Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Η Χάρις του Θεού» του Παρίση Πάνου

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Η Χάρις του Θεού» του Παρίση Πάνου

H ταινία

Στην άκρη της πόλης, όπου η άναρχη δόμηση και η βιομηχανική αστική αισθητική του ανθρώπου συναντά την τελειότητα φύσης και θεού, δύο αστυνόμοι αναζητούν μία γυναίκα. Οι εσωτερικές αλλά και οι ανα μεταξύ τους συγκρούσεις τους εμποδίζουν να βρουν την αλήθεια που ίσως να είναι μπροστά τους.

Ο σκηνοθέτης

Ο Παρίσης Πάνου σπούδασε γραφιστική στην Αγγλία και κινηματογράφο στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ της Δράμας το 2009 και στις Νύχτες Πρεμιέρας το 2007. Αυτή είναι η τρίτη του μικρού μήκους ταινία αρκετά χρόνια μετά την τελευταία του παρουσία στην Δράμα.

Παρασκευή Μεσημέρι, 2007
Φωτορομάνς, 2009
Η Χάρις του Θεού, 2017

Η χάρις του Θεού 607

5 ερωτήσεις για το «Η Χάρις του Θεού»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το θέμα του «τώρα» νομίζω εναπόκειται στην ευκολία ή δυσκολία δημιουργίας μίας ταινίας (κυρίως δυσκολία). Τα θέματά της με απασχολούσαν πάντα και πιστεύω θα συνεχίσουν, τώρα έγινε γιατί τώρα ήρθαν όλα έτσι ώστε να γίνει. Με οδήγησε μία εσωτερική ανάγκη να μιλήσω γι αυτά και κυρίως να καταλάβω τι πραγματικά πιστεύω κι εγώ ο ίδιος.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Σαν ένα περιαστικό γουέστερν εσωτερικής αναζήτησης. Και μετά θα έβλεπα την αντίδρασή του.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Μάλλον τίποτα. Είναι μία ταινία που θέλω να εγείρει ερωτήματα αλλά που δεν μπορώ να απαντήσω εγώ. Είναι στο χέρι του κάθε θεατή να τα απαντήσει προσωπικά. Θα ήθελα πολύ όμως να παρακολουθήσω μία συζήτηση γύρω από την ταινία χωρίς να συμμετέχω.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δε ξέρω πως είναι αλλού αλλά εδώ φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο. Αυτό που πήρα μετά και την ολοκλήρωση της ταινίας μου όμως είναι ότι υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι και με πολύ φιλότιμο.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είμαι πολύ εκτός του κινηματογραφικού τοπίου για να έχω άποψη, χωρικά και επαγγελματικά. Οταν ήμουν εντός αποφάσισα να φύγω, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει καθόλου. Η Δράμα ως το εθνικό μας φεστιβάλ είναι όσο καλή και οι ταινίες που συμμετέχουν και νομίζω το επίπεδο της κινηματογραφικής παραγωγής έχει ανέβει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η χάρις του Θεού 607

InfoΠαραγωγή: Blur Films / Διεύθυνση Παραγωγής: Παναγιώτης Σαλαπάτας / Σενάριο - Σκηνοθεσία: Παρίσης Πάνου / Παίζουν: Δημήτρης Τσιλινίκος, Μαριάννα Λαγουρού, Χρίστος Κοκαράκης / Βοηθός Σκηνοθέτη: Όλγα Σιμώνη / Δ. Φωτογραφίας: Παναγιώτης Σαλαπάτας GSC / Βοηθός Δ. Φωτογραφίας: Νεφέλη Ντακοζούδη / Μακενίστας: Τριαντάφυλλος Τσιουράκης / Βοηθός Μακενίστα: Σάκης Αθανασιάδης / Μοντάζ: Γιάννης Κολαξίζης / Μουσική: May Roosevelt / Ηχοληψία: Ευθύμης Δεβριάδης / Ηχητικός Σχεδιασμός: Ενές Αχμέτ Κεχαγιά / Επίβλεψη Ηχ. Σχεδιασμου: Χρήστος Γούσιος / Μιξάζ: Γιώτης Παρασκευαϊδης / Ενδυματολογία: Έλλη Ναλμπάντη / Σκηνογραφία: Παρίσης Πάνου / Μακιγιάζ-Κομμώσεις: Εύη Χαραλαμπίδου


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.