Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Joanna» του Παναγιώτη Φαφούτη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 04 SEP 2015  /  Λήδα Γαλανού

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Η Ταινία

Η Joanna κατεβαίνει κάθε μέρα στο λιμάνι για να βρει την αγάπη.

Ο Σκηνοθέτης

Ο Παναγιώτης Φαφούτης γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε στην Αθήνα Νομική και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Δουλεύει ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός. Εχει σκηνοθετήσει 2 μεγάλου μήκους και 6 μικρού μηκους ταινίες που έχουν βραβευθεί. Επίσης έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές, διαφημιστικά, εταιρικά βίντεο,θεατρικά έργα και street events. Διδάσκει σκηνοθεσία σε κινηματογραφικές και δραματικές σχολές.

Φιλμογραφία

  • «Η Ζωή Είναι Βραχεία», 1999, μικρού μήκους,
  • «Ο Γκόγκος», 2001, μικρου μήκους
  • «Μετά τις 11», 2002, μικρου μήκους
  • «Ρεντ Σκάι», 2003, μικρού μήκους
  • «Τα Σαλιγκαρια της Λουλούς», 2005, μικρού μήκους
  • «Η Κληρονόμος», 2009, μεγάλου μήκους
  • «Παράδεισος», 2011, μεγάλου μήκους
  • «Joanna», 2015, μικρού μήκους

joanna 607

5 + 1 ερωτήσεις για το «Joanna»

Γιατι κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Είναι ένας αστικός μύθος της γενέτειράς μου, που πάντοτε μου έκανε εντύπωση και μεταφέροντάς τον στο σήμερα, σχολιάζει μεταφορικά την τωρινή μας κατάσταση.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Είναι μια ταινία για την αγάπη κι την αληθεια.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Με αφορμή την ταινία για άσχετα πράγματα, γιατί συνήθως οι συζητήσεις για μια ταινία που έχεις κάνει είναι άχαρες...

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Είναι όπως το να κάνεις οτιδήποτε στην Ελλάδα σήμερα: πατριωτικό για μια πατρίδα που δε σε νοιάζεται. Επιβεβαίωσα για μια ακόμη φορά οτι η ζωή κάνει κύκλους...

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Στιγμές ενηλικίωσης, χαράς, συγκίνησης,απογοήτευσης, και αφορμή για φιλίες.

Γιατί, έχοντας ήδη αναγνωριστεί με μεγάλου μήκους ταινίες, είχατε την επιθυμία να κάνετε μια μικρού μήκους;

Εχω κάνει δύο μεγαλου μήκους ταινίες, σχετικά ετερόκλητες. Από το 2011 που έκανα τον «Παράδεισο» έχουν περάσει 4 χρόνια. Μεσα σ' αυτό το διάστημα επαναπροσδιόρισα τι σημαίνει να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα. Είπα να κάνω μια καινούρια αρχή και έτσι ξεκινάω πάλι με μια μικρού μήκους. Μου εύχομαι «...και στη μεγάλου!»

joanna 607

info

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Φαφούτης | Φωτογραφία: Διονύσης Ευθυμιόπουλος | Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης | Ηχος: Αλέξανδρος Σακελαρίου, Περσεφόνη Μήλιου, Κώστας Βαρυπομπιώτης | Μουσική: Μαριέττα Φαφούτη | Σχεδιασμός Ηχου: Περσεφόνη Μήλιου | Σκηνικά, Κοστούμια: Δανάη Αναγνώστου | Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκη Σαλιαγκοπούλου, Φάνια Παπαδημητρίου | Ερμηνευτές: Υβόννη Μαλτέζου, Στέλιος Σοφός, Ηρακλής Τζαβέλας | Παραγωγή: Guanaco

H ταινία «Joanna» πήρε μέρος στα Brussels International Short Film Festival και Capalbio International Short Film Festival, όπου και τιμήθηκε με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας. Πρόκειται να προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας (21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας), αλλά και στο Φεστιβάλ Νάουσας και στα Brest European Short Film Festival, 17emes Rencontres des Cinémas d' Europe (La Maison de l'Image), Sedicicorto Int'l FFest Forli και Nordkapp FFest. Ακόμα, η «Joanna» επιλέχθηκε να προβάλλεται στο Γαλλο-γερμανικό κανάλι Arte για τα επόμενα 3 χρόνια.

Δείτε παρακάτω την παλαιότερη μικρού μήκους ταινία του Παναγιώτη Φαφούτη, «Τα Σαλιγκάρια της Λουλούς» (2005).

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας.