Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Ακουσέ με» του Ανδρόνικου Κωνσταντίνου Δημόπουλου

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Ακουσέ με» του Ανδρόνικου Κωνσταντίνου Δημόπουλου

Η ταινία

Η ταινία ακολουθεί την διαδρομή ενός ανθρώπου στην Αθήνα του σήμερα που δέχεται καθημερινά ψυχολογική βία και πίεση. Μοιραία, ο δέκτης, συσσωρεύοντας μέσα του όλη αυτή την πίεση, οδηγείται στην άσκηση μεγαλύτερης βίας ως αντίδραση στο περιβάλλον του. Παρακολουθούμε λοιπόν πως ο πρωταγωνιστής μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο βίας όπου δεν υπάρχει χώρος για επικοινωνία.

O σκηνοθέτης

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είχα την τύχη να ξεκινήσω ανάποδα, δουλεύοντας αρχικά στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Παράλληλα, ξεκίνησα και ολοκλήρωσα σπουδές σκηνοθεσίας κινηματογράφου, αρχικά στη σχολή Σταυράκου και στη συνέχεια στο ΙΕΚ Αμκή, ενώ μόλις τελειώσα το Bachelor του Queen Μargaret University of Edinburgh που υλοποιείται μέσω του AMC στην Αθήνα.

Πέντε ερωτήσεις για τo «Ακουσέ με»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Την έκανα τώρα γιατί έπρεπε να παραδώσω μια ταινία μικρού μήκους για πτυχιακή εργασία στη σχολή μου . Η αλήθεια είναι ότι το σενάριο ξεκίνησε να γράφεται έχοντας στο μυαλό μου άλλη θεματική. Όσο το έγραφε η Κατερίνα και διάβαζα την ιστορία προέκυπταν διαρκώς νέες ιδέες και ερωτήματα που με ενδιέφερε να απαντήσω και να θέσω στο κοινό. Έτσι μέσα απο την τριβή μου με την αρχική ιστορία προέκυψε το τελικό θέμα. Αυτό που με έκανε δηλαδή να αφηγηθώ αυτή την ιστορία τελικά ήταν η ίδια η ιστορία.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Δεν θα την περιέγραφα, θα τον άφηνα να τη δει ανεπηρέαστος και μετά…

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

…θα τον ρωτούσα τι συναισθήματα του δημιούργησε, τι του άρεσε, τι δεν του άρεσε, τι συμπέρασμα έβγαλε και άλλα τόσα. Η επικοινωνία με το κοινό άλλωστε είναι ο καλύτερος δάσκαλος.

01

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα σήμερα είναι δύσκολο, αλλά θα τα καταφέρουμε. Αυτή η εμπειρία με δίδαξε πολλά. Για παράδειγμα, συνειδητοποίησα ότι ένα μεγάλο μέρος της δουλειά μας είναι να λύνεις προβλήματα και ότι ο μόνος τρόπος να το κάνεις είναι με το να είσαι πάντα κοντά τους. Πάνω σε μεγάλη πίεση καλό είναι να προσπαθείς να κρατάς το μυαλό σου καθαρό ώστε να παίρνεις σωστές αποφάσεις. Όταν βλέπεις κάτι να μην πηγαίνει καλά να το αλλάζεις όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί τελικά είναι καλύτερο για όλους. Τα γυρίσματα σε αμάξι είναι πολύ δύσκολα και πρέπει να μπαίνεις ακόμη και στο πόρτπαγκάζ άμα δεν χωράς κάπου αλλού. Και φυσικά, προσοχή στα καιρικά φαινόμενα!! Αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή και μόνο καλοί σύμμαχοι μπορούν να σε σώσουν! Σε δύο δύσκολα εξωτερικά γυρίσματα, ενώ η πρόγνωση καιρού που είχαμε πάρει έδειχνε ηλιοφάνεια όλη μέρα, έβρεχε καταρρακτωδώς σε όλη την Αθήνα, εκτός από το σημείο που γινόταν το γύρισμα (ομπρέλα από πάνω μας!!). Αυτό που κρατάω στο τέλος είναι άνθρωποι και συνεργάτες που γνώρισα και θα ήθελα να συνεχίσω μαζί τους στη δουλειά αλλά και στη ζωή.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το μονοπάτι για το επόμενο βήμα ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο. Και βέβαια, μια διάκριση.

info

Σκηνοθεσία: Ανδρόνικος Δημόπουλος / Σενάριο: Κατερίνα Πιπεργιά / Παραγωγή: Ντίνος Δημόπουλος / Διευθυνση Φωτογραφίας: Ντράγκαν Νίκολιτς / Μοντάζ: Κυριάκος Γκίκας / Σκηνικά Ηρα Κλαπαδάκη / Κοστούμια: Εύα ΓαΪτανίδου / Μακιγιάζ: Βιργινία Τσιχλάκη / Κομμώσεις: Δημήτρης Μπαμπανιώτης / Ηχοληψία: Τόνια Παπακωνσταντίνου Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Βασίλης Θωμόπουλος, Ειρήνη Δάνου, Συρμώ Κεκέ, Γιώργος Δότσιος, Νεκτάριος Λουκιανός, θανάσης Δόρβης, Αθηνά Αλεξοπούλου, Παναγιώτης Νάτσης, Κώστής Σειραδάκης, Συμεών Τσακίρης, Νϊκος Καλαντζής, Αλκης Αλεξάκης, Ανδρέας Γαλάνης, Ροζαλία Γωργοπούλου, Ελενα Μαγαΐτη

Δείτε στο gallery φωτογραφίες σε υψηλότερη ανάλυση, καθώς και την αφίσα του «Ακουσέ με». Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας.


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.