Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Λόφοι Σαν Ασπροι Ελέφαντες» του Γιώργου Κουτσαλιάρη

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Λόφοι Σαν Ασπροι Ελέφαντες» του Γιώργου Κουτσαλιάρη

Η ΤΑΙΝΙΑ

Ο Μιχάλης ξεκινάει για να συναντήσει, μες στην καρδιά του καλοκαιριού, μια παλιά του σύντροφο τη Σοφία. Σε αυτό το σύντομο ταξίδι, κινείται με αυτοκίνητο, μέσα σε μια απροσδιόριστη ελληνική γεωγραφία και συναντάει τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ο μεσογειακός ήλιος καίει πάνω από το τοπίο και το ταξίδι μοιάζει σαν να επιμηκύνεται. Το επόμενο πρωί η συνάντηση του Μιχάλη με την Σοφία δεν θα έχει καμιά σημασία.

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Ο Γιώργος Κουτσαλιάρης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1991. Είναι τελειόφοιτος φοιτητής της σχολής κάλων τεχνών του Τμήματος Κινηματογράφου του αριστοτέλειου πανεπιστημίου. Εχει σκηνοθετήσει και έχει κάνει διεύθυνση φωτογραφίας σε διαφορές ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και πειραματικές. Εχει επίσης συμμετάσχει σε ταινίες μεγάλου μήκους, ορισμένες από τις οποίες έχουν διακριθεί σε διαφορά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

2

ΠΕΝΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΛΟΦΟΙ ΣΑΝ ΑΣΠΡΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ταινία ξεκίνησε με αφορμή το εργαστήριο του τετάρτου έτους του τμήματος κινηματογράφου, που είναι η σύλληψη παραγωγή και αποπεράτωση μια ταινίας μικρού μήκους. Σχετικά γρήγορα με όλη τη δημιουργική ομάδα καταλήξαμε ότι θέλουμε να κάνουμε ένα road movie. Ετσι άρχισε μια μεγάλη περίοδος αναζήτησης της ιστορίας και του τρόπου μέσα από τον οποίο θέλαμε να την αφηγηθούμε. Σταδιακά αναπτύξαμε τη φόρμα και το περιεχόμενο της ταινίας - σαν ένα άρρηκτα συνδεδεμένο ζευγάρι. Οπότε και βγήκε αυτή η ταινία.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Θα έλεγα πως η ταινία αποτελείται από 35 σταθερά πλάνα, ότι είναι μια ταινία δρόμου, ότι διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Γενικότερα θα μιλούσα πολύ πιο εύκολα για το είδος και το στυλ της, πάρα για τη πλοκή ή το τι συμβαίνει μέσα σε αυτή. Αν προσπαθούσα, θα έλεγα πως πρόκειται για μια απλή ιστορία που έχει να κάνει με τη νοσταλγία και αυτοεξορία ενός άντρα, ο οποίος, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, αρχίζει να καταλαβαίνει πως κάθε προορισμός χάνει την αρχική του σημασία. Κι ότι ακόμα κι αν το αυτοκίνητό του διασχίζει μία απόσταση αρκετών χιλιόμετρων, ο ίδιος μένει στατικός στο ίδιο σχεδόν σημείο, συνειδητοποιώντας πως η πραγματικότητα, όπως την ήξερε, δεν υπάρχει πια.

2

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Δεν ξέρω... άλλα θα μπορούσε να αποτελέσει μία αφορμή υποθέτω για να μιλήσουμε για το συλλογικό σινεμά. Για τις ανεξάρτητες παράγωγες. Για τα ψηφιακά μέσα. Για τα road movies. Για τον Δον Κιχώτη. Για το χρόνο. Και μάλλον για πολλά ακόμη...

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δεν θα μπορούσα να απαντήσω. Διότι, δεν έχω κάνει σινεμά ούτε σε άλλη χώρα, ούτε σε άλλη χρονική συγκυρία. Σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί χρηματοδότηση σήμερα και πρέπει να μπει κάνεις σε μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα και επίπονη. Από την άλλη, η διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας από μονή της είναι κάτι το συναρπαστικό, αρκεί να αναγνωρίζει κανείς τις ικανότητες του και τα μέσα που διαθέτει. Αφού καταλάβει νομίζω κάνεις τους περιορισμούς του, από κει και πέρα μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Κατ' αρχήν, το φεστιβάλ δίνει στις ταινίες την πλατφόρμα να επικοινωνήσουν με ένα ευρύτερο κοινό, ενώ ταυτόχρονα παρέχει την ευκαιρία στους δημιουργούς των ταινιών να βρεθούν και να συνομιλήσουν μεταξύ τους. Επίσης αποτελεί μια σαφέστερη εικόνα της αισθητικής και θεματολογίας που αναπτύσσεται και απασχολεί την δεδομένη χρονική στιγμή ανάμεσα στους νέους κινηματογραφιστές.

2

info

Σκηνοθεσία, Σενάριο, Μοντάζ: Γιώργος Κουτσαλιάρης / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ορέστης Ψωμόπουλος και Γιάννης Σίμος / Παραγωγή: Γιάννης Παπαδόπουος, Αννα Μονογυιού, Χάρης Τσάμπας, Μιχάλης Γκατζόγιας, Δημήτρης Ζάχος / Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κατερίνα Ζούρα και Λία Τσχενκελι / Βοηθός Ενδυματολογίας: Αναστασία Φλωκατούλα / Μακιγιάζ: Βυρωνία Τραγούδα / Ηχοληψία: Ανδρέας Μυλόπουλος / Μιξάζ: Γιώργος Κουτσαλιάρης / Ηχητικός Σχεδιασμός: Βασίλης Ζλατάνος / Ηχογράφηση voice over: Σίμος Μπατζακης / Color Correction: Βαγγέλης Κασαπάκης / Storyboard: Τάσος Μανιατόπουλος και Κατερίνα Ζούρα / Τίτλοι: Σμαρώ Παπαευαγγέλου / Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Χαραλαμπίδου / Α΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Ζούρα / SCRIPT: Ολγα Παπαδημητρίου / Β΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάγια Τσάμπρου / GRIP: Βαγγέλης Κασσαπάκης / BEST BOY: Γιάννης Βλαχόπουλος / Βοηθοί Φωτογραφία: Μιχάλης Γκατζόγιας και Νίκος Γκουλιος / Βοηθοί Παραγωγής: Χρύσα Σερδάρη, Μαρία-Εύα Μαυρίδου, Νιόβη Κίτσιου, Μάγια Τσάμπρου.

Πρωταγωνιστούν: Κίμων Κουρής, Βασίλης Σεϊμενής, Ελευθερία Ζωγράφου, Γιάννης Πειράλης, Κλαίρη Γραμματική, Κατερίνα Σαράφη, Δάφνη Παπαδοπούλου, Βυρωνία Τραγουδα, Λουίζα Αυγητά, Μιχάλης Γιαγκουνίδης.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.