Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού

Η ταινία

Η τελευταία επιθυμία της Ελένης, λίγο πριν πεθάνει, είναι ένα σύκο. Ο Κώστας πάει σε μια συκιά και στην προσπάθειά του να κόψει το σύκο πέφτει και σπάει το πόδι του. Ο χρόνος είναι λίγος και ο Κώστας γέρος. Με το σύκο στο χέρι περνά δύσκολες στιγμές μέσα στην απρόβλεπτα σκληρή φύση ώσπου να γυρίσει σπίτι και να εκπληρώσει την τελευταία ευχή της αγαπημένης συζύγου του.

fig σύκο 607

Ο σκηνοθέτης

Ο Νικόλας Κολοβός γεννήθηκε στην Σουηδία, έχει ελληνική καταγωγή και εργάζεται ως σεναριογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Μεταξύ άλλων σπούδασε “Interactive media production” στο “University College of Film, Radio, Television and Theatre” της Στοκχόλμης και Σκηνοθεσία στο “Swedish School of Television” του Γκέτεμποργκ.

Φιλμογραφία

  • 2015 Σὺκο
  • 2013 Porsche
  • 2013 End of the road
  • 2012 Σήμερα γάμος γίνεται
  • 2011 Thomas room
  • 2010 Peter’s room
  • 2008 I Am Gay

fig σύκο 607

5 ερωτήσεις για το «Σύκο»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Έκανα αυτή την ταινία μετά από ένα περιστατικό που μου διηγήθηκε ο πατέρας μου που του συνέβει όταν ήταν στο χωριό του. Χωρίς δεύτερη σκέψη ξεκίνησα να την γράφω. Η ταινία μιλά για τον άνθρωπο, για την δύναμη της αγάπης, για τον σεβασμό, για την ανάγκη επαφής, για την γενναιοδωρία. Για αξίες που έχουμε ξεχάσει μέσα στην τετριμμένη και παθητική ζωή μας. Θέλησα με την ταινία μου να αναδείξω τον άνθρωπο που δεν έχει ξεχάσει να αγαπά, τον άνθρωπο που δεν τα βάζει κάτω ακόμα και όταν όλα του πάνε στραβά, τον άνθρωπο που αγαπά άνευ όρων, τον άνθρωπο που ρισκάρει για να καταφέρει να ικανοποιήσει την τελευταία επιθυμία της μελλοθάνατης γυναίκας της. Αυτόν τον απλό καθημερινό άνθρωπο - ήρωα που ζεί μακρυά από τον θόρυβο της πόλης ήθελα να αναδείξω στην ταινία μου.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Μια χιουμοριστική συναρπαστική περιπέτεια με αναπάντεχες εκπλήξεις και με κύριο θέμα την δύναμη της αγάπης, ένα σύκο και ένα γαϊδούρι.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Που βρήκα αυτόν τον γενναίο ηθοποιό (Κώστα Λάσκο) που παίζει τον παππού; Πώς έκανε όλα αυτά τα ριψοκίνδυνα πράγματα στην ταινία; Για αυτόν τον ηθοποιό θα ήθελα να με ρωτάνε.

Σύκο

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Είναι η δεύτερη μικρού μήκους ταινία που κάνω στην Ελλάδα και αυτή την φορά ήταν μια συμπαραγωγή μεταξύ του Σουηδικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Σουηδικής τηλεόρασης, της εταιρείας παραγωγής που συνεργάζομαι τα τελευταία χρόνια GÖTA FILM με τον παραγωγό μου Ολε Βίρνεχεντ και από ελληνικής πλευράς συνεργάστηκα με την παραγωγό Μαρία Δανδράκη. Τα γυρίσματα έγιναν στα Ζαγοροχώρια και το να βλέπεις αυτό το τοπίο με την ενέργεια που έχει ο τόπος, μας έκανε όλους να δουλεύουμε αρμονικά. Αυτό που ξεχώρισα και μπορώ να πω με βεβαιότητα πλέον είναι η συνεργασία που έχω με τους συναδέλφους μου στην Ελλάδα την φιλοτιμία που έχουν καθώς και την θετικότητα τους αλλά και το αίσθημα της ομαδικότητας. Ακόμα και αν όλα πάνε κατά διαόλου είναι αισιόδοξοι και χαμογελαστοί. Όνειρο μου είναι να κάνω μια ταινία μεγάλου μήκους στην Ελλάδα. Αν βρω ένα καλό σενάριο που το πιστεύω είμαι σίγουρος ότι το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα.

Σύκο 607

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το φεστιβάλ Δράμας πέρα από την πανηγυρική του διάθεση που έχει είναι για μένα μια πλατφόρμα που δίνει σε όλους την δυνατότητα να εκφραστούν και να διαγωνιστούν ισάξια και να δείξουν την κινηματογραφική τους ταυτότητα. Μέσα σε μια εβδομάδα γνωρίζεις συναδέλφους, ανταλλάσσεις απόψεις, τρως καλά και βλέπεις ταινίες.

info

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Νικόλας Κολοβός | Ηθοποιοί: Κώστας Λάσκος, Βιβή Πετραλίδου, Κατερίνα Μισιχρόνη | Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Ευθυμιόπουλος | Σκηνικά/Κοστούμια: Δανάη Ελευσινιώτη | Ηχος: Γιάννης Αντύπας | Μοντάζ: Αντρέας Νίλσον | Σύνθεση μουσικής: Σταύρος Γασπαράτος | Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά | Σχεδιασμός ήχου - τελική μίξη: Άρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος | Παραγωγοί: Ολε Βίρενχεντ, Μαρία Δρανδάκη | Παραγωγή: Götafilm, Homemade Films

fig σύκο 607

Διαβάστε περισσότερα για το «Σύκο» και τον Νικόλα Κολοβό.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Δείτε την μικρού μήκους του Νικόλα Κολοβού «Peter's Room»