Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Sis» του Δημήτρη Τουλιά

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Sis» του Δημήτρη Τουλιά

Η ταινία

Δύο αποξενωμένες αδελφές, η θρησκευόμενη Fran και η διεμφυλική Steph, επιλύουν τις διαφορές τους κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, όπου η ειλικρίνεια είναι η μόνη τακτική.

Sis 607

Ο σκηνοθέτης

Ο Δημήτρης Τουλιάς γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά έχει βάση το Μάντσεστερ. Η πρώτη του ταινία, «Parting», προβλήθηκε σε 36 διεθνή φεστιβάλ.

Φιλμογραφία

  • «Parting» (2016)
  • «Sis» (2017)

Sis 607

5 ερωτήσεις για τo «Sis»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ταινία έγινε τώρα γιατί είχε κενό στο πρόγραμμά της η Rebecca Root, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και αξιόλογες διεμφυλικές ηθοποιούς στη Βρετανία! Κατά τα άλλα, είχα βαρεθεί να βλέπω ταινίες με διεμφυλικούς χαρακτήρες που καταφεύγουν στην πορνεία και τα ναρκωτικά, και είναι καταδιωγμένοι. Χωρίς να αγνοώ αυτήν την πραγματικότητα, ήθελα να δείξω μία διαφορετική πλευρά, όπου ένας διεμφυλικός χαρακτήρας έχει βρει τις ισορροπίες του και ζει τη ζωή του όπως θέλει.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;

Θα προτιμούσα να μην την περιγράψω, γιατί είμαι πολύ σκληρός με τον εαυτό μου και θα φανεί σαν προτροπή να μην πάει να τη δει κανείς! Θα προτιμούσα να ακούσω τις περιγραφές των άλλων.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Ολες οι ερωτήσεις και απόψεις ευπρόσδεκτες. Δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να παρευρεθώ στο Φεστιβάλ, αλλά θα χαρώ πολύ να ακούσω από θεατές μέσω e-mail.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δεν έχω δουλέψει ποτέ σε ελληνική παραγωγή (σ.σ. το «Sis» είναι βρετανική παραγωγή), αλλά φαντάζομαι ότι για τους μικρομηκάδες σε όλο τον κόσμο τα προβλήματα είναι λίγο πολύ τα ίδια – κυρίως, έλλειψη χρόνου και χρημάτων. Από την εμπειρία κρατάω τα πάντα!

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα! Δεν έχω πάει ποτέ, αλλά από όσα διαβάζω, μου ακούγεται σαν μία μεγάλη γιορτή για τους καινούργιους και παλιούς Ελληνες κινηματογραφιστές. Ελπίζω, όμως, να υποστηρίζουν όλοι θερμά τις ταινίες ο ένας του άλλου και να μην παρασύρονται από τον διαγωνιστικό χαρακτήρα του φεστιβάλ.

Sis 607

info

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Δημήτρης Τουλιάς / Παίζουν: Rebecca Root & Maddy Myles / Παραγωγή: Liz Vick / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Paul Mortlock / Σκηνικά: David Watson / Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Yamsin Toplis / Μοντάζ: Lee Anthony Reilly / Ηχοληψία & Σχεδιασμός Ηχου: Ryan McMurray / Μουσική: Pierre Flasse / Σκριπτ: Becky Crawford / Μακιγιάζ: Holly Dunwoodie / Colourist: Doug Garside / Βοηθός Σκηνοθέτη: Charlotte Simpson / 1ος Βοηθός Κάμερας: Danny Mendieta / 2η Βοηθός Κάμερας: Jessica Oxley / Gaffer: Michael J Bonnar

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Sis 607