Ενημέρωση

Higher, Further, Faster! Γνωρίστε καλύτερα την Captain Marvel, την υπερηρωίδα της χρονιάς

στα 10

Το Flix ξετυλίγει την πλούσια ιστορία της πιο δυνατής υπερηρωίδας της Marvel, λίγο πριν από την πρώτη της κινηματογραφική εξόρμηση.

Higher, Further, Faster! Γνωρίστε καλύτερα την Captain Marvel, την υπερηρωίδα της χρονιάς

Δεν έχουν μείνει πολλές μέρες ακόμα για να δούμε την «Captain Marvel», την πρώτη σόλο ταινία της Marvel με γυναίκα υπερηρωίδα, να κάνει το ντεμπούτο της στο (ανδροκρατούμενο) κινηματογραφικό της σύμπαν. Εξάλλου η Marvel μας είχε δώσει ένα μικρό tease για την επική εμφάνισή της στα post credits του «Avengers: Infinity War», κάνοντας τους απανταχού φανς να παραληρούν.

captain marvel gif

Από τότε μέχρι και σήμερα, η αναμονή υπήρξε μεγάλη και σχεδόν ανυπόφορη, με την Marvel να αποκαλύπτει το ένα τρέιλερ πίσω από το άλλο δίνοντάς μας μια μικρή γεύση από την ταινία και τις περιπέτειες και τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η Κάρολ Ντάνβερς (aka Captain Marvel). Ομως με κάθε νέο teaser και τρέιλερ, προέκυπταν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Ποια είναι επιτέλους αυτή η Captain Marvel; Είναι εξωγήινος ή άνθρωπος; Τελικά είναι τόσο δυνατή όσο πραγματικά λένε;

Εμείς εδώ στο Flix θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα και να σας παρουσιάσουμε την ιστορία της ταλαντούχας κας. Ντάνβερς για να είστε πανέτοιμοι όταν βγει η ταινία στις αίθουσες στις 7 Μαρτίου.


Ποιος είναι ο Captain Marvel;

Πρώτα από όλα μια μικρή διευκρίνηση: Η Κάρολ Ντάνβερς δεν ήταν ο πρώτος χαρακτήρας ούτε η πρώτη γυναίκα που πήρε τον ρόλο του Captain Marvel στα κόμικς. O πρώτος Captain Marvel (ή Mar-Vell) έκανε την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο του 1967 στο τεύχος 12 του Marvel Super-Heroes, και ήταν δημιούργημα των Σταν Λι και Τζιν Κόλαν. Ηταν ένας αξιωματικός του Αυτοκρατορικού Στρατού της εξωγήινης φυλής των Κρι, ο οποίος είχε σταλθεί στη Γη για να παρατηρήσει τον πλανήτη μιας και εκείνη την περίοδο είχε αναπτύξει τεχνολογία για ταξίδια στο διάστημα. Αλλά ο Mar-Vell αψηφά τις εντολές των ανωτέρων του και συμμαχεί με τη Γη, πολεμώντας και προστατεύοντάς τη από όποιες απειλές, και έτσι η Αυτοκρατορία των Κρι τον κηρύττει ως προδότη. Μάλιστα ο ίδιος κάποια στιγμή πολέμησε και νίκησε τον Τιτάνα Θάνος (αν και τότε δεν είχε το γάντι του), αλλά λίγο καιρό μετά πέθανε από καρκίνο, όπως παρουσιάζεται στο πρώτο graphic novel που κυκλοφόρησε η Marvel το 1982 με τίτλο «The Death of Captain Marvel».

captain marvel 607 Το εξώφυλλο του πρώτου graphic novel της Marvel, «The Death of Captain Marvel».

Εκτοτε υπήρξαν και άλλοι χαρακτήρες που φόρεσαν την στολή του Captain Marvel, όπως η Μόνικα Ραμπού, μια αστυνομικός από την Νέα Ορλεάνη και η πρώτη γυναίκα που το έκανε αυτό, ο Genis-Vell, o γενετικά τροποποιημένος γιός του Mar-Vell και ο Τιτάνας Ελίσιους, η Phyla-Vell, η μικρότερη αδερφή του Genis-Vell, o Khn’nr, ένας πράκτορας των Κρι, ο Noh-Varr, άλλος ένα Κρι γνωστός επίσης και ως Marvel Boy, και τέλος η Κάρολ Ντάνβερς, η τελευταία που πήρε τον τίτλο του Captain Marvel (ως τότε ήταν γνωστή ως Ms. Marvel) και αυτό έγινε μόλις τον Ιούλιο του 2012.

Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι ο Mysterio, ο νέος κακός του Spider-Man;

carol danvers 607 Η πρώτη εμφάνιση της Κάρολ Ντάνβερς στο τεύχος 13 του Marvel Super-Heroes.

Η ιστορία της Captain Marvel Κάρολ Ντάνβερς

Την Κάρολ Ντάνβερς την γνωρίσαμε ως αξιωματικό της Αμερικάνικης Πολεμικής Αεροπορίας στο τεύχος 13 του Marvel Super-Heroes που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1968 και είναι δημιούργημα των Ρόι Τόμας και Τζιν Κόλαν. Ναι, η Ντάνβερς γεννήθηκε και μεγάλωσε ως άνθρωπος χωρίς υπερφυσικές δυνάμεις. Αλλά όλα αυτά επρόκειτο να αλλάξουν.

Η Ντάνβερς εργαζόταν σε μια μυστική στρατιωτική βάση όταν γνώρισε τον Δρ. Γουόλτερ Λόουσον (η μυστική ανθρώπινη ταυτότητα του Captain Marvel) και λίγο αργότερα οι δυο τους στη μέση μιας βομβιστικής επίθεσης που είχε ως στόχο τον Captain Marvel, αφήνει την ίδια βαριά τραυματισμένη. Αλλά τον Ιανουάριο του 1977 κάνει την πρώτη εμφάνισή της ως Ms. Marvel στο ομότιτλο κόμικ, γραμμένο από τον Τζέρι Κόνγουεϊ, όπου αποκαλύπτεται πως μετά την έκρηξη το DNA της ενώθηκε με αυτό του Captain Marvel, κάνοντάς την έτσι ένα υβρίδιο ανθρώπου/Κρι.

captain marvel 607

captain marvel 607 Το πρώτο εξώφυλλο της «Ms. Marvel» το 1977.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’70, η Ms. Marvel έκανε διάφορες εμφανίσεις στους Avengers, τον Iron Man, τον Spider-Man, αλλά η δεκαετία του ’80 θα έφερνε στο προσκήνιο μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ιστορίες τόσο για την ηρωίδα όσο και για το σύμπαν της Marvel. Στο τεύχος 200 των Avengers, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 1980, η Ms. Marvel απαγάγεται από τον Μάρκους, ο οποίος αποκαλύπτεται πως ήταν ο γιος του Immortus (ενός από τους αντιπάλους των Avengers), και την φυλακίζει σε μια παράλληλη διάσταση. Εκεί της κάνει πλύση εγκεφάλου και την αφήνει έγκυο. Η ίδια γεννάει τελικά στη Γη, χωρίς να θυμάται τίποτα από όσα συνέβησαν, ένα μικρό αγόρι, το οποίο μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς σε μια άλλη εκδοχή του Μάρκους, παίρνει την Ms. Marvel ξανά στην παράλληλη διάσταση, αυτή την φορά με τις ευλογίες των Avengers οι οποίοι πιστεύουν πως οι δυό τους έχουν ερωτευτεί.

Ολη αυτή η ιστορία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις μιας και αρκετοί χαρακτήρισαν το γεγονός ως βιασμό. Η ιστορικός των κόμικς Κάρολ A. Στρίκλαντ έγραψε ένα δοκίμιο με τίτλο «Ο Βιασμός της Ms. Marvel» παραθέτοντας σε αυτό την ατάκα του Μάρκους «επιτέλους, μετά από αρκετές εβδομάδες προσπαθειών, και ομολογώ με μια μικρή βοήθεια από τα μηχανήματα του Immortus, έγινες δική μου», και καταγράφοντας έτσι την ιστορία αυτή ως πράξη βιασμού. Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο Κρις Κλερμόντ, ο οποίος είχε γράψει στο παρελθόν αρκετές ιστορίες της Ms. Marvel, σχολιάζοντας την δυσαρέσκειά του για όλο αυτό με τα εξής λόγια: «Στην πραγματικότητα η αντίδρασή μου ήταν πολύ πιο μεγάλη από αυτή. Πόσο σκληρό! Πόσο αηδιαστικό! Λαμβάνοντας υπόψιν πως [οι Εκδικητές] πρέπει να είχαν τη Ms. Marvel μερικές μέρες, ή και ακόμη μερικούς μήνες πριν. Δεν ήταν έγκυος τότε. Πως μπορούσε να ήταν 8 μήνες έγκυος τώρα;»

captain marvel 607

captain marvel 607

captain marvel 607

captain marvel 607 Σελίδες και καρέ από το επίμαχο τεύχος 200 των Avengers.

Ο Κλερμόντ αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στην ιστορία με τον Μάρκους στο τεύχος 10 του Avengers Annual, όπου η Ντάνβερς επιστρέφει στη Γη με την βοήθεια της τεχνολογίας του Immortus, με τον Μάρκους να έχει ήδη πεθάνει από γηρατειά. Αφού δέχεται επίθεση από μια μεταλλαγμένη Rogue, ο καθηγητής Χ της επαναφέρει την χαμένη μνήμη και ίδια, αρκετά θυμωμένη, επιτίθεται στους Εκδικητές επειδή δεν είχαν καταλάβει ότι ο Μάρκους της είχε κάνει πλύση εγκεφάλου. Το 1982 στο τεύχος 164 των Uncanny X-Men, η Ντάνβερς, κατά την διάρκεια μιας διαστημικής περιπέτειας με τους X-Men, μια εξωγήινη φυλή κάνει πειράματα πάνω της και την αλλάζουν σε έναν νέο χαρακτήρα, με περισσότερες δυνάμεις, την Binary, η οποία παίρνει τις δυνάμεις από ένα κοσμικό φαινόμενο, την λευκή τρύπα.

captain marvel 607

captain marvel 607 H πρώτη εμφάνιση της Κάρολ Ντάνβερς ως Binary.

Μετά από διάφορες σόλο περιπέτειες αλλά και εμφανίσεις σε διάφορα άλλα κόμικς ως Binary, κατά την διάρκεια του «Operation Galactic Storm», μια περιπέτεια των Avengers χωρισμένη σε 19 μέρη και κυκλοφόρησε το 1992, η Ντάνβερς χάνει την επαφή της με την λευκή τρύπα και επιστρέφει στις αρχικές δυνάμεις της Ms. Marvel, αλλά διατηρώντας σε πολύ μικρότερο βαθμό τις δυνάμεις απορρόφησης και διαχείρισης ενέργειας. Αφού ενώθηκε ξανά με τους Avengers πήρε το όνομα Warbird, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία «Kang Dynasty», η οποία κράτησε για 16 τεύχη και πρωτοκυκλοφόρησε το 2001, όπου πολέμησε δίπλα στον γιο του Κανγκ, τον Μάρκους γνωστό κι ως ο Πορφυρός Εκατόνταρχος, για να νικήσουν μαζί τον Αρχοντα του Κόσμου. Κατά την διάρκεια της ιστορίας ο Μάρκους την ερωτεύεται αλλά η ίδια τον αποκρούει μια και τις θυμίζει αρκετά τον Μάρκους, τον γιο του Immortus που την βίασε.

Σε μια μίνι σειρά, στο «House of M.» του 2005, η Ms. Marvel εμφανίζεται ως Captain Marvel σε μια ψεύτικη πραγματικότητα την οποία δημιούργησε η Scarlet Witch, μια πραγματικότητα η οποία υπονόμευε την υποσυνείδητη επιθυμία της Ντάνβερς να γίνει αποδεκτή, καθώς αποδείχθηκε ότι είναι η πιο δημοφιλής υπερηρωίδα στη Γη. Η προοικονομία αυτή άργησε λίγο να γίνει πραγματικότητα, και λίγα χρόνια μετά τον Ιούλιο του 2012 η Κάρολ Ντάνβερς γίνεται επιτέλους η Captain Marvel σε μια σειρά που γράφτηκε από την Κέλι Σου ΝτεΚόνικ και σε σχέδιο του Ντέξτερ Σόι. Στη σειρά αυτή η Captain Marvel ξεκινάει να ψάχνει το παρελθόν της, με την ίδια την ΝτεΚόνικ να έχει δηλώσει στο WonderCon του 2012 ότι «η σειρά αυτή θα εξετάσει το τι σημαίνει να ο θρύλος του Captain Marvel για την Ντάνβερς, πως θα τον διαχειριστεί και πως το υπόλοιπο σύμπαν της Marvel θα αντιδράσει σε όλο αυτό.

Διαβάστε ακόμα: Oscars History: Ολες οι ταινίες που βασίζονται σε κόμικ και ήταν υποψήφιες ή κέρδισαν Οσκαρ

captain marvel 607

Από τότε μέχρι σήμερα η Captain Marvel μπήκε ως κύριο μέλος των Avengers και πάλι, έγινε Guardian of the Galaxy, έστω και για μια μέρα για το Free Comic Book Day τον Μάιο του 2014, πολέμησε στο Secret Wars οδηγώντας μια ελίτ ομάδα γυναικών πιλότων στον πλανήτη Battleworld, ενώ αργότερα έγινε και μέλος της A-Force μιας γυναικείας ομάδας Avengers του πλανήτη. Επαιξε σημαντικό ρόλο στο «Civil War II», στο οποίο είναι αρχηγός της ομάδας που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την προγνωστική δύναμη του Οδυσσέα, ο οποίος είναι μέλος ενός οργανισμού με το όνομα Πάνθεον, για να καταγράψουν έτσι εκείνους τους ανθρώπους που στα οράματά του θα διαπράξουν μελλοντικά εγκλήματα.

Τον Ιούλιο του 2018 η Ντάνβερς πρωταγωνίστησε στο «The Life of Captain Marvel», σε σενάριο Μάργκαρετ Στολ και σχέδιο του Κάρλος Πατσέκο, όπου γίνεται άλλη μια εξιστόρηση του origin story της, αυτή την φορά από διαφορετική ματιά, λέγοντας πως η μητέρα της ήταν Κρι και ότι η έκρηξη κατά κάποιον τρόπο «ξύπνησαν» τα Κρι γονίδιά της, και δεν ενώθηκε το DNA της με εκείνο του Captain Mar-Vell όπως αρχικά είχε γραφτεί. Η Στολ είχε δηλώσει τότε πως «βλέπεις την ιστορία από διαφορετική οπτική γωνία. Δεν είναι τίποτα από αυτό που περιμένεις και τίποτα από αυτό που έχεις δει να γίνεται, αλλά θα υπάρξουν μέρη στη ζωή της τα οποία θα αλλάξουν. Ετσι λέμε μια άλλη πλευρά της ιστορίας για το πως έγινε αυτό που είναι σήμερα.» Η Στολ επίσης δήλωσε πως μερικά από αυτά τα στοιχεία θα έχουν περάσει και στην ταινία αλλά διευκρίνισε πως «θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό.»

captain marvel 607

Δυνάμεις

Πέρα του ότι είναι μια ατρόμητη πιλότος, η Κάρολ Ντάνβερς έχει υπεράνθρωπη δύναμη, αντοχή και φυσική ανθεκτικότητα αλλά και ένα είδους «έβδομης αίσθησης» η οποία την κάνει να αντιλαμβάνεται κάθε κίνδυνο. Επίσης το DNA των Κρι της δίνει την ανθεκτικότητα σε οποιοδήποτε δηλητήριο ή τοξίνη. Ως Binary, μιας και είχε τον πλήρη έλεγχο της λευκής τρύπας, μπορούσε να ελέγξει αστρικές δυνάμεις, και ως συνέπεια να ελέγξει την θερμότητα, το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και την βαρύτητα. Μπορεί να αναπνεύσει στο κενό του διαστήματος και να πετάξει ως έξι φορές με την ταχύτητα του ήχου, ενώ μπορεί να πετάξει δέσμες φωτονίων από τα χέρια της. Αν και η Ντάνβερς έχασε τις δυνάμεις της ως Binary όταν επέστρεψε σε Ms. Marvel, συνεχίζει να έχει αρκετές από αυτές αλλά σε μικρότερο βαθμό. Επίσης μπορεί να απορροφήσει και άλλες μορφές ενέργειας, όπως ηλεκτρική, αλλά όχι τη μαγική ενέργεια, για να μεγεθύνει τις δυνάμεις της και την ενέργεια που μπορεί να εξαπολύσει, η οποία μπορεί να φτάσει στη δύναμη μιας πυρηνικής βόμβας. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αντέξει πιέσεις πάνω από 92 τόνους και να χτυπήσει με ανάλογη δύναμη. Είναι σίγουρα μια από τους πιο δυνατούς, αν όχι η πιο δυνατή, χαρακτήρας του σύμπαντος της Marvel. Μπορεί να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον Θάνος; Τον έχει σίγουρα.

captain marvel 607

captain marvel 607 O Chewie, η εξωγήινη γάτα της Κάρολ Ντάνβερς.

Hello Pussycat

Ισως το προσέξατε από τα τρέιλερ, ίσως από την αφίσα της ταινίας, ίσως το γνωρίζατε. Ισως και πάλι όχι, αλλά η Captain Marvel έχει για κατοικίδιο μια πολύ γλυκιά γατούλα με το όνομα Chewie, βασισμένη φυσικά στο όνομα του Chewbacca από τα «Star Wars» (στην ταινία λέγεται Goose – το παρατσούκλι του χαρακτήρα του Αντονι Εντουαρτς από το «Top Gun»). Μόνο που ο γλυκύτατος Chewie δεν είναι ακριβώς γάτα αλλά ένα εξωγήινο πλάσμα με το όνομα Flerken. Η εισαγωγή του έγινε στο τεύχος 1 του «Giant-Size Ms. Marvel» το 2006, στο οποίο η Ντάνβερς πιστεύει πως πρόκειται για πραγματική γάτα αλλά το Ρακούν, από τους Guardian of the Galaxy, της αποκαλύπτει την αλήθεια. Αυτό και ότι τον βλέπουν να γεννάει 117 αυγά εκείνη την στιγμή…

captain marvel 607

Τα Flerken έρχονται από το παράλληλο σύμπαν του Γη-58163, γεννούν αυγά και πλοκάμια βγαίνουν από το στόμα τους με πολλά κοφτερά δόντια. Εχουν την εξυπνάδα ενός μέσου ανθρώπου και μπορούν άνετα να σταθούν σε μάχη. Το καλύτερο όμως είναι ότι τα Flerken μπορούν να έχουν μέσα τους διαφορετικές παράλληλες διαστάσεις, δηλαδή διάφορες από αυτές τις διαστάσεις πιστεύεται πως βρίσκονται στο στόμα τους και πως το σώμα τους είναι σαν φούσκες που τα Flerken χρησιμοποιούν για να κρύβουν αντικείμενα. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ένας τρόπος για να ταξιδεύεις σε αυτές τις διαστάσεις, αλλά το ταξίδι αυτό δεν είναι και το πιο ευχάριστο που μπορεί να κάνει κάποιος.

captain marvel 607 Καρέ από το πρώτο τεύχος της Ms. Marvel του 1977.

Higher, Further, Faster!

Μετά από όλα αυτά δεν είναι καθόλου παράλογο που η Κάρολ Ντάνβερς, η Ms. Marvel, η Binary, η Warbird, η Captain Marvel, όπως και να την πεις, θεωρείται μια από τις πιο σπουδαίες γυναίκες ηρωίδες του σύμπαντος της Marvel, αποτέλεσε από την αρχή της ένα φεμινιστικό είδωλο. Το 1977 ο δημιουργός της Ms. Marvel Τζέρι Κόνγουεϊ έγραψε στην εισαγωγή της πως «μπορείτε να παρατηρήσετε έναν παραλληλισμό μεταξύ της αναζήτησής της για την ταυτότητά της και την αναζήτηση της σύγχρονης γυναίκας για επίγνωση, απελευθέρωση, αυτοπεποίθηση και ταυτότητα.»

Είναι ένας από τους χαρακτήρες εκείνους που κατάφεραν μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια να εξελιχθούν και να γίνουν ένας από τους πιο σπουδαίους και καλύτερους υπερήρωες που έχουν γραφτεί για το σύμπαν της Marvel, αποκτώντας μια περίοπτη θέση στο πάνθεον των υπερηρώων. Τώρα και σε κάποια αίθουσα δίπλα σας.

Η «Captain Marvel» κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες στις 7 Μαρτίου από την Feelgood Entertainment.

captain marvel greek poster 607