Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Η Ιστορία του Γιάννη» της Βούλας Γερμανάκου Κοψίνη

στα 10

Εν αναμονή του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Η Ιστορία του Γιάννη» της Βούλας Γερμανάκου Κοψίνη

Η ταινία

Η ιστορία ενός Πόντιου πρόσφυγα από την Κριμαία που έφτασε στον Πειραιά το 1919.

the story of yannis 607

Η σκηνοθέτης

Η Βούλα Γερμανάκου Κοψίνη γεννήθηκε το 1988 στον Πειραιά. Είναι απόφοιτη της σχολής Σταυράκου και πτυχιούχος του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αμβούργου. Εχει σκηνοθετήσει τρία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και συνσκηνοθετήσει μία ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας. Είναι μέλος στην συνεργατική εταιρεία παραγωγής Baobab. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

the story of yannis 607

5 ερωτήσεις για την «Ιστορία του Γιάννη»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ταινία αποτελεί μέρος της πτυχιακής μου, που είχε ως θέμα το αίσθημα του ανήκειν και τη φύση των συνόρων. Ο Γιάννης ήταν ένας άνθρωπος που ήρθε πρόσφυγας στον τόπο που τον ανάγκασε να γίνει πρόσφυγας. Το 1919 η Ελλάδα στέλνει στρατεύματα στην Κριμαία για να πολεμήσουν στο πλευρό της Αντάντ και ενάντια στους μπολσεβίκους. Ο στρατός υποχωρεί και μαζί του στα πολεμικά πλοία επιβιβάζεται κομμάτι του ελληνόφωνου πληθυσμού φοβούμενο αντίποινα από τον κόκκινο στρατό.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Μία ταινία προσωπική, ένα ξεχασμένο ημερολόγιο, όπου τα ιστορικά γεγονότα πλέκονται μέσα στις σημειώσεις του κατόχου του ο οποίος χωρίς να το συνειδητοποιεί αποτελεί κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας και του προσφυγικού θέματος.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Ο,τι θέλει. Αλλά θα ήθελα να με ρωτήσει και για τους συνεργάτες μου στην ταινία.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το να κάνεις σινεμά είναι δύσκολο αλλά και συναρπαστικό. Είναι μια συλλογική δουλειά και για αυτόν το λόγο η εκτίμηση μεταξύ των μελών του συνεργείου πρέπει να παραγκωνίζει τους όποιους ανταγωνισμούς.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Εγχώριος σταθμός προβολής και προώθησης έργων νέων κινηματογραφιστών.


Info

Μοντάζ: Ασπα Σιώκου / Διευθύνση Φωτογραφίας, Κάμερα: Ειρήνη Βαλεντίνα Γκουνέλα / Κάμερα: Μελίνα Καμού / Color Correction: Δημήτρης Παναγόπουλος / Sound Design: Γιώτης Παρασκευαΐδης / Διεύθυνση Παραγωγής: Μάρκος Λειβαδάρος και Γιάννης Γεωργίου / Σκηνογραφία: Μαρία Σακοπούλου / Voice Over ελληνική κόπια: Kατερίνα Φωτιάδη / Voice Over γερμανική κόπια: Ειρήνη Βαλεντίνα Γκουνέλα / Πρωτότυπη Μουσική: Τάνια Γιαννούλη / Ακορντεόν: Ευαγγελία Λοφίτου / Σκηνοθεσία, κείμενο: Βούλα Γερμανάκου Κοψίνη

Δείτε εδώ την προηγούμενη ταινία της Βούλας Γερμανάκου Κοψίνη «Xenos»


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.