Ενημέρωση

Η Κλερ Ντενί δεν είχε αγαπημένο σκηνοθέτη, μέχρι που γνώρισε τον Γιασουτζίρο Οζου

στα 10

Η Κλερ Ντενί μιλάει για την καθοριστική γνωριμία της με τον Γιασουτζίρο Οζου.

Η Κλερ Ντενί δεν είχε αγαπημένο σκηνοθέτη, μέχρι που γνώρισε τον Γιασουτζίρο Οζου

«Το "An Autumn Afternoon" ήταν η πρώτη ταινία του Οζου που είδα ποτέ. Ηξερα από εκείνη τη στιγμή πως η ταινία μου είχε μιλήσει με έναν τρόπο που δεν είχε να κάνει με αν είσαι σινεφίλ ή όχι... Είχα ένα παππού που δεν ήταν Γάλλος. Εχει πεθάνει τώρα. Ηταν από τη Βραζιλία. Το δέρμα του ήταν σκουρόχρωμο με ένα μικρό μουστάκι. Φορούσε πάντα ανοιχτόχρωμο πουκάμισο και ένα υφασμάτινο καπέλο. Οταν είδα πρώτη φορά την ταινία του Οζου ένιωσα ένα δυνατό αίσθημα. Δεν είχε τίποτα το ξένο πάνω της. Ακόμη κι αν ήταν από την Ιαπωνία, μια χώρα που δεν είχα επισκεφθεί ποτέ.»

Η Κλερ Ντενί (η τελευταία της ταινία, «Η Λιακάδα Μέσα Μου» προβάλλεται αυτές τις μέρες στις ελληνικές αίθουσες) είναι μόνο μία από τους σύγχρονους δημιουργούς που αγάπησαν βαθιά το σινεμά του Γιασουτζίρο Οζου και το «μετέφεραν» μέσα στις ταινίες τους, αν όχι ως ευθεία αναφορά, τουλάχιστον ως ένα πολύ δυνατό συναίσθημα.

Διαβάστε ακόμη: «Δυο τρία πράγματα για τον Γιασουτζίρο Οζου» από τον Τζίμ Τζάρμους

Δείτε παρακάτω την Κλερ Ντενί να μιλάει για τη «γνωριμία» της με το έργο του Γιασουτζίρο Οζου.


Στις 13 Οκτωβρίου, το Flix it στη Στέγη, προβάλλει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, τις ταινίες του Γιασουτζίρο Οζου, «Late Autumn» και «An Autumn Afternoon», σε ανακαινισμένες κόπιες από τα Shochiku Studios σε συνεργασία με το BFI.
Για κρατήσεις εισιτηρίων επισκεφθείτε το site της Στέγης