Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου

Η ταινία

Η Μαρία, μια νεαρή κοπέλα από την Ουκρανία, προσέχει την κυρία Ουρανία σε ένα χωριό της Ελλάδας. Μόνο ο Χρήστος ξέρει το μυστικό της. Η 4η Μαρτίου είναι η τελευταία της ευκαιρία.

Ο σκηνοθέτης

Ο Δημήτρης Νάκος είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου στον τομέα Φιλοσοφία του Κινηματογράφου. Εχει σπουδάσει, επίσης, «Πολιτιστική Διαχείριση» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ενώ επίσης έχει αναλάβει την παραγωγή πολλών ταινιών.

Φιλμογραφία: Εβίβα, 16΄, 2014 / Γης Μαδιάμ, 17’, 2013 / Οι παλιάτσοι, 6’, 2012 / Βίον Ανθόσπαρτον, 4’, 2011 / Τα μωρά τα φέρνει ένα πουλί, 3’, 2011 / Felix Culpa, 11΄, 2011 / Κάπου στον Χάρτη, 5’, 2010 / Ο Γιος, 6’, 2010 / Φωτεινή και Αλεξάνδρα, 17΄, 2009 / Μαζί, 14’, 2008

4 Μαρτίου 607

5 ερωτήσεις για το «4 Μαρτίου»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Στις ταινίες που κάνω μ’ αρέσει να αφηγούμαι ιστορίες ανθρώπων. Στην 4η Μαρτίου αφηγούμαι σε πρώτο επίπεδο την ιστορία της Μαρίας, αλλά παράλληλα η ταινία πραγματεύεται το ηθικό και το ανήθικο, την τιμιότητα και την ανεντιμότητα, την αγωνία και την αβεβαιότητα για την καθημερινότητα και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό ποιο ρόλο μπορούνε να παίξουνε οι ανθρώπινες σχέσεις.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Είναι μια ταινία στο σήμερα, ένα σύγχρονο δράμα, μια ταινία ερμηνειών, με αλληγορικές προεκτάσεις, μια ταινία που οι ήρωες δεν είναι ξεκάθαρα «καλοί» ή «κακοί», αλλά μάλλον κινούνται πέραν του καλού και του κακού.

4 Μαρτίου 607

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Στην ταινία πιστεύω πως η Romanna και ο Παύλος δίνουν ο καθένας μια πολύ ιδιαίτερη, εσωτερική και με λεπτές ισορροπίες ερμηνεία, αλλά και ότι όλοι οι συντελεστές έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό με ρόλο δημιουργικό και όχι απλώς εκτελεστικό. Το αποτέλεσμα είναι 100% συλλογικό. Για εμένα ο κινηματογράφος είναι «ομαδικό σπορ» κι αυτό θα ήθελα να έχει φανεί και να συζητήσουμε.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Μετά από πολλές ταινίες είναι η πρώτη φορά που είχαμε χρηματοδότηση από κάποιον φορέα και συγκεκριμένα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η συμπαραγωγή από το Κέντρο ήταν μια αναμφισβήτητα μεγάλη βοήθεια, ωστόσο η ταινία είχε μεγάλες παραγωγικές δυσκολίες: ήταν εκτός έδρας (στην Κύμη Ευβοίας), παραπάνω από το μισό γυρίστηκε σε εξωτερικούς χώρους, άρα είχαμε το ζήτημα του καιρού, χρειάστηκε να πάμε δύο φορές και διάφορες άλλες δυσκολίες. Ομως είχα την «πολυτέλεια» να κάνω με το πρωταγωνιστικό δίδυμο, τη Romanna και τον Παύλο μήνες πρόβες, μαζί και με τη Νικολέτα και την τύχη να έχω πολύτιμους συνεργάτες – συνδημιουργούς (Φώτου, Λιβιεράτου, Βουτσαρά) και απίστευτη βοήθεια στην Κύμη από τους ανθρώπους εκεί. Αυτό που κρατώ λοιπόν, είναι ότι για να βγει μια ταινία, είτε με μπάτζετ ή χωρίς, είναι απαραίτητο να έχει γίνει πολύ μεγάλη προετοιμασία και να έχεις μαζί σου ανθρώπους που να έχουν πιστέψει στην ταινία, να τη στηρίζουν και να είναι όλοι αναντικατάστατο μέλος της.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Ανεβαίνω πάντα με μεγάλη χαρά στη Δράμα. Το Φεστιβάλ Δράμας είναι αυτήν τη στιγμή με τις όποιες ελλείψεις του ένα διαγωνιστικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με «ατμόσφαιρα» φεστιβάλ. Μπορείς σε μια εβδομάδα να δεις μερικές από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, να συναναστραφείς και να ανταλλάξεις απόψεις και ιδέες με άλλους δημιουργούς.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το «4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου στην επίσημη σελίδα της ταινίας στο Facebook.

4 Μαρτίου 607

info

Πρωταγωνιστούν Romanna Lobach, Παύλος Ιορδανόπουλος, Όλγα Δαμάνη, Γιάννης Αναστασάκης, Σοφία Σεϊρλή, Αναστάσης Κολοβός Σενάριο-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Νάκος Παραγωγός: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης Παραγωγή: t-shOrt, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Δημήτρης Νάκος Συμπαραγωγός: Άγγελος Αργυρούλης (Stefilm) Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς Ηχος: Βαγγέλης Ζέλκας Σκηνικά: Νεφέλη Λιβιεράτου Κοστούμια: Boudoir Team (Σοφία Κοτσίκου, Κατερίνα Χαλιώτη, Τάσος Δήμας) Μake-up artist: Αγγελική Ράπτη Α' βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέτα Λεούση Α΄ βοηθός οπερατέρ: Φάνης Καραγιώργος Σχεδιασμός και τελική μίξη ήχου: Γιώργος Ραμαντάνης (Dna Lab) Colour grading: Saifedine Salim

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «4 Μαρτίου»:


Δείτε εδώ το μικρού μήκους «Γης Μαδιάμ» (2013) του Δημήτρη Νάκου:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.