Ενημέρωση

Κάννες 2015: Οι 20 ταινίες που θα σκάσουμε αν δε δούμε στο Φεστιβάλ

στα 10

To 68o Φεστιβάλ Καννών ξεκινά σ' ενάμιση μήνα και, ως συνήθως, η διοργάνωση τηρεί σιωπή ιχθύος για τις επιλογές του προγράμματος. Γι' αυτό κι εμείς φτιάχνουμε τη δική μας wish list με τις ταινίες που θεωρούμε πιθανότερο να δούμε φέτος στην Κρουαζέτ.

Κάννες 2015: Οι 20 ταινίες που θα σκάσουμε αν δε δούμε στο Φεστιβάλ

Το φετινό, 68ο Φεστιβάλ Καννών, θα διεξαχθεί από τις 13 έως και τις 24 Μαΐου, με Προέδρους της Κριτικής Επιτροπής τους αδελφούς Τζόελ και Ιθαν Κοέν, συμβολικό φόρο τιμής στα 120 χρόνια που συμπληρώνονται από την αφετηρία του παγκόσμιου σινεμά, την κατασκευή του κινητοσκοπίου από τους αδελφούς Λιμιέρ. Πολλά περισσότερα πράγματα δε γνωρίζουμε ακόμα για το Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ, παρά την παγκόσμια πρεμιέρα του «Mad Max: Fury Road». Κι ενώ φυσικά οι Κάννες θα μας εκπλήξουν, ευπρόσδεκτα, κι ενώ τίποτα δεν αποκλείει τη συμμετοχή του «Weightless» του Τέρενς Μάλικ, ή, ακόμα ακόμα, του «By the Sea» της Αντζελίνα Τζολί, παρακάτω φτιάξαμε μια λίστα με τις 20 ταινίες που θεωρούμε, σύμφωνα με τις φήμες, τα στοιχεία και τις προβλέψεις, πιο σίγουρο ότι θα δούμε στο 68ο Φεστιβάλ Καννών.

Κλικάρετε τον τίτλο για να διαβάσετε περισσότερα για την κάθε ταινία.

lobster 607

«The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου Η διεθνής αναγνώριση του Γιώργου Λάνθιμου ξεκίνησε από τις Κάννες, όταν το 2009 κέρδισε το Βραβείο του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» με τον «Κυνόδοντα» and the rest is history. Το «Lobster», σε σενάριο Ευθύμη Φιλίππου, είναι πιθανόν έτοιμο, το καστ (από την Αγγελική Παπούλια ως τη Λεά Σεντού, τη Ρέιτσελ Βάις και τον Κόλιν Φάρελ) έχει τη λάμψη και τον ιδιοσυγκρασιακό συνδυασμό ώστε να φωτίσει το κόκκινο χαλί και το Διαγωνιστικό Τμήμα θ' αποτελέσει την ιδανική πρεμιέρα για τη νέα, πολυαναμενόμενη ταινία, που εκτυλίσσεται σ' ένα δυστοπικό μέλλον όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο Δάσος. Ενας απελπισμένος Αντρας το σκάει από το Ξενοδοχείο στο Δάσος εκεί όπου ζουν οι Μοναχικοί κι εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους.


carol 607

«Carol» του Τοντ Χέινς Πατρίσια Χάισμιθ, Κέιτ Μπλάνσετ, Ρούνι Μάρα, Νέα Υόρκη του '50 κι ένα αδιέξοδος ομοφυλικός έρωτας. Ο Τοντ Χέινς έχει να κάνει πρεμιέρα στις Κάννες από το «Velvet Goldmine» και τώρα μάλλον ήρθε η ώρα για τη θριαμβευτική επιστροφή του.


Inside Out 607

«Inside Out» των Πιτ Ντόκτερ και Ρονάλντο Ντελ Κάρμεν Η Pixar είχε ανέκαθεν άριστες σχέσεις με το Φεστιβάλ Καννών, εκεί λανσαρίστηκε για παράδειγμα το «Up», καθόλου απίθανο λοιπόν να δούμε την πρεμιέρα της νέας ταινίας του στούντιο, της ιστορίας των συναισθηματικών κέντρων του εγκεφάλου ενός μικρού κοριτσιού, που θα φέρει και στην Κρουαζέτ ηθοποιούς όπως η Εϊμι Πόλερ και η Νταϊάν Λέιν. Η ταινία έχει ημερομηνία εξόδου στην Αμερική τις 19 Ιουνίου, άρα μια επίσημη πρώτη στις Κάννες έρχεται σε τέλειο timing.


Irrational Man 607

«Irrational Man» του Γούντι Αλεν Λένε ότι η νέα ταινία του Γούντι Αλεν είναι σε ύφος περισσότερο σκοτεινό και κυνικό, όπως το «Match Point» που, άλλωστε, είχε επίσης κάνει την πρεμιέρα του στις Κάννες. Ο Αλεν είναι σταθερός φίλος του Φεστιβάλ κι αν, ακόμη, ο ίδιος αποφύγει τη δημοσιότητα, οι πρωταγωνιστές της ταινίας, Γιοακίν Φίνιξ και Εμα Στόουν θ' ανέβαζαν αυτοστιγμή τον πήχυ του ενδιαφέροντος. Αυτή είναι η 46η ταινία του Γούντι Αλεν κι η ιστορία της στρέφεται γύρω από τη θανάσιμη σχέση ενός Πανεπιστημιακού καθηγητή και μιας φοιτήτριάς του.


μικρός πρίγκηπας 607

«Ο Μικρός Πρίγκηπας» του Μαρκ Οσμπορν Η ταινία κινουμένων σχεδίων έχει αρχίσει ν' ακούγεται όλο κι εντονότερα ως το πιθανότερο επίσημο άνοιγμα του φετινού Φεστιβάλ, μια και η διοργάνωση έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα φέτος ν' ακακοινώσει την πρεμιέρα της. Και η επιλογή δεν είναι καθόλου παράξενη: ο Μαρκ Οσμπορν έχει ξαναεπισκεφτεί το Φεστιβάλ με το «Κουνγκ-Φου Πάντα», όμως αυτή είναι μια ολωσδιόλου γαλλική παραγωγή, από τις ακριβότερες όλων των εποχών για τη χώρα, με budget 80 εκ. δολαρίων, βασισμένη στο μυθιστόρημα του πιο-Γάλλος-δεν-γίνεται Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, που όμως χρησιμοποιεί τις φωνές ενός ονειρεμένου διεθνούς καστ, από τη Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Τζεφ Μπρίτζες μέχρι τη Ρέιτσελ ΜακΑνταμς και τον Τζέιμς Φράνκο.


midnight special 607

«Midnight Special» του Τζεφ Νίκολς Είναι από τους Αμερικανούς σκηνοθέτες που οι Γάλλοι λατρεύουν, πήρε το Βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής με το «Take Shelter» το 2011, διαγωνίστηκε με το «Mud» το 2012, γιατί λοιπόν να μην επιστρέψει με τη νέα του ταινία, την ιστορία ενός πατέρα κι ενός γιου που μετατρέπονται σε φυγάδες όταν ανακαλύπτουν ότι το αγόρι έχει μυστικές δυνάμεις, με πρωταγωνιστές τον Τζόελ Ετζερτον, την Κίρστεν Ντανστ, τον Ανταμ Ντράιβερ και, φυσικά, τον Μάικλ Σάνον.


Sea of Trees 607

«The Sea of Trees» του Γκας Βαν Σαντ Μπορεί η τελευταία συμμετοχή του σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ να ήταν με το «Restless» το 2011, νωρίτερα όμως από αυτό άφησε ιστορία, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα με το «Elephant» και διαγωνιζόμενος με το «Last Days» και το «Paranoid Park». Η νέα του ταινία παρακολουθεί τη συνάντηση δυο αντρών στο «Δάσος των Αυτοκτονιών» στην Ιαπωνία, όπου έχουν πάει για να δώσουν τέλος στη ζωή τους και πρωταγωνιστούν ο Κεν Γουατανάμπε, η Ναόμι Γουοτς και, ακόμα καλύτερα, ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ. Αlright, alright, alright...


Mia Madre 607

«Mia Madre» του Νάνι Μορέτι Ο Μορέτι πρωτοδιαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Καννών το 1978 με το «Ecce Bombo» κι από τότε συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα άλλες πέντε φορές, κερδίζοντας το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το «Caro Diario» το 1994 και τον Χρυσό Φοίνικα για το «Δωμάτιο του Γιου» το 2001. Η φετινή του παρουσία είναι ένα από τα πιο σίγουρα στοιχήματα, με μια ταινία που παρακολουθεί τη Μαργκερίτα (υποδύεται και πάλι η Μαργκερίτα Μπούι του «Il Caimano» και του «Habemus Papam»), μια σκηνοθέτη που γυρίζει μια ταινία με έναν διάσημο Αμερικάανό ηθοποιό (ο Τζον Τορτούρο στο ρόλο), που της κάνει δύσκολη τη ζωή εντός και εκτός σετ, την ίδια στιγμή που η ίδια προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αρρώστια της μητέρας της και την εφηβεία της κόρης της.


tale of tales 607

«The Tale of Tales» του Ματέο Γκαρόνε Εχει πάει με δυο ταινίες στις Κάννες, έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και τις δυο φορές, και για το «Gomorrah» το 2008 και για το «Reality» το 2012, είναι από τους νέους «μόνιμους» του Φεστιβάλ, θεωρούμε δεδομένο ότι θα το επισκεφθεί και με το καινούριο του φιλμ, αγγλόφωνο αυτή τη φορά, βασισμένο σε ιταλικά παραμύθια του 17ου αιώνα, με πρωταγωνιστές τη Σάλμα Χάγιεκ, τον Τζον Σι Ράιλι (διπλό ταμπλό μαζί με το «Lobster») και τον Βενσάν Κασέλ.


The Early Years 607

«Youth» του Πάολο Σορεντίνο Είναι η ταινία που ως τώρα λεγόταν «The Early Years», αγγλόφωνη, με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν στο ρόλο ενός συνταξιοδοτημένου διευθυντή ορχήστρας που καλείται να παίξει για τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Αν τη συναντήσουμε στο Διαγωνιστικό, θα είναι η έκτη συμμετοχή του Σορεντίνο στο τμήμα, με πιο πρόσφατη την «Τέλεια Ομορφιά» το 2013.


love in khon kaen 607

«Love in Khon Kaen» του Απιτσατπόνγκ Βερασετάκουν Ο Ταϊλανδέζος σκηνοθέτης είναι καλλιτεχνικό γέννημα-θρέμμα του Φεστιβάλ Καννών, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 2010 με τον «Θείο Μπονμί», το Βραβείο του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» το 2002 με το «Blissfully Yours» και το Βραβείο της Επιτροπής το 2004 με το «Tropical Malady». Πού αλλού, λοιπόν, να λανσάρει τη νέα του ταινία, που λεγόταν ως τώρα «Νεκροταφείο Βασιλέων» κι είναι ένα ονειρικό, ρομαντικό δράμα με ηρωίδα μια νοικοκυρά που φροντίζει έναν στρατιώτη, ο οποίος πάσχει από αϋπνία.

«Arabian Nights» του Μιγκέλ Γκόμες Εάν θεωρήσαμε το χωρίς διαλόγους, ασπρόμαυρο «Tabu» μεταμοντέρνο, πειραματιζόμενο σινεμά, τι να πούμε για τη νέα ταινία του Πορτογάλου σκηνοθέτη, που εκτυλίσσεται σε τρία μέρη και διαρκεί λίγο παραπάνω από έξι ώρες! Η ιστορία παρακολουθεί μια σύγχρονη Σεχραζάντ καθώς εκείνη αντιμετωπίζει την κοινωνική και οικονομική δυστυχία της χώρας της. Διάρκεια - πρόκληση, αλλά περιμένουμε την ταινία με μια σχετική ανυπομονησία.


chavelier 607

«Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη Μια παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σε ένα γιοτ. Οταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα σκοτώσουν την ώρα τους με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier. To Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής. Η νέα ταινία της Τσαγγάρη, πέντε χρόνια μετά το «Attenberg», σε σενάριο Ευθύμη Φιλίππου αυτή τη φορά, έχει ως πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κέντρο, Πάνο Κορώνη, Βαγγέλη Μουρίκη, Μάκη Παπαδημητρίου, Γιώργο Πυρπασόπουλο και τον Σάκη Ρουβά και την περιμένουμε να ξεμυτίσει ωσονούπω, γιατί όχι στο φετινό Φεστιβάλ Καννών αν όλα πάνε καλά.


high rise 607

«High Rise» του Μπεν Γουίτλι O σκηνοθέτης του «Sightseers» διασκευάζει Τζέι Τζι Μπάλαρντ με πρωταγωνιστές τους Τομ Χίντλεστον, Ελίζαμπεθ Μος, Τζέρεμι Αϊρονς, Σιένα Μίλερ, Λουκ Εβανς. Η ιστορία παρακολουθεί τους κατοίκους ενός υπερσύγχρονου ουρανοξύστη, καθώς απομακρύνονται από τον κόσμο και βυθίζονται στο μίσος και τη βία. Αν το «Sightseers» είχε κάνει πρεμιέρα στις Κάννες το 2012, γιατί το Φεστιβάλ να μη διεκδικήσει την καινούρια, τόσο πιο high profile ταινία του ανατρεπτικού σκηνοθέτη που τόσο ανυπομονούμε να δούμε.


macbeth 607

«Macbeth» του Τζάστιν Κερζέλ Μαριόν Κοτιγιάρ και Μάικλ Φασμπέντερ do Shakespeare, σ' αυτήν την, κατά τα λεγόμενα, ζοφερή διασκευή του κλασικού θεατρικού έργου, από τον σκηνοθέτη του ανατριχιαστικού «The Snowtown Murders» που κέρδισε το βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής το 2011. Η ταινία έχει εδώ και καιρό ολοκληρώσει τα γυρίσματά της, άρα θεωρούμε δεδομένο ότι θα συναντήσουμε τον Μάικλ Φασμπέντερ στην Κρουαζέτ.


Mad Max photo6 607

«Mad Max: Fury Road» του Τζορτζ Μίλερ Αυτό δεν είναι εικασία, είναι επιβεβαιωμένο: το τελολογικό έπος φαντασίας θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών, τη δεύτερη μέρα της διοργάνωσης, στις 14 Μαΐου, μια μέρα πριν την αμερικανική πρεμιέρα του. Περιμένουμε να δούμε σκονισμένα άρματα και πανύψηλα δόρατα να κατεβαίνουν την Κρουαζέτ. Ή, απλώς, περιμένουμε να δούμε τον Τομ Χάρντι και τη Σαρλίζ Θερόν στο κόκκινο χαλί!


Tomorrowland 607

«Tomorrowland» του Μπραντ Μπερντ Υποθέτουμε ότι το Φεστιβάλ Καννών θα έπαιζε οτιδήποτε προκειμένου να έχει τον Τζορτζ Κλούνεϊ ανάμεσα στους επιφανείς καλεσμένους του, οπότε γιατί όχι την ταινία φαντασίας του («Mission: Impossible - Ghost Protocol», «Ο Ρατατούης») Μπραντ Μπερντ, παραγωγή της Disney, που από το τρέιλερ της δείχνει τουλάχιστον θεαματική κι έχει ημερομηνία εξόδου πάνω στην ώρα, στις 22 Μαΐου.


beasts of no nation

«Beasts of No Nation» του Κάρι Φουκουνάγκα Θ' ανυπομονούσαμε ούτως ή άλλως για τη νέα κινηματογραφική ταινία του σκηνοθέτη (μετά την «Τζέιν Εϊρ» του) κι ακόμα περισσότερο τώρα, που έρχεται φορτωμένος με το θρίαμβο του «True Detective». Το φιλμ είναι διασκευή του μυθιστορήματος του Ουζοντίνμα Ιγουεάλα κι έχει για ήρωα ένα μικρό αγόρι που, στην καρδιά του εμφυλίου πολέμου στη χώρα του στη Δυτική Αφρική, αναγκάζεται να γίνει στρατιώτης. Πρωταγωνιστεί ο Ιντρις Ελμπα και η παγκόσμια σύγχρονη πολιτική και κοινωνική συνείδηση.

«Erran» του Ζακ Οντιάρ Παρακολουθούμε πάντα με απόλυτη συγκέντρωση την κάθε νέα ταινία του Ζακ Οντιάρ, ο οποίος όχι μόνο είναι ένας εκπληκτικός σκηνοθέτης, ο πιο συναρπαστικός εκπρόσωπος της γενιάς του, αλλά επιπλέον έχει ανακαλύψει ηθοποιούς σαν τον Ταχάρ Ραχίμ (στον «Προφήτη») και τον Ματίας Σένερτς (στο «Σώμα με Σώμα», μετά τη «Μοσχαροκεφαλή»). Η νέα του ταινία παρακολουθεί την ιστορία ενός Ταμίλ μαχητή από τη Σρι-Λάνκα που ζητά πολιτικό άσυλο στη Γαλλία και πιάνει δουλειά ως νοσοκόμος στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού. Η ταινία βρίσκεται σε post production και κάτι μας λέει ότι ο Οντιάρ θα είναι ο πρώτος Γάλλος σκηνοθέτης που θα φροντίσει το Φεστιβάλ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του. Πρωταγωνιστής του φιλμ είναι ο Μαρκ Ζίνγκα και δίπλα του ο Βενσάν Ροτιέρ που γνωρίσαμε στο «Ρενουάρ».


love poster 607

«Love» του Γκασπάρ Νοέ Θα κάνει τους άντρες να ερεθιστούν και τις γυναίκες να κλάψουν. Ετσι περιγράφει ο Γκασπάρ Νοέ τη νέα του ταινία, ένα σεξουαλικό μελόδραμα με ήρωες δυο γυναίκες κι έναν άντρα. Οι δυο προηγούμενες ταινίες του Νοέ, το «Irreversible» αλλά και το «Enter the Void» έκαναν την πρεμιέρα τους στις Κάννες και το Φεστιβάλ οπωσδήποτε θα λαχταρήσει λίγη από την αιχμή του, που θα μας κάνει κι εμάς να... λαχταρήσουμε!

Το 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα διεξαχθεί φέτος από τις 13 έως και τις 24 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη: