Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Μήδεια Μελέα» του Χρήστου Καράμπελα

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Μήδεια Μελέα» του Χρήστου Καράμπελα

Η ταινία

Η «Μήδεια Μελέα» καταπιάνεται με το γνωστό μύθο του Ευριπίδη και μια από τις πιο δημοφιλείς τραγωδίες, αυτήν της Μήδειας. Στοχεύει να φωτίσει μια πλευρά της που στο αρχαίο δράμα παραμένει αθέατη: Τι θα συνέβαινε εάν τα τρία βασικά πρόσωπα, Μήδεια, Ιάσονας, Γλαύκη, συναντιόνταν και έλεγαν αυτά που πραγματικά ήθελαν, χωρίς να διακινδυνεύουν κάτι. Θα άλλαζε ο τραγικός μίτος του έργου; Μια ταινία με τρεις συναντήσεις για αυτά τα «ανείπωτα» των χαρακτήρων...

Ο σκηνοθέτης

O Χρήστος Καράμπελας είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται εδώ και μια δεκαετία ως δημοσιογράφος και σκιτσογράφος σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα. Το 2011 φοίτησε στο τμήμα σκηνοθεσίας θεάτρου του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Τον Μάιο του 2013 ανέβασε την πρώτη του θεατρική σκηνοθετική δουλειά με τίτλο «Lift Inc.» στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ του Κινητήρα Studio, η οποία απέσπασε το βραβείο κοινού. Η «Μήδεια Μελέα αποτελεί την τέταρτη ταινία του, μετά τη μικρού μήκους «Fragelity» (2008), το «Stamped!» (2013) και τη μεγάλου μήκους «Hostess» που είναι σε στάδιο post-production. Η ταινία πήρε μέρος στο πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ εναλλακτικής χρηματοδότησης «Πάρε-Δώσε» (διαβάστε περισσότερα).

medea melea 01 small

Πέντε ερωτήσεις για τη «Μήδεια Μελέα»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει σωστή ή λάθος χρονική στιγμή να καταπιαστεί κάποιος με την τραγωδία της Μήδειας. Είναι από αυτά τα κείμενα που πάντα θα αφορούν το «τώρα» γιατί καταπιάνεται με την ίδια την ανθρώπινη φύση. Είναι από τα πρώτα έργα που αποκαλύπτουν τις τρομακτικές διαστάσεις που αυτή μπορεί να πάρει. Η αφορμή που μου κίνησε εμένα την ανάγκη να προσεγγίσω αυτό το θέμα ήταν μια μελέτη που χρειάστηκε να κάνω πάνω στην Ευριπίδεια τραγωδία από την οποία «ξεπήδησε» και η ιδέα της «Μελέας»: η οποία ουσιαστικά είναι τι θα έλεγαν μεταξύ τους τα τρία βασικά πρόσωπα του έργου αν έβγαζαν τα προσωπεία που φορούν.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Θα έλεγα ότι στην ταινία ακούγονται αυτά τα ανείπωτα των ηρώων.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Τίποτα, θα έφευγα τρέχοντας :) Νομίζω το κλισέ θα ήθελα, να συζητήσουμε τι εισέπραξε, αν εισέπραξε κάτι. Μπορεί να με ρωτήσει ό,τι θέλει, εκεί είναι το ενδιαφέρον της ερώτησης.

medea melea 02 small

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δύσκολο. Εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι που πρέπει να συντονιστούν, να συνεργαστούν και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για κάτι απ’ το οποίο δεν έχουν -οικονομικό τουλάχιστον- όφελος, δεδομένου ότι μιλάμε για ανεξάρτητες παραγωγές μικρού μήκους. Μπορεί να θυμίσει ομιλία από Οσκαρ αυτό που θα πω, αλλά είμαι ευγνώμων για τα άτομα που το κάναμε αυτό μαζί, για τη θέληση και διαθεσιμότητά τους, και θα τους ευχαριστώ ξανά και ξανά. Σίγουρα θα ήθελα να ήταν λίγο πιο εύκολο θεσμικά και πρακτικά να μπορεί κάποιος που δεν έχει εξοπλισμό ή πόρους ή «κονέ», να μπορεί να κάνει σινεμά στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι σίγουρα μια μεγάλη τιμή για εμένα. Το ότι οι συμμετοχές του «ορίζουν» το νέο ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο με την έννοια ότι προβάλει τα νέα παιδιά και άρα τις νέες ανησυχίες και το νέο ρεύμα είναι γνωστό. Αυτό που εγώ εισπράττω μέχρι στιγμής (και περιμένω πώς και πώς να δω και τον Σεπτέμβρη), είναι κάτι όμορφα οικείο. Νιώθω ότι είναι μια «απόδραση», από όλα.

info

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Χρήστος Καράμπελας / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αντώνης Κουνέλας / Διεύθυνση Παραγωγής: Αθανασία Μιχοπούλου / Μοντάζ: Νίκος Τσατσάνης / Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Μαυρίδης / Sound Editor & sound mix: Sen Na / Βοηθοί σκηνοθεσίας: Χάρης Μπουλουγκάρης, Βαρβάρα Νταλιάνη, Αγγελος Μπάλας / Βοηθοί παραγωγής: Ελευθερία Γκρίτση, Λήδα Μπουζούκου, Ανθεια Κώτση / Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Χριστίνα Μανωλάκου, Αρτεμις Σιέρρα / Χορογραφίες: Χριστίνα Φωτεινάκη / Μακιγιάζ: Ρούλα Λιανού / Κομμώσεις: Κυριακή Κίτσου / Πρωταγωνιστούν: Ελενα Μαυρίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Βασιλική Τρουφάκου, Μάρω Παπαδοπούλου, Απόστολος Πελεκάνος

Δείτε στο gallery φωτογραφίες σε υψηλότερη ανάλυση και την αφίσα του «Μήδεια Μελέα». Δείτε παρακάτω το trailer της ταινίας.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.