Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Mr. Null» του Δαρείου Χαλίλι

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Mr. Null» του Δαρείου Χαλίλι

H ταινία

Eνας κλέφτης προσωπικοτήτων αγωνίζεται να δημιουργήσει τη δική του προσωπικότητα, κλέβοντας στοιχεία από τη ζωή των θυμάτων του. Καταδιώκει τα θύματά σε κοινωνικές εκδηλώσεις ενώ η ζωή του επαναλαμβάνεται, από κλοπή σε κλοπή.

Ο σκηνοθέτης

Ο Δαρείος Χαλίλι σπούδασε φωτογραφία στη Stereosis School of Photography και Σκηνοθεσία και Παραγωγή για Κινηματογράφο στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στην Πράγα (FAMU) και στο Bournemouth Film School από όπου αποφοίτησε με Άριστα. Η φωτογραφική του δουλειά με το όνομα «to Cover the Silence» έχει εκτεθεί σε Ελλάδα, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία και η ταινία «Mr. Null» είναι η πρώτη του μικρού μήκους. Η δουλειά του αναφέρεται στο παράλογο των ανθρώπινων συμβάσεων.

Mr Null 607

5 ερωτήσεις για τον «Mr. Null»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε ναθελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Ο «Mr Null» δημιουργήθηκε στο κεφάλι μου σαν χαρακτήρας κυρίως από την παρατήρηση πως αναπτύσσουμε τις προσωπικότητές μας με έναν μιμητικό τρόπο, κλέβοντας στοιχεία από τις προσωπικότητες των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία είναι μια σπουδή πάνω σε έναν χαρακτήρα χωρίς συναισθηματισμό. Ταυτόχρονα, για μένα, είναι μια σάτιρα πάνω στο διαδικτυακό φλερτ και στην αποστασιοποίηση που αυτό επιφέρει.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Για μένα ο «Mr Null» σημαίνει μια σειρά από πράγματα. Θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα αν ο κάθε θεατής νοηματοδοτούσε την ταινία εντελώς διαφορετικάκαι ερχόταν να μοιραστεί και με μένα αυτό που κατάλαβε, ή σκέφτηκε, ή δε σκέφτηκε, τελωσπάντων.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δυστυχώς η εμπειρία μου στην Ελλάδα είναι ελάχιστη αφού έχω φύγει αρκετά χρόνια. Παρ’όλα αυτά θαυμάζω πολλούς νέους κινηματογραφιστές. Θα ήθελα πάρα πολύ να μου δοθεί η ευκαιρία να δουλέψω στην Ελλάδα και έχω μεγάλο σεβασμό σε ανθρώπους που δουλεύουν κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες γι' αυτό που αγαπάνε και αγαπάω και εγώ.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας το γνώρισα πρώτη φορά πέρσι, όπου έλαβα μέρος στο Pitching Lab με την επόμενη ταινία μου, «Lyceum», η οποία είναι τώρα στο PostProduction. Είμαι πολύ χαρούμενος που φέτος θα λάβω μέρος με την πρώτη μου μικρού μήκους στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους στην Ελλάδα. (Βρήκα επίσης διασκεδαστική τη λεπτομέρεια πως η ταινία θα παίξει στο πρόγραμμα «Ελληνες του Κόσμου»).

Mr Null 607

info

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Δαρείος Χαλίλι / Παραγωγή: Georgia Dewar, Ben Steel / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Will Gething / Σχεδιασμός Παραγωγής: Freddie Burrows, Emile Kees Heywood, Natasha Palmer, Babetter Weatherell / Μοντάζ: Karolina Cybulski / Ήχος: Robbie Mann / Πρωταγωνιστούν: Jon-Luke Cogger, Sophie Huggins, Rianne Thompson, Lorraine Moalosi

Μπορείτε να δείτε περισσότερη δουλειά του Δαρείου Χαλίλι στο προσωπικό του tumblr και στην σελίδα του στο Facebook.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

mr. null poster