Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Πέρα και Πάνω» της Αννίτας Χαμηλού

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Πέρα και Πάνω» της Αννίτας Χαμηλού

Η ταινία

Σε ένα ερημωμένο χωριό, ζει μόνο ένας κάτοικος, ένας παππούς.. Η ζωή του είναι τα ζώα και η γη του. Η μόνη του καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους είναι μέσα από το ραδιοφωνάκι του. Τι θα συμβεί όταν ο μοναδικός σταθμός που πιάνει κλείσει;

Η σκηνοθέτης

Η Ανίτα Χαμηλού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα Κρήτης. Απόφοιτη Δραματικής Σχολής. Έχει παίξει σε θεατρικές παραστάσεις και ταινίες. Έχει σκηνοθετήσει μια θεατρική παράσταση και την πρώτη της μικρού μήκους ταινία (Πέρα και Πάνω)

01

Πέντε ερωτήσεις για τo «Πέρα και Πάνω»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Θεωρώ ότι οι αφετηρίες είναι πάντα προσωπικές για κάθε δημιουργό. Από εκεί και πέρα υπεισέρχονται διάφοροι παράγοντες κοινωνικοί, οικονομικοί κ.λπ. που συνδιαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Αν μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα πρόσφατα αισθάνθηκα την ανάγκη να αφηγηθώ μνήμες μου από ένα πολύ αγαπημένο μου άνθρωπο οι οποίες ξετυλίχθηκαν σε ένα φυσικό περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα εγώ ζούσα μια πολύ συγκεκριμένη και διαφορετική κοινωνική πραγματικότητα. Αναρωτιόμουνα λοιπόν αν θα ζούσε σήμερα αυτός ο άνθρωπος πως θα βίωνε το δικό μας σήμερα.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Δεν θα μου ήταν εύκολο να περιγράψω την ταινία μου σε κάποιον πριν την δει.. Θα ένοιωθα αμηχανία.. Αν όμως ήταν απαραίτητο η μόνη μου απάντηση θα ήταν «Ένα χελιδόνι στο χιόνι»

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Η συζήτηση που θα ήθελα να κάνω με τον θεατή είναι να μάθω αν του γέννησε συναισθήματα και τι συναισθήματα ήταν αυτά.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Είναι σχεδόν αδύνατον να περιγράψω πόσο πολλές είναι οι δυσκολίες για έναν νέο δημιουργό. Αλλά είναι εξίσου δύσκολο να περιγράψω την ικανοποίηση να βλέπεις ανθρώπους να πιστεύουν και να ακολουθούν το όραμά σου, βοηθώντας σε να δεις τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα σου να παίρνουν εικόνα. Αυτό που κρατάω από την εμπειρία είναι η χαρά και η συγκίνηση της δημιουργίας. Δεν θέλω να ξεχάσω ποτέ να τολμάω να δημιουργήσω κάτι που έχω μέσα μου.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Παρατηρώ ότι οι σύγχρονοι δημιουργοί παρ όλες τις δυσκολίες διακρίνονται στο εξωτερικό και αυτό με γεμίζει χαρά. Το Φεστιβάλ Δράμας λοιπόν είναι ένας απαραίτητος θεσμός για τη χώρα μας, ένα μελίσσι δημιουργικών ανθρώπων, που τους δίνεται η ευκαιρία να μοιραστούν την αγάπη τους για αυτό που λέγεται σινεμά (Κλακέτα και πάμε!!!)

01

info

Σενάριο / Σκηνοθεσία: Ανίτα Χαμηλού / Παραγωγός: Γιώργος Χριστοδουλής / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αντώνης Κουνέλλας / Μοντάζ: Γιώργος Αλεξίου / Ήχος: Γιώργος Κερπέλης / Μουσική: Λήνα Ψυχογιού Σκηνικά – Κοστούμια: Εύα Γαϊτανίδου / Ηθοποιός: Γιώργος Τσαμούταλης

Δείτε στο gallery φωτογραφίες σε υψηλότερη ανάλυση, καθώς και την αφίσα του «Πέρα και Πάνω». Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας.


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.