Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Woman» του Κωνσταντίνου Χαλιάσα

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Woman» του Κωνσταντίνου Χαλιάσα

Η Ταινία

Η Καλλιόπη, μία 50χρονη γυναίκα, έχει έναν και μόνο σκοπό στη ζωή της: να παντρέψει την κόρη της.

Ο Σκηνοθέτης

Ο Κωνσταντίνος Χαλιάσας είναι 22 ετών. Σπουδάζει Σύνθεση Μουσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δημιουργεί ταινίες από την ηλικία των 13. Ολες του οι ταινίες έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ (Austin International Film Festival, Festival de Cannes-Short Film Corner, Seoul International Film Festival, Short Film Festival in Drama).

gynaika 607

Πέντε ερωτήσεις για το «Woman»

Γιατι κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Πάντα ήθελα να κάνω μία ταινία πάνω σε αυτή τη θεματολογία, των ανθρώπων μετά τα 50, γιατί τη θεωρώ πολύ ιδιαίτερη από πολλές απόψεις. Και να που ήρθε ο καιρός να την υλοποιήσω.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Είναι μία ταινία για μία γυναίκα που, διανύοντας την πέμπτη δεκαετία της ζωής της, δεν έχει καταφέρει και πολλά, πέραν του ότι «κουβαλάει» και προσπαθεί να τηρεί το «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια», μάλλον ασυναίσθητα και μηχανικά...

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ερώτηση-απορία. Περισσότερο μου αρέσει να ακούω για τα συναισθήματα, που του προκλήθηκαν βλέποντάς την.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Oλοι λίγο πολύ ξέρουμε και έχουμε βιώσει την κρισιμότητα της κατάστασης στο ελληνικό σινεμά τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδο χρηματοδότησης. Oσα γίνονται πλ;eον βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την αγάπη φίλων. Βρισκόμενος σε φεστιβάλ του εξωτερικού, αντιλήφθηκα πόσο μεγάλη είναι η βοήθεια της κρατικής υποστήριξης άλλων χωρών προς τους νέους κινηματογραφιστές τους. Με λυπεί να βλέπω ακόμη τη μηδαμινή υποστήριξη της χώρας μου σε κάθε μορφή τέχνης.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Στο φεστιβάλ Δράμας πήγα για πρώτη φορά όταν ήμουν 16, όπου συμμετείχε μία ταινία μου στο Digi. Η εμπειρία ήταν ξεχωριστή. Ευελπιστώ φέτος που θα ξαναπάω να έχει κρατήσει τον δυναμισμό του τότε.

gynaika 607

info

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Κωνσταντίνος Χαλιάσας | Ηθοποιοί: Καλλιόπη Μάκη

gynaika 607

Δείτε παρακάτω το teaser και την αφίσα του «Woman». Δείτε ακόμα την παλαιότερη ταινία μικρού μήκους του Κωνσταντίνου Χαλιάσα, «Raus», του 2012.

woman poster 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.