Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Ex» του Μιχάλη Χαπέσιη

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Ex» του Μιχάλη Χαπέσιη

Η Ταινία

Ενα φιλμ νουάρ για έναν έρωτα που λοξοδρόμησε. Ενας Πρώην εραστής μελετά τη φωτογραφία της Πρώην ερωμένης του με τον καινούριο της σύντροφο. Η φωτογραφία μεταφέρεται από χέρι σε χέρι, εκθέτοντας μεταβαλλόμενες πνευματικές καταστάσεις μανίας, ζήλειας, απληστίας και εξαπάτησης. Και έρωτα...

Εχει γίνει πολύ κουραστικό να βλέπει κανείς ταινίες, ιδιαίτερα μικρού μήκους, που χρησιμοποιούν ομιλούσες κεφαλές για τη διαδικασία της αφήγησης. Το «Ex» γυρίστηκε ως άσκηση στους εναλλακτικούς τρόπους αφήγησης και χρησιμοποίησε τα χέρια ως τον βασικό ερμηνευτή. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως άσκηση στη σύντομη αφήγηση, διατηρώντας τη διάρκεια της ταινίας όσο το δυνατόν μικρότερη (2 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα), χωρίς να κάνει παραχωρήσεις στον κινηματογραφικό ρυθμό.

Η παράδοση του φιλμ νουάρ επιτρέπει τη μέγιστη αξιοποίηση αυτής της μορφής αφήγησης. Η ταινία δεν έχει διάλογο και βασίζεται εξολοκλήρου στην εικόνα, το σχεδιασμό ήχου και τη μουσική για να πει την ιστορία.

Ο Σκηνοθέτης

Ο Μιχάλης Χαπέσιης είναι Ελληνοκύπριος συγγραφέας, παραγωγός και σκηνοθέτης που ζει κι εργάζεται στο Λονδίνο. Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Λονδίνο αλλά επέστρεψε στην Κύπρο το 1964, στην ηλικία των πέντε, για να παρακολουθήσει το ελληνικό σχολείο. Εζησε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, στην Κερύνεια, που τώρα βρίσκεται υπό τουρκικής κατοχής, για δέκα χρόνια. Ηταν τα χρόνια της μάθησης, τα χρόνια για να κοιτάζεις τον κόσμο και να θέτεις ερωτήματα. Το 1974 η οικογένειά του ξεριζώθηκε για άλλη μια φορά κι επέστρεψε στην Αγγλία, όπου ο Μιχάλης σπούδασε αρχιτεκτονική. Αποφοίτησε το 1984 και ξαναγύρισε στην Κύπρο την ίδια χρονιά, όπου κι έζησε ως το 1999 που εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως αρχιτέκτονας, ακολουθώντας στον ελεύθερο χρόνο του τη δεύτερη μεγάλη αγάπη του, τον κινηματογράφο που, τελικά, εξελίχθηκε στην άλλη κύρια δραστηριότητά του. Από τον Φεβρουάριο 2001 ίδρυσε την Acanthus Films, μέσω της οποίας ανέλαβε την παραγωγή και τη σκηνοθεσία μικρού μήκους ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ και δυο ταινιών μεγάλου μήκους, των «Shootout» και «Dinner With my Sisters».

ex 607

Πέντε ερωτήσεις για τo «Ex»

Γιατι κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Κάποια γυναίκα ήθελα να σκοτώσω αλλά επειδή δεν είμαι δολοφόνος το έκανα σε ταινία.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία είναι ένα εικαστικό αίνιγμα.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Τον επόμενο στόχο.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Με τα νέα ψηφιακά μέσα παραγωγής, ο καλλιτέχνης έχει σήμερα στη διάθεσή του ένα οπλοστάσιο για να κάνει το δικό του πόλεμο. Δεν υπάρχει στιγμή για χάσιμο - όλοι στον αγώνα!

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι μια γιορτή του κινηματογράφου. Συγχαρητήρια σε όλους, ιδιαίτερα στην πόλη που το φιλοξενεί και σε όλους όσους διοργανώνουν. Ιδιαίτερα στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του φεστιβάλ, τον Αντώνη Παπαδόπουλο, ο οποίος κατάφερε να επιβάλει το φεστιβάλ σαν ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη.

info

Παραγωγή, Σενάριο, Σκηνοθεσία: Μιχάλης Χαπέσιης | Μουσική: Σκοτ Μπένζι | Focus Puller: Ρόνις Βάρλαμ | Γκριπ: Παντελής Χαπέσιης | Μακιγιάζ: Νάταλι Γουίκενς | Ηθοποιοί: Εϊμι Μπερκ, Δημήτρης Ανδρέας, Βασίλης Παναγής, Πάνος Σαββίδης, Μπίμπαρς Οζνταμιρ, Παντελής Χαπέσιης

Δείτε παρακάτω την αφίσα της ταινίας «Ex» του Μιχάλη Χαπέσιη.

ex poster 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.