Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Βερίκοκα» του Σπύρου Σιάκα

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

 Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Βερίκοκα» του Σπύρου Σιάκα

Η Ταινία

Προσέγγιση της έννοιας του «Ανεκπλήρωτου» μέσα από την ιστορία ενός αγοριού που θέλει πολύ μια πιατέλα με βερίκοκα σε μια παραλία.

Ο Σκηνοθέτης

Ο Σπύρος Σιάκας (ΜΑ, Αnimation S.I.A.D. U.K, PhD Ε.ΑΠ.), διδάσκει animation στη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών, στο ΤΕΙ Αθήνας, από το 2002. Οι ταινίες του έχουν διακριθεί σε διεθνή και εθνικά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και η διάκριση της ASIFA (Παγκόσμιας Ενωσης Animation) για την ταινία του «The Mirror Stage» το 2005.

verikoka 607

Πέντε ερωτήσεις για τα «Βερίκοκα»

Γιατι κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Καταλυτικό ρόλο στο να ασχοληθώ με αυτή την ταινία αυτή την εποχή (και ενώ βρισκόμουν στη φάση της ανάπτυξης μια άλλης ταινίας), έπαιξε ο σεναριογράφος της κ. Βασιλειάδης που μου εμπιστεύθηκε την ιδέα του. Ο κ. Βασιλειάδης είναι μια εμβληματική μορφή ως ερευνητής, ιστορικός και συγγραφέας στο χώρο του animation στην Ελλάδα και διεθνώς. Αρκεί να σας πω ότι την πρώτη έκδοση του βιβλίου του “animation” είχα ως εγχειρίδιο σπουδών στα χρόνια των προπτυχιακών σπουδών μου στο ομώνυμο μάθημα. Επιπλέον, διέκρινα στο σενάριο μια αντιστοιχία με την κατάσταση που ζούμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αλλά και μια συνάφεια με την προσωπική ιστορία αρκετών ανθρώπων που ξέρω είτε προσωπικά είτε μέσω ενός αφηγήματος. Σίγουρα όλοι έχουμε ένα βερίκοκο που δεν το φάγαμε ακόμα.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Μια προσπάθεια να πω μια ιστορία και να φτιάξω έναν κόσμο πραγματικό και αληθινό με τα βασικά και πιο απλά εκφραστικά μέσα του animation: μολύβι-κηρομπογιές και χαρτί (ούτε καν ζελατίνα). Παράλληλα με αυτή την ταινία επιθυμώ να αφήσω ένα εικαστικό στίγμα που, αν και αυτόνομο, υπόκειται στις ανάγκες και τους περιορισμούς ενός συγκεκριμένου σεναρίου το οποίο οφείλει και να αναδείξει.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα να με ρωτήσει για κάποιο θέμα σχετικά με τη σύνδεση του εικαστικού μέρους και την ανάδειξη των χαρακτήρων και του θέματος της αφήγησης. Επίσης, σχετικά με το περιεχόμενο της αφήγησης, θα ήθελα να συζητήσουμε αν η ταινία αφήνει κάποια θετική προοπτική μέσα σε όλη τη φάση του ανεκπλήρωτου και ανικανοποίητου που περιγράφει.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Θα ήταν κοινοτυπία να πώ ότι είναι αρκετά δύσκολο ειδικά στην φάση της χρηματοδότησης ενός σχεδίου. Ωστόσο από την εμπειρία μου στη δημιουργία ταινιών θέλω να επισημάνω την ποιότητα, το ταλέντο και υψηλή κατάρτιση των συνεργατών στις ειδικότητες που συμβάλουν στην δημιουργία μιας ταινίας animation. Πραγματικα χαίρομαι να συνεργάζομαι. Εκείνο που μπορεί να απογειώσει μια ομάδα είναι η γνώση του αντικειμένου και ο καλός συντονισμός. Και για να γυρίσουμε και στο οικονομικό σκέλος της χρηματοδότησης μιας παραγωγής, αν εχεις τη γνωση τότε μια ταινια είναι επένδυση για το μέλλον σε πολλά επίπεδα. Στην αντίθετη περίπτωση όσα λεφτά και να έχεις η παραγωγή θα παραμείνει στο πλαίσιο ενός βαρελιού δίχως πάτο που αδυνατεί να ταξιδέψει σε διεθνή και, ίσως, ακομα και εγχώρια ύδατα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Ισως το πιο σημαντικό γεγονός στην προβολή και διάδοση της μικρού μήκους ταινίας στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σημαντικά διεθνώς. Μια γιορτή και ένα αποκεντρωμένο γεγονός. Ενα φεστιβάλ Διεθνών προδιαγραφών που κρατάει ένα αυστηρό πρωτόκολο σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του από την προκριματική επιτροπή μέχρι τις προβολές μετά τη λήξη του φεστιβάλ και επιπλέον λειτουργεί ως ολοκληρωμένο πολιτιστικό γεγονός με τις παραλληλες δραστηριότητές του. Θα ήθελα τέλος να τονίσω την εκπαιδευτική του διάσταση και το πόσο συνέβαλε στην ανάπτυξη κινηματογραφικής παιδείας στην τοπική κοινωνία, παρατηρώντας το από το 1998 μέχρι σήμερα που πηγαίνω στο φεστιβάλ.

verikoka 607

info

Σκηνοθεσία: Σπύρος Σιάκας | Σενάριο: Ιωάννης Βασιλειάδης | Animation: Σπύρος Σιάκας, Ελένη Μούρη | Φωτογραφία: Βαγγέλης Γκίνης | Μοντάζ: Σπύρος Σιάκας | Μουσική: Μίλτος Κουτρούμπας (πιάνο), Γιάννης Κόκκινος (μπάσο) | Ηχος: Νίκος Ρισβάς | Μιξάζ: Χρήστος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Βασιλάκης | Ερμηνευτές: Βαγγέλης Γκίνης, Πολυξένη Κατσαρη, Βίκυ Πασιοπούλου | Παραγωγή: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ και την αφίσα της ταινίας «Βερίκοκα». Δείτε ακόμα την παλαιότερη μικρού μήκους ταινία του Σπύρου Σιάκα, «The Mirror Stage» και δείτε περισσότερα δείγματα της ως τώρα δουλειάς του εδώ.

verikoka poster 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.