Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «5 Τρόποι να Πεθάνεις» της Ντάινας Παπαδάκη

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «5 Τρόποι να Πεθάνεις» της Ντάινας Παπαδάκη

Η ταινία

Πόσοι τρόποι υπάρχουν να πεθάνει κανείς; Πότε μια απόπειρα αυτοκτονίας μπορεί να στεφθεί με επιτυχία; Ο Μάκης , γύρω στα σαράντα, ευκατάστατος, παντρεμένος, με μερικό σύνδρομο κατάθλιψης και σύντομο αυτοκαταστροφικό παρελθόν είναι φαινομενικά έτοιμος να δώσει τέρμα στη ζωή του για να λυτρωθεί. Κι ένας τρόπος υπάρχει, η αυτοκτονία!

Η σκηνοθέτης

Η Ντάινα Παπαδάκη γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι αριστούχος απόφοιτη με BA στις οπτικές επικοινωνίες από το Hawaii Pacific University και με MFA (Masters in Fine Arts) στην παραγωγή και σκηνοθεσία κινηματογράφου από το University of Miami. Στο παρελθόν εργάστηκε ως βοηθός παραγωγής στα αμερικανικά τηλεοπτικά κανάλια WLRN και TBN και ως βοηθός καθηγήτρια για τη διδασκαλία της παραγωγής κινηματογράφου στο University of Miami. Τα τελευταία 7 χρόνια ζει μόνιμα στην Κύπρο και εργάζεται ως σκηνοθέτης και υπεύθυνη παραγωγής στην εταιρεία Media Studios. Προηγούμενες διαφημιστικές δουλειές της έχουν προβληθεί τηλεοπτικά στην Κύπρο και το εξωτερικό και οι ταινίες της έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ. Η μικρού μήκους ταινία της «5 Τρόποι να Πεθάνεις» έχει επιλεχθεί να διαγωνιστεί σε 40 διεθνή φεστιβάλ και έχει μέχρι στιγμής αποσπάσει 10 βραβεία. Η Ντάινα είναι Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Σκηνοθετών Κύπρου και αυτή την περίοδο ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει δύο καινούριες ταινίες, μια μικρού μήκους και την πρώτη της μεγάλου μήκους.

Πέντε ερωτήσεις για το «5 Τρόποι να Πεθάνεις»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Ανάμεσα στην απογοήτευση και τη δυστυχία που χαρακτηρίζει τον ελληνικό/κυπριακό κινηματογράφο του σήμερα, αυτόν της «κρίσης», θέλαμε να προσφέρουμε μια εναλλακτική πρόταση. Μια ιστορία που έχει μεν τις ρίζες της σε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα αλλά που αυτή την περίοδο οι πολλοί τα αγνοούν. Αποφασίσαμε λοιπόν να μιλήσουμε για την αποξένωση, τις ψεύτικες εντυπώσεις, την ηθική κατάπτωση, την κάλπικη ευτυχία. Και θελήσαμε να το παρουσιάσουμε με αρκετή δόση χιούμορ. Γιατί ακόμα και τα πιο μακάβρια πράγματα μπορούν να σε κάνουν να γελάσεις...

5ways01small

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Πρόκειται για μια ιστορία που αφηγείται τις απελπισμένες προσπάθειες ενός άντρα να ολοκληρώσει με επιτυχία μια απόπειρα αυτοκτονίας. Στην πορεία του προς στον στόχο, εξερευνά διάφορους τρόπους που μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως φαίνονται... Πρόκειται για ένα σύγχρονο δράμα με άφθονο χιούμορ και την πιο διαχρονική ίσως θεματολογία, τη ζωή και το θάνατο. Οι αντικρουόμενοι χαρακτήρες που παρουσιάζονται βάζουν το θεατή άλλοτε στη θέση του θύτη και άλλοτε σε αυτήν του θύματος, αφήνοντας στο τέλος ένα αίσθημα έκπληξης και «ευφορίας» με μια γλυκόπικρη γεύση.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Η εμπειρία του καθενός βλέποντας μια ταινία είναι διαφορετική και οποιοδήποτε σχόλιο, παρατήρηση ή απορία αποτελεί τροφή για σκέψη και περαιτέρω δημιουργία. Οι ταινίες γεννούν συναισθήματα, προβληματίζουν, απομυθοποιούν και θεοποιούν, αθωώνουν και ενοχοποιούν, δημιουργούν όνειρα, προσδοκίες και τα εξανεμίζουν την ίδια στιγμή. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θα ήθελα να συζητήσω αλλά θα ήμουν ευτυχής αν ανάμεσά τους ήταν και κάποια από αυτά.Θα ήθελα ωστόσο να μάθω για την όλη εμπειρία που αποκομίζει κάποιος που την παρακολουθεί για πρώτη φορά. Τι τον εντυπωσίασε και τι τον άφησε αδιάφορο, τι τον άγγιξε και τι τον προσπέρασε. Πώς έζησε την ιστορία, τι συναισθήματα ένιωσε, τι του άρεσε τεχνικά και τι όχι.. τα πάντα είναι στο τραπέζι.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Για την Ελλάδα δεν μπορώ να έχω ξεκάθαρη άποψη αλλά μπορώ να μιλήσω για την Κύπρο, όπου ζω και εργάζομαι. Οι δυνατότητες να κάνεις σινεμά στην Κύπρο είναι πολύ περιορισμένες. Τα κρατικά κονδύλια που δίνονταν για τον κινηματογράφο δυστυχώς έχουν κοπεί τα τελευταία χρόνια και οι λιγοστές κινηματογραφικές προσπάθειες που γίνονται αφορούν ανεξάρτητες παραγωγές, χαμηλού κόστους. Αυτό δεν είναι από μόνο του απαγορευτικό, αλλά δεν βοηθά στην περαιτέρω εξέλιξη. Το θετικό είναι ότι υπάρχει θέληση και ταλαντούχα άτομα. Η νέα γενιά καλλιτεχνών έχει ιδιαίτερες ανησυχίες και όρεξη για δημιουργία. Θέλω να είμαι αισιόδοξη και πιστεύω ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Κάνοντας αυτή την ταινία μάθαμε να ξεπερνούμε εμπόδια (οικονομικά και τεχνικά), να ελπίζουμε και κάτω υπό πίεση να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Μάθαμε να δημιουργούμε με πάθος σ’ ένα ομαδικό οργανικό περιβάλλον. Ολοι όσοι έχουν δουλέψει το έκαναν με αγάπη, αφιέρωσαν χρόνο και ενέργεια για τον κοινό στόχο. Η αναγνώριση σε διεθνή φεστιβάλ ήταν η ανταμοιβή της όλης προσπάθειας. Από αυτό αντλήσαμε δύναμη για το μέλλον και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτά που έπονται.

5ways02small

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ελληνικό κινηματογράφο. Είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός με ιστορία που δίνει βήμα σε εκκολαπτόμενους δημιουργούς (Ελληνες και μη) να αναδείξουν το ταλέντο τους. Αποτελεί χώρο έκφρασης, μια δημιουργική συνεύρεση που προωθεί τις καλλιτεχνικές ανησυχίες. Εχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου και την ανάδειξη δημιουργών που μπορούν να μεγαλουργήσουν. Είναι τιμή μας που έχουμε επιλεγεί να συμμετέχουμε, ανάμεσα σε πολλές αξιόλογες ταινίες, στο 37ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ένα από τα πιο παλιά, γνωστά και αξιόλογα φεστιβάλ ανά το παγκόσμιο.

info

Σκηνοθεσία: Ντάινα Παπαδάκη / Σενάριο: Φάνος Χριστοφίδης / Παραγωγή: Ντάινα Παπαδάκη/ Εκτέλεση Παραγωγής: Κώστας Πιτσιλλίδης/ Διευθυντής Φωτογραφίας: Σωφρόνης Σωφρονίου / Μοντέρ: Αιμίλιος Αβραάμ / Σκηνογραφία: Λίζα Τσουλούπα / Κοστούμια: Κρίστη Πολυδώρου / Moυσική: Σταύρος Μακρής / Ηχοληψία: Γιώργος Ποταμίτης / Ηχητικός Σχεδιασμός- Μιξάζ Ηχου: Ανδρέας Τραχωνίτης / Παίζουν: Μιχάλης Μαρίνος, Στέλλα Φυρογένη, Κρίστη Παπαδοπούλου, Ανδρέας Αραούζος, Εφη Παπαθεοδώρου / Συμπαραγωγή: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Media Studios, Sleepwalkerfilms

Δείτε στο gallery περισσότερες φωτογραφίες και τις δύο αφίσες, ελληνική και αγγλική, του «5 Τρόποι να Πεθάνεις».

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «5 Τρόποι να Πεθάνεις», αλλά και το τρέιλερ του «Nightfall of Eden», της προηγούμενης ταινίας της Ντάινας Παπαδάκη.

Μάθετε περισσότερα για το «5 Τρόποι να Πεθάνεις» στο επίσημο website της ταινίας, 5ways2die.weebly.com

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.