πάνω από 30 διεθνών φεστιβάλ παγκοσμίως, κερδίζοντας 5 βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Αργυρού Διόνυσου στη Δράμα και 2 άλλων για «καλύτερη σκηνοθεσία». Η τρίτη της ταινία «Το Νανούρισμα της Πεταλούδας» θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο έρευνας για την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους. Εχει τη θέση του Εκπρόσωπου Κινηματογράφου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Σκηνοθετών Κύπρου από τον Ιανουάριο του 2014.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ:

  • «Το Νανούρισμα της Πεταλούδας» (2014, 19’54”)
  • «Dead End» (2013, 15')
  • «Τυφλά Πάθη» (2010, 33’)

nanourisma

ΠΕΝΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΤΟ ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Ολες οι ιστορίες με τις οποίες καταπιάνομαι σε μια ταινία έχουν να κάνουν πάντα με ιστορίες ή γεγονότα που με αγγίζουν. Για μένα είναι σημαντικό να δίνεις σε μια ταινία ένα κομμάτι του εαυτού σου - κάτι που σε αγγίζει, μπορείς σίγουρα να το εκφράσεις καλύτερα. Σε αυτή την ταινία καταπιάνομαι με ένα θέμα που προβληματίζει την κοινωνία σε πολλές χώρες, ένα πρόβλημα που διογκώνεται τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. Αυτό αποκαλύπτεται στο τέλος της ταινίας. Οι θεατές παρακολουθούν από πολύ κοντά τον κεντρικό χαρακτήρα, μια γυναίκα, η οποία έχει εμπλακεί σε μια τέτοια, παράνομη, κατάσταση. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από μια ιστορία που μου αφηγήθηκε μια φίλη, που την αφορούσε έμμεσα αυτό το θέμα, και με άγγιξε πολύ. Στην ταινία, συνειδητά, δεν ξεκαθαρίζω σε ποιον τόπο ή χώρα διαδραματίζεται η ιστορία γιατί πιστεύω ότι το θέμα αυτό είναι παγκόσμιο.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Είναι μια ταινία της οποίας η ιστορία έχει δύο διαστάσεις. Κι αυτό, πιστεύω, προβληματίζει.

nanourisma

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα να μάθω τα συναισθήματα τους κατά τη διάρκεια της ταινίας και πώς αλλάζουν, αν αλλάζουν, στο τέλος με την αποκάλυψη.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δύσκολο από τη μια, λόγω μειωμένων ή ανύπαρκτων πόρων, και εύκολο από την άλλη γιατί γίνεσαι πιο δημιουργικός όταν δεν έχεις λεφτά! Η εμπειρία μου έχει μάθει να είμαι θετική και αυτό μετρά για μένα πολύ.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι για μένα... μια καλή και όμορφη συνήθεια! Είναι ένα φεστιβάλ όπου δεν δίνεται μόνο σημασία στην προβολή καλών ταινιών, αλλά και στην δημιουργία φιλικής και άνετης ατμόσφαιρας. Φυσικά είναι πολύ σημαντικό για ένα νέο σκηνοθέτη να παρουσιάσει τη δουλειά του στη Δράμα. Η συμμετοχή και βράβευσή του στο φεστιβάλ μπορεί να αποτελέσει την αρχή της αναγνώρισης του έργου του και μια υποσχόμενης καλλιτεχνικής πορείας.

nanourisma poster

info

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Τώνια Μισιαλή / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν / Σκηνογράφος: Αντης Παρτζίλης / Πρωτότυπη Μουσική: Αλέξια Βασιλείου / Διεύθυνση Παραγωγής: Κρίστοφερ Μαλαπιτάν / Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντρέας Κυριάκου / Εκτελεστής Παραγωγός: Χρίστος Γεωργιάδης / Σκριπτ: Πάρης Ελ-Σαϊντ / Ηχογράφηση: Μάριος Βιολάρης / Ενδυματολόγος: Θέλμα Κασουλίδου / Μακιγιάζ: Υβόν Κολεσίδη / Κομμώσεις: Μάριος Νεοφύτου / Βοηθός Κάμερας: Κυριάκος Μοσφιλιώτης / Πρώτος Ηλεκτρολόγος: Πολύβιος Συμεωνίδης /Ηλεκτρολόγος: Κυριάκος Πολίτης / Χειριστής Δεδομένων & Φωτογράφος Πλατώ: Εκτορας Παπαγεωργίου / Βοηθός Σκηνογράφου: Εμιλυ Νεοφύτου / Βοηθός Ενδυματολόγου: Μαίρη Γεωργίου

Πρωταγωνιστούν: Αλεξία Χαραλαμπίδου, Γιάννης Κόκκινος, Αντρέας Τσέλεπος, Φοίβος Γεωργιάδης, Δήμας Δημοσθένους / Συμμετέχουν: Μαρίνος Καρτίκκης, Ράνια Ξιναρή, Αρια Γεωργιάδη, Φοίβη Βαγιανού, Αντρέας Σπυρίδωνος

Δείτε το τρέιλερ της προηγούμενης ταινίας της Τώνιας Μισιαλή, «Dead End»:

DEAD END trailer A from tonia.mishiali on Vimeo.

.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.