Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «One Day One Fly» του Πέτρου Νιαμονιτάκη

στα 10

Εν αναμονή του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2019: «One Day One Fly» του Πέτρου Νιαμονιτάκη

H ταινία

Ο ήρωάς μας είναι η πιο αξιολάτρευτη 3D μύγα του κόσμου. Η κάμερα μας την ακολουθεί από την πρώτη στιγμή που γεννιέται. Εντυπωσιακά συναρπαστική η ζωή της. Ζει την κάθε της στιγμή σαν να είναι η τελευταία. Zorbas, the fly θα μπορούσαμε να πούμε. Παίζοντας μαθαίνει να πετάει, να επιβιώνει, να ακολουθεί το ένστικτό της, να βρίσκει την τροφή της, να διεκδικεί, να γοητεύεται, να απογοητεύεται, να ριψοκινδυνεύει και να συλλέγει συνεχώς πολύτιμες εμπειρίες. Και η ζωή έχει πάντα happy end, όταν δεν σου διαφεύγει το παρόν. Σωστά;

Ο σκηνοθέτης

O Πέτρος Νιαμονιτάκης συνiδρυσε την Correct Creative Productions τον Μάιο του 2004. Eίναι ececutive producer, director & μουσικός. Εχει υλοποιήσει αμέτρητες διαφημιστικές ταινίες, αρκετές κινηματογραφικές και τις έχει επενδύσει με tailor made μουσικές του. Στο χώρο του κινηματογράφου με την ιδιότητα του σκηνοθέτη ξεκίνησε με το ντοκιμαντέρ «Εξω» που βραβεύτηκε με το 1ο βραβειο κοινού στο διεθνές φεστιβάλ Promofest της Ισπανίας (Short of the Year) to 2018. Το “Εξω” προβλήθηκε στο “Πανόραμα” του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2018, καθώς και σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Η δεύτερη σκηνοθετική του δουλειά στο χώρο του κινηματογράφου ήταν η μικρού μήκους ταινία «The Mirror», με το οποία κέρδισε τα βραβεία Best Original Music Score" (στο London Independent Film Festival), Best Original Music Score και Golden Fox Award (στο Calcutta International Film Festival) και Distinction/animation (στο Athens Animfest Film Festival).

To «Οne Day One Fly» είναι η 3η σκηνοθετική του δουλειά.

One Day One Fly 607 1

5 ερωτήσεις για το «Οne Day One Fly»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ανθρώπινη αλαζονεία κυρίως. Και φυσικά δεν εξαιρώ τον εαυτό μου σε όλο αυτό. Είναι εντυπωσιακό που άνθρωποι ενάντια στην μισαλλοδοξία, στο ρατσισμό και στη διαφορετικότητα, οι ίδιοι άνθρωποι είμαστε τόσο φανατικοί πολέμιοι άκακων εντόμων ή κατά τα άλλα συμπαθεστάτων τρωκτικών, με την πρόφαση ότι «οι μύγες είναι ενοχλητικές», «σιχαινόμαστε τις κατσαρίδες» κλπ. Η ζωή ενός φανταχτερού χρυσόψαρου έχει πολύ μεγαλύτερη αξία για όλους μας, από τη ζωή μιας ενοχλητικής μύγας. Eτσι η ζωή μια μύγας μπορεί να τερματιστεί χωρίς καμία ενοχή από τον καθένα μας, με ένα απλό παλαμάκι. Είναι παράλογο να θεωρούμε κανονικό το ότι εμείς τρώμε αρνάκια κι άλλα ζώα, ενώ από την άλλη κατακρίνουμε τους Κινέζους επειδή καταναλώνουν σκυλάκια, γατάκια, ή έχουν βάλει κάποια είδη εντόμων στη διατροφή τους. Βλέπουμε ξεκάθαρα τα αρνητικά που υπάρχουν σε άλλους μακρινούς πολιτισμούς π.χ. στην Ανατολή, αλλά αγνούμε τα δικά μας, όλοι εμείς οι «αλάνθαστοι» του δυτικού πολιτισμού.

One Day One Fly 607 2

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Αν είχα τη δυνατότητα να μην του πω ούτε λέξη πριν τη δεi, θα το προτιμούσα. Καθώς πιστεύω ότι ο θεατής πρέπει να βλέπει ανεπηρέαστος μια ταινία, προκειμένου να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Iσως θα είχε ενδιαφέρον αυτή η δυσλειτουργία που έχουμε συχνά σε ό,τι αφορά στην επικέντρωσή μας στο παρόν. Κάτι που όπως φαίνεται δεν απασχολεί καθόλου τον ήρωα της ταινίας μας. Ο οποίος ζεi το παρόν του, σαν να μην υπάρχει αύριο. Ενδιαφέρον έχει και ο υποκειμενικός τρόπος αντίληψης της πραγματικότητας - έτσι όπως τη βιώνουμε-αντιλαμβανόμαστε ο καθένας ξεχωριστά.Πόσο μάλλον όταν ο τρόπος που την αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος διαφοροποιείται τόσο πολύ από αυτόν ενός ζώου. Διαφορετικά αισθητήρια όργανα, άρα και διαφορετική πραγματικότητα. Αρα ποια πραγματικότητα ισχύει τελικά; Η δική μας, ή αυτή των υπολοίπων ζωντανών οργανισμών; Ισως όλες, ίσως και καμία.

One Day One Fly 607 3

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Η Ελλάδα ως μικρή αγορά, κατά την γνώμη μου, προσφέρεται περισσότερο για μικρού μήκους ταινίες. Κατά τα άλλα, ευτυχώς έμπνευση υπάρχει πολύ και ταλέντο επίσης. Στο κεφάλαιο “budget” πάσχουμε λίγο…

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι πολύ καλό που τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των φεστιβάλ. Αν μη τι άλλο κάτι σημαίνει αυτό. Και το θεωρώ πραγματικά πολύ σπουδαίο, και μεγάλη μου τιμή, που η ταινία θα προβληθεί στη Δράμα, σε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου.


info «Οne Day One Fly» Production Company: Correct Creative Productions | Written & Directed by Petros Niamonitakis | Art Director: Stefanos Cotsilinis | Modeling: Stefanos Cotsilinis | Additional Modeling: Vlasis Prekas | Character Creation: Stefanos Cotsilinis | Additional Character Creation (Fly): Stelios Tsibidis | Rigging, Animation, Simulation, Lighting: Stefanos Cotsilinis | Voices: Despoina Vogiatzi, Aris Gerontakis Sound Design: Alexandros Sotiropoulos | Additional Sound Design: Dimitris Zapatinas | Sound Design supervisor: Petros Niamonitakis |Original Music Score: InfinityMusicLibrary.com | Color Correction: Dimitris Karteris | Graphics (film titles): Viktor Melistas | Executive Producers: Petros Niamonitakis, Despoina Vogiatzi

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

One Day One Fly poster 607