Συνέντευξη

H Λόρα Καρμάικλ μας ξεναγεί στο «Downton Abbey»

στα 10

Λίγο πριν την πρεμιέρα του πέμπτου κύκλου της αγαπημένης βρετανικής σειράς στον ΟΤΕ TV, η Λαίδη Ιντιθ μας ανοίγει τις πόρτες του πιο διάσημου stately home της τηλεόρασης.

H Λόρα Καρμάικλ μας ξεναγεί στο «Downton Abbey»

Σε εκπλήσσει όταν το συνειδητοποιείς, αλλά πέρασαν ήδη πέντε χρόνια απ΄ όταν η οικογένεια των Κρόουλι μας δέχτηκαν για πρώτη φορά στο σπίτι τους, στην αριστοκρατική έπαυλη του «Downton Abbey». Από τότε μέχρι σήμερα οι χαρακτήρες έγιναν κομμάτι της ζωής τόσων πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που βλέποντας τους ηθοποιούς που τους υποδύονται σε άλλους ρόλους, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς πως είναι ντυμένοι παράξενα με ρούχα σύγχρονα, δεν έχουν stiff upper lip και δεν τους ακολουθεί παρά πόδας ένας footman.

H Λόρα Καρμάικλ, απόλυτα σύγχρονη, μικροκαμωμένη, χαμογελαστή, ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καμιά σχέση με την αριστοκρατική ηρωίδα της, δεν κατάγεται από πλούσια οικογένεια και πως ο ρόλος της στο «Downton Abbey» ήταν ίσως το πιο απρόσμενο πράγμα που της συνέβη ποτέ, κάτι που άλλαξε την ζωή της με τρόπο αληθινά δραματικό. «Ολοι η ηθοποιοί περνάνε από αυτή την περίοδο που αναρωτιούνται αν θα τα καταφέρουν. Σίγουρα πέρασα κι εγώ από εκεί. Ζούσα στο Λονδίνο, δεν είχα ατζέντη προσπαθούσα να βγάλω τα προς το ζην και ξαφνικά ήρθε αυτός ο ρόλος. Δεν έχω ιδέα πως, ακόμη δεν θυμάμαι πως βρέθηκα σ΄ εκείνο το δωμάτιο, πως πήρα τον ρόλο. Μοιάζει σχεδόν με μια ανατροπή τόσο έντονη που θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από ένα επεισόδιο της σειράς»

01

Από τότε μέχρι σήμερα τίποτα δεν μοιάζει να είναι ίδιο και η Λόρα παραδέχεται πως ούτε εκείνη περίμενε την επιτυχία που θα είχε η σειρά όταν ξεκινούσε. Κι ακόμη και σήμερα, δυσκολεύεται να εξηγήσει τι είναι αυτό που μεταμόρφωσε το «Downton Abbey» σε αληθινό φαινόμενο. «Μοιάζει παράξενο» ακόμη και τώρα λέει. «Φαντάζομαι πως έχει να κάνει με το ότι η σειρά είναι μια ευκαιρία να ξεφύγεις, πως όλα μοιάζουν τόσο όμορφα και λαμπερά εκεί. Εχει όμως να κάνει και με το πως ο Τζούλιαν Φελοους κατορθώνει να γράφει πάντα ιστορίες που απηχούν την ζωή μας στο σήμερα. Παρότι το «Downton» είναι μια σειρά εποχής, κατορθώνει να δείχνει σύγχρονη, σαν μια ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα γραφείο. Ακόμη κι αν δεν έχεις ζήσει ποτέ σε ένα τέτοιο σπίτι ή σε εκείνες τις μέρες προφανώς, μπορείς να ταυτιστείς με τους ήρωες».

Εκείνη μπορεί να μην έχει πολλά κοινά με την Λαίδη Ιντιθ, εν τούτοις κάθε χρόνο, εδώ και πέντε χρόνια ζει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής της σε έναν διαφορετικό κόσμο, σε μια άλλη εποχή. «Κάθε κύκλος επεισοδίων μας παίρνει περίπου έξι μήνες γυρίσματα. Είναι κατά κάποιο τρόπο σαν να μπαίνεις σε σε μια παράλληλη πραγματικότητα, βυθίζεσαι σε αυτόν τον κόσμο. Αλλά από την άλλη, όταν δουλεύεις στην τηλεόραση μπορείς να κρατήσεις την απόσταση ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα. Ναι από την μια υπάρχει αυτό το υπέροχο σπίτι, η ψευδαίσθηση μιας εποχής που μοιάζει λίγο με παραμύθι, αλλά από την άλλη, υπάρχει πάντα το cut, το συνεργείο, οι κάμερες οι τεχνικοί».

01

Και κάθε χρόνο, σε μια σειρά που δεν φοβάται τις μεγάλες ανατροπές και τις στροφές 180 μοιρών στην πλοκή που συχνά σοκάρουν τους θεατές της, υπάρχει πάντα ή ίδια αγωνία: «Δεν ξέρεις ποτέ αν θα επιβιώσεις» λέει γελώντας. «Δεν ξέρεις ποτέ που θα πάει η ιστορία του χαρακτήρα σου, τι επιφυλάσσει το σενάριο του Τζούλιαν για τον επόμενο χρόνο. Εχεις ένα άγχος, αλλά υπάρχει κι ένας ενθουσιασμός. Οταν ξεκινάμε τα γυρίσματα, συνήθως παίρνουμε σενάρια για τα πέντε πρώτα επεισόδια, οπότε δεν ξέρεις πως θα προχωρήσει το storyline σου μέχρι το τέλος του κύκλου. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω καν αν ο ίδιος ο Τζούλιαν έχει το αποφασίσει ακόμη. Και θα χρειαστούν να περάσουν τρεις ή τέσσερις μήνες για να πάρεις τα επόμενα».

Η αλήθεια είναι πως στην διάρκεια αυτών των πέντε χρόνων τα σενάρια που έπαιρνε στα δικά της χέρια έμοιαζαν να είναι γεμάτα κακοτυχίες, αφού ο Τζούλιαν Φέλοους επιφυλάσσει μια μάλλον σκληρή μοίρα στην Ιντιθ, αλλά η ίδια δεν δείχνει να έχει κανένα παράπονο: «Ναι δεν είχα πολλές στιγμές ευτυχίας στην διάρκεια της σειράς και καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που να λυπούνται την ηρωίδα μου. Είναι ενδιαφέρον όμως γιατί όσο πιο πολύ ο χαρακτήρας μου βυθίζεται στην δυστυχία του, τόσο πιο ενδιαφέρον απόκτα για μένα σαν ηθοποιό το να παίζω αυτό τον ρόλο. Υπάρχουν ανατροπές, μικρά σοκ, μια ιστορία με ψαχνό που συχνά με εκπλήσσει και μένα. Ομως η Ιντιθ είναι ένας χαρακτήρας που έχει προχωρήσει πολύ στην διάρκεια της σειράς , που μέσα από αυτές τις δυσκολίες έχει αναπτυχθεί. Αν είχε παντρευτεί τον άντρα τον ονείρων της στον πρώτο κύκλο και ζούσε μια ευτυχισμένη ζωή, θα ήταν απλά ένας βαρετός χαρακτήρας. Και πιθανότατα θα είχε πεθάνει τώρα (γελά)»...

01

Οι δοκιμασίες της, οι συναισθητικές, κοινωνικές και οικονομικές περιπέτειες της τηλεοπτικής οικογένειάς της αποτελούν επιβεβλημένη θέαση για εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον πλανήτη και η ίδια ακόμη κι αν αποτελεί κομμάτι του, εξηγεί πως παρακολουθεί σχεδόν κάθε επεισόδιο όταν αυτό παίζεται στην τηλεόραση:«Το βλέπω φυσικά και ναι μπορώ να το απολαύσω γιατί υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες τόσοι διαφορετικοί χαρακτήρες που συχνά είναι σαν να βλέπω μια διαφορετική σειρά από αυτή που γύριζα εγώ. Ομολογώ ότι δεν μου αρέσει να βλέπω τον εαυτό μου –δεν ξέρω κανέναν ηθοποιό που να το απολαμβάνει αυτό- αλλά τουλάχιστον μπορώ να απολαύσω τους φίλους μου στην οθόνη. Ναι, μερικές φορές είναι ανόητο και camp, αλλά δεν το προσεγγίζουμε ποτέ έτσι, πάντα πιστεύουμε στην ιστορία και στους χαρακτήρες και το ίδιο συμβαίνει και με το κοινό. Αυτό είναι το καλύτερο πράγμα με το «Downton Abbey». Ακόμη κι αν μιλά για μερικά σοβαρά πράγματα δεν προσποιείται ποτέ ότι είναι κάτι πιο σοβαρό από μια σειρά για όλη την οικογένεια.

01

Οσο για μέλλον, παρ ότι οι φήμες θέλουν αυτή να είναι η τελευταία σεζόν της σειράς, η ίδια έχει άλλη άποψη «Δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι το τέλος. Ολοι θα θέλαμε να συνεχίσει για χρόνια, αλλά ξέρω ότι όπως όλοι μας έτσι κι ο Τζούλιαν δεν θέλει να αφήσει την σειρά να παίζεται επ΄ άπειρον. Αξίζει να της δώσουμε ένα καλό τέλος και νομίζω πως όλοι θα συμφωνούσαν σε αυτό. Και μπορώ να σας υποσχεθώ πως θα το κάνουμε όταν ακόμη η σειρά είναι στην ακμή της».

01

O πέμπτος κύκλος του «Downton Abbey» κάνει πρεμιέρα Τετάρτη 8 Οκτωβρίου στις 21.00, αποκλειστικά στο OTE CINEMA 1HD. Η σειρά θα προβάλλεται σε πρώτη προβολή και σε ποιότητα high definition κάθε Τετάρτη την ίδια ώρα. Ο νέος κύκλος κάνει πρεμιέρα στο OTE CINEMA 1HD λίγο μετά τη Μ. Βρετανία, όπου προβλήθηκε το Σεπτέμβριο, και πριν τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015.

Ο νέος κύκλος μας μεταφέρει στο 1924, λίγο μετά τις εκλογές που φέρνουν για πρώτη φορά στην εξουσία το εργατικό κόμμα. Το δημοφιλές καστ της σειράς, που περιλαμβάνει τους Χιού Μπόνβιλ, Λόρα Κάρμαικλ, Τζιμ Κάρτερ, Μπρένταν Κόιλ, Μισέλ Ντόκερι, Ελίζαμπεθ Μακ Γκόβερν και Μάγκι Σμιθ, επιστρέφει στον 5ονέοι ηθοποιοί κάνουν την εμφάνισή τους, όπως η Άννα Τσάνσελορ και o Ρίτσαρντ Γκραντ.

Διαβάστε ακόμη: