Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Rue du Cinema» του Νίκου Θεοδοσίου

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Rue du Cinema» του Νίκου Θεοδοσίου

Η Ταινία

Το 2015 σηματοδοτεί το τέλος του φιλμ, το τέλος της αναλογικής προβολής στους κινηματογράφους. Μια ιστορία που ξεκίνησε το 1895. Η ταινία αποτελεί ένα σύντομο σχόλιο για τα 120 χρόνια του κινηματογράφου.

Ο Σκηνοθέτης:

Ο Νίκος Θεοδοσίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και μετά τον ερχομό της Δικτατορίας το 1967, συνέχισε στο Παρίσι. Είναι ιδρυτικό μέλος του Νεανικού Πλάνου και υπεύθυνος για τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio (Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας). Διαβάστε περισσότερα για το σκηνοθέτη στην προσωπική του ιστοσελίδα.

rue du cinema 607 1

Πέντε ερωτήσεις για το «Rue du Cinema»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Βασικό κίνητρο για τη ταινία ήταν η απόφαση των εταιριών διανομής να περάσουν οριστικά το 2015 στην ψηφιακή διανομή των ταινιών βάζοντας ένα τέλος σε μια ιστορία 120 χρόνων. Κάτι φεύγει, συνδεδεμένο με δυνατές συγκινήσεις, κάτι νέο έρχεται. Σ' αυτό που φεύγει, επικεντρώνεται η ταινία, με μεγάλη δόση νοσταλγίας.

rue du cinema 607 2

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία «Rue du Cinema» («Οι Δρόμοι του Κινηματογράφου») είναι ένα μη-αφηγηματικό ντοκιμαντέρ. Είναι ένα παζλ εικόνων και αφηγήσεων για την τέχνη που συγκίνησε όσο καμιά άλλη εκατομμύρια θεατών σε όλο τον κόσμο. Ενα προσωπικό ημερολόγιο εντυπώσεων και συναισθημάτων κι ένα ερώτημα για την επόμενη μέρα του κινηματογράφου.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Αντί ερωτήσεων θα προτιμούσα ν ακούσω τους θεατές να εκφράζονται για τα όσα εκθέτει ή υπαινίσσεται ή η ταινία.

rue du cinema 607 3

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Τα φτηνά ψηφιακά μέσα σήμερα έχουν κάνει πιο εύκολη την παραγωγή ταινιών. Aρα υπάρχει ένας «εκδημοκρατισμός». Αλλά το ζητούμενο θα είναι πάντα η ποιότητα. Τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην κοινωνία.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας έχει ήδη κατακτήσει τη θέση του στην κινηματογραφική ιστορία του τόπου ως το σημαντικότερο εφαλτήριο για τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν το δρόμο της κινηματογραφικής δημιουργίας. Και εύχομαι να συνεχίσει την ίδια πορεία.

rue du cinema 607 poster

info

  • Σκηνοθεσία - μοντάζ:  Νίκος Θεοδοσίου
  • Μουσικές: του δρόμου
  • Τελική επεξεργασία: Γιώργος Κουρμούζας
  • Παραγωγή: ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Δείτε το trailer του «Rue du Cinema»:

.

Δείτε επίσης μία προηγούμενη δουλειά του Νίκου Θεοδοσίου: η «Επιστροφή» (Αθήνα – Παρίσι αλέ ρετούρ, 38 χρόνια μετά. Το ημερολόγιο ενός σκηνοθέτη. / Τιμητική διάκριση στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Χαλκίδα 2013) Διαβάστε περισσότερα για την «Επιστροφή» εδώ

.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.