Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Καρδιές για Φάγωμα» της Ειρήνης Κούτουλα

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Καρδιές για Φάγωμα» της Ειρήνης Κούτουλα

H ταινία

Μια γυναίκα από τη Βόρεια Ηπειρο, μετανάστρια σε ένα Ελληνικό χωριό με τον άντρα της και το γιο της, εργάζεται ως παραδουλεύτρα σε μια ξαδέλφη της. Μια μέρα τής ανατίθεται να καθαρίσει και να μαγειρέψει αγκινάρες για ένα γεύμα καλεσμένων, κάτι που αποδεικνύεται πιο δύσκολο από όσο φαινόταν και θα σταθεί αφορμή για σημαντικούς επαναπροσδιορισμούς αξιών στη ζωή της.

Η σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αφού τελείωσε το λύκειο, σπούδασε κινηματογράφο και τηλεόραση στην Αθήνα και από το 2009 δουλεύει ως κινηματογραφίστρια ντοκιμαντέρ και φωτογράφος.

καρδιές για φάγωμα 607

5 ερωτήσεις για το «Καρδιές για Φάγωμα»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε το καλοκαίρι του 2014 και η έγκριση χρηματοδότησης από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ήρθε το 2015. Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση η ταινία δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Ετσι το «τώρα», είναι κάπως σχετικό. Μετά την πρώτη μου σπουδαστική μικρού μήκους ταινία στο είδος του φανταστικού, αποφάσισα να κάνω κάτι πιο προσιτό στα μέσα που έχουμε και όχι τόσο «φιλόδοξο» παραγωγικά. Τυχαία λοιπόν βρέθηκε μπροστά μου ένα διήγημα του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου και αμέσως είπα «αυτό είναι»! Ο Χρήστος καταφέρνει με ένα απλό τέχνασμα να αποτυπώσει σε λίγες σελίδες, με πολύ απλό τρόπο, πώς ο μόχθος μιας ζωής μπορεί να χαθεί έτσι, χωρίς κανένα νόημα και πώς αυτό σε κάνει να χάσεις το ποιος είσαι ή ήσουν. Εχοντας λοιπόν πολλές σχετικές βιωματικές εικόνες από το περιβάλλον μου, αποφάσισα αμέσως να το κάνω σενάριο.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Μια ταινία για την «ταυτότητα» και πώς μπορεί να τη χάσεις για χάρη του βιοπορισμού.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Αυτό που με «καίει» είναι αν θα ταυτιστεί αυτός που θα τη δει. Η επιτυχία είναι να πάρεις κάτι βιωματικό και να το κάνεις να μην απασχολεί μόνο εσένα.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Είναι επίπονο. Μοναχικό. Δύσκολο. Πρέπει να θυσιάσεις πολλά για να καταφέρεις να κάνεις μια ταινία έστω και μικρή σε διάρκεια. Αυτό όμως που είναι μαγικό και σε στηρίζει στα πόδια σου είναι όταν συναντάς και άλλους ανθρώπους που κάνουν θυσίες για να σου συμπαρασταθούν και να συνεργαστείτε.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το φεστιβάλ Δράμας είναι ένα φεστιβάλ με παρουσία πολλών χρόνων και αυτό του δίνει αυτομάτως μεγάλη αξία. Χαίρομαι που με επέλεξε και χαίρομαι που θα βρεθώ ανάμεσα σε συναδέλφους και τις δουλειές τους.

info

Βασισμένο στο διήγημα «Καρδιές για Φάγωμα» του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου / Ηθοποιοί: Ιωάννα Μπακαλάκου, Δέσποινα Παπάζογλου, Νικόλας Λάμπρου / Σκηνοθεσία, Σενάριο: Ειρήνη Κούτουλα / Παραγωγή: Wholewave, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου / Παραγωγοί: Μάρια Ρεπούση, Γιάννης Σωτηρόπουλος / Συμπαραγωγοί: Real Eyes Productions, Artcut moving image productions / Executive Producer: Σπύρος Κούτουλας / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου GSC / Σκηνογραφία: Σέργιος Κοτσόβουλος / Ηχοληψία: Χρήστος Σακελλαρίου / Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος / Σχεδιασμός Ηχου, Μιξάζ: Δάφνη Φαραζή / Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Σωτηρόπουλος / Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευδοκία Καλαμίτση / Make up artist: Σοφία Κοσσάδα / Σκριπτ: Γιάννα Σκυλόγιαννη / Α’ Βοηθός Κάμερας: Νίκος Καρούζος / Β’ Βοηθός Κάμερας: Μιχάλης Γκατζόγιας / Βοηθός Σκηνογράφου, Ενδυματολόγος: Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου / Ηλεκτρολόγος: Marcin Kukor / Βοηθοί Παραγωγής: Θανάσης Καφετζής, Μιχάλης Βραχλιώτης / Color Grading, DCP Authoring: Μιχάλης Γκατζόγιας, Artcut moving image productions / Σχεδιασμός Τίτλων: Γιώργος Ευαγγελογεώργος, Indev / Εξοπλισμός: Artcut moving image productions / Σύμβουλος Διαλέκτου: Γιούλη Βεϊζη / Σύμβουλος Σεναρίου: Νίκος Γραμματικός

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το τρέιλερ του «Καρδιές για Φάγωμα», αλλά και την προηγούμενη ταινία μικρού μήκους της Ειρήνης Κούτουλα με τίτλο «Ημερομηνία Λήξεως».

Hearts For Dinner | Καρδιές για Φάγωμα from Wholewave on Vimeo.



Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.