Ενημέρωση

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2011

στα 10

Η δεύτερη τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου τίμησε με το παραπάνω τη μνήμη του Θανάση Βέγγου και ανέδειξε τελικά ως μεγάλο νικητή τον «Μαχαιροβγάλτη» του Γιάννη Οικονομίδη. Το Flix ήταν στην αίθουσα και κατέγραψε ζωντανά, λεπτό προς λεπτό, την ατμόσφαιρα, τα παραλειπόμενα, τα βραβεία της βραδιάς.

Flix Team
Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2011
Για δεύτερη χρονιά έδωσε τα βραβεία της η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Με μία απλή, όπως μας έχει συνηθίσει, τελετή απονομής η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ανέδειξε τον «Μαχαιροβγάλτη» του Γιάννη Οικονομίδη ως τον μεγάλο νικητή: 7 βραβεία, ανάμεσά τους αυτά της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου. Η «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα έφυγε με 5, το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένα» με 3, ενώ το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη ανακοινώθηκε ως η πρόταση της Ακαδημίας για την ελληνική υποψηφιότητα στα Οσκαρ.

21.21 Ξεκινάμε με Θανάση Βέγγο. Ενα βίντεο με τον περσινό παρουσιαστή Γιώργο Πυρπασόπουλο να τον καλεί επί σκηνής για να παραλάβει το τιμητικό του βραβείο. Ξαναζούμε την περσινή του βράβευση. Ενα χρόνο πριν, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τον τίμησε για την προσφορά του στο ελληνικό σινεμά. Σήμερα, η δεύτερη απονομή λαμβάνει χώρα υπό το βάρος της ανακοίνωσης του θανάτου του.

21.25 Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Τάσος Μπουλμέτης ανεβαίνει στη σκηνή. Με την αφορμή του Θανάση Βέγγου αναφέρεται στις απώλειες της χρονιάς, σημαντικούς ανθρώπους της ελληνικής κινηματογραφίας που χάθηκαν. Ανάμεσα στα ονόματα, αυτό του Γιώργου Τζιώτζιου. Ταυτόχρονα όμως αναφέρει και τις ευχάριστες στιγμές του 2010. Την υποψηφιότητα του «Κυνόδοντα» για Οσκαρ, τα ταξίδια των ελληνικών ταινιών σε διεθνή φεστιβάλ, την πορεία της Ακαδημίας μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο, τον κινηματογραφικό νόμο. Δίπλα του στη σκηνή, μια διερμηνέας μεταφράζει τα όσα λέει στην γλώσσα των κωφών. Υπέροχη ιδέα.

21.33 Ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης ανεβαίνει στη σκηνή. Αναφέρεται και αυτός στην απώλεια του Θανάση Βέγγου. «Λίγοι είναι αυτοί που κατάφεραν με τη ζωή και το έργο τους να εκφράσουν με τόσο αυθεντικό τρόπο τον Ελληνα, την ψυχή, τα όνειρα, τις διαψεύσεις του».

21.36 «Εχουν τεθεί οι βάσεις για την ανάπτυξη του ελληνικού σινεμά χωρίς τα βαρίδια του. Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τη νέα γενιά δημιουργών που παράγει έργο υπό αντίξοες συνθήκες. Δεν μιλάω μόνο για τον Γιώργο Λάνθιμο (ακούγεται το πρώτο δυνατό χειροκρότημα στην αίθουσα) ή την Αθηνά Τσαγγάρη, τον Σύλλα Τζουμέρκα, τον Γιώργο Ζώη και τις επιτυχίες τους στα φεστιβάλ στο εξωτερικού. Μιλάω και για τα παιδιά που τους βλέπουν, τους θαυμάζουν και θα ήθελαν να τους μοιάσουν. Η Ελληνική Πολιτεία είναι εδώ για να τους στηρίξει, μέσω του ΕΚΚ, του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με όποιον τρόπο μπορεί. Παρά τη γενική απαισιοδοξία που επιβάλλει η κρίση, πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον αισιόδοξα, τόσο η Πολιτεία όσο και οι κινηματογραφιστές». Τηλέμαχος Χυτήρης.

21.39 Ο Τάσος Μπουλμέτης ανακοινώνει πως ο παρουσιαστής της βραδιάς είναι ο Χρήστος Λούλης. Στη σκηνή ανεβαίνει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Εκείνος με τη σειρά του φωνάζει τον εαυτό του επί σκηνής και ... ανεβαίνει ο Χρήστος Λούλης. Αστοχο σεναριακό αστείο.

21.41 Το πρώτο βραβείο (ειδικών εφέ και κινηματογραφικής καινοτομίας) παρουσιάζει ένας ταχυδακτυλουργός, ο οποίος κάνει κι ένα κόλπο επί σκηνής. Το βραβείο μοιράζεται ανάμεσα στο Νίκο Μουτσελο για την «Υπογραφή» και στον Ντίνο Θεοδοσίου για τα «Σκυλιά». Ο Ντίνος Θεοδοσίου δηλώνει «ελπίζω αυτό το βραβείο να είναι μια προώθηση για το ελληνικό animation».

21.46 Το βραβείο καλύτερου μακιγιάζ παρουσιάζει η Ζωζώ Σαπουντζάκη (με κίτρινο γυαλιστερό κοστούμι). Πηγαίνει στην Εύη Ζαφειροπούλου για την ταινία «Χώρα Προέλευσης». Ανεβαίνει στη σκηνή ο Σύλλας Τζουμέρκας για να το παραλάβει. Αποχωρώντας, η Ζωζώ Σαπουντζάκη στέκεται στη μέση της σκηνής και χαρίζει φιλιά στο κοινό. Πρώτο βραβείο για τη «Χώρα Προέλευσης».

21.50 Το βραβείο ήχου παρουσιάζει ο ηθοποιός του Θεάτρου Κωφών, Απόστολος Γιαννόπουλος. «Η στερεοτυπική εικόνα του κωφού δεν υπάρχει για εμάς. Η καθημερινότητα μου είναι γεμάτη ήχους. Νιώθω και αγαπώ τα τραγούδια όπως κι εσείς. Δυστυχώς όμως, θέλω να σας πω ότι τις σημερινές ταινίες δεν τις έχω δει, δεν τις έχω παρακολουθήσει. Και δεν τις έχω δει επειδή δεν είχαν υπότιτλους. Ζητώ λοιπόν, απαιτώ, υπότιτλους, όχι μόνο εγώ αλλά και οι υπόλοιποι 25.000 κωφοί. Ζητώ ίση προσβασιμότητα για όλους. Ελπίζω του χρόνου όλες οι ταινίες σας να έχουν υπότιτλους». Ο φάκελος ανοίξει και το βραβείο ήχου πηγαίνει στο «Μαχαιροβγάλτη» για τους Ντίνο Κίττου και Κώστα Φυλακτίδη. Πρώτο βραβείο για τον «Μαχαιροβγάλτη».

21.55 Το βραβείο ενδυματολογίας παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Τζούμας. «Αναρωτιέμαι πως εξακολουθούν να κάνουν άνθρωποι σινεμά σε μια χώρα που δεν είναι η προτεραιότητα της», δηλωνει. Το βραβείο πηγαίνει στον Γιώργο Γεωργίου για την ταινία «Ταξίδι στη Μυτιλήνη». Το βραβείο παραλαμβάνει ο Χρήστος Στέργιογλου, γιατί ο Γεωργίου βρίσκεται σε γύρισμα. Πρώτο βραβείο για το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη».

22.00 Το βραβείο σκηνογραφίας παρουσιάζει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου. Πηγαίνει στην Ιουλία Σταυρίδου για τον «Μαχαιροβγάλτη». Δεύτερο βραβείο για τον «Μαχαιροβγάλτη». Στη σκηνή ανεβαίνει ο παραγωγός της ταινίας Πάνος Παπαχατζής.

22.06 Το βραβείο μοντάζ παρουσιάζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκάζι Καπλάνι. Απονέμεται και στους τρεις υποψήφιους (;) - στην Ιωάννα Σπηλιοπούλου («Απ'τα Κόκαλα Βγαλμένα), στον Γιάννη Χαλκιαδάκη («Μαχαιροβγάλτης») και στον Πάνο Βουτσαρά («Χώρα Προέλευσης»). Παγκόσμια καινοτομία για την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Επίσης, πόσο αμήχανο να βραβεύεις 3 ανθρώπους και στους δυο να μην έχεις να δώσεις βραβείο.

22.14 Για να παρουσιάσει το βραβείο φωτογραφίας η Ελευθερία Ντεκώ. Ο φάκελος ανοίγει και ακούμε το όνομα του φαβορί - τον Δημήτρη Κατσαΐτη για τον «Μαχαιροβγάλτη». Στη σκηνή ξανά ο Πάνος Παπαχατζής. Τέταρτο βραβείο για τον «Μαχαιροβγάλτη».

22.18 To βραβείο μουσικής παρουσιάζει ο καρδιολόγος και συνθέτης Θανάσης Δρίτσας. Πηγαίνει στους DrogATek για τη «Χώρα Προέλευσης». Τρίτο βραβείο για τη «Χώρα Προέλευσης».

22.22 Το βραβείο β' γυναικείου ρόλου παρουσιάζει ο περσινός οικοδεσπότης της τελετής Γιώργος Πυρπασόπουλος. Απονέμεται στην Ιωάννα Τσιριγκούλη για τη «Χώρα Προέλευσης». Στη σκηνή η Ιωάννα Τσιριγκούλη: «Και φυσικά να ευχαριστήσω τη μάνα μου και τον πατέρα μου που ακόμη με βοηθούν να βιοπορίζομαι». Αψογη σπόντα για το παρόν του έλληνα ηθοποιού.

22.26 Στη σκηνή η κριτικός κινηματογράφου Μαρία Κατσουνάκη για να παρουσιάσει το βραβείο β' ανδρικού ρόλου. Πριν διαβάσει τις υποψηφιότητες θέλει να καταθέσει δυο λόγια για τον χαμό του Θανάση Βέγγου. Δηλώνει: «Ο Θανάσης Βέγγος έκανε πράξη με τη ζωή του αυτό που δεν θέλει η δεν μπορεί η πολιτική: την σεμνότητα και την ταπεινότητα». Το βραβείο πηγαίνει στον Δημήτρη Ημελλο για το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένα». Στη σκηνή ανεβαίνει ο Σωτήρης Γκορίτσας για να παραλάβει το βραβείο εκ μέρους του.

22.35 Το βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου απονέμει η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου. Δηλώνει ότι οι άνθρωποι του θεάτρου καμαρώνουν το σύγχρονο ελληνικό σινεμά. Βεβαιώνει ότι έχουμε ανάγκη την τέχνη, απόδειξη το πώς θα ήταν η ζωή μας αν δεν υπήρχε ο Θανάσης Βέγγος! Το βραβείο κερδίζει η Αριάν Λαμπέντ για το «Attenberg». Εξηγεί ότι της είναι δύσκολο να μιλά ελληνικά κι αφιερώνει στην Αθηνά Τσαγκάρη και όλους τους ηθοποιούς της ταινίας, λέγοντας ότι είναι όλοι πάνω στη σκηνή.

22.42 Το βραβείο α' ανδρικού ρόλου παρουσιάζει η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η γλυκύτατη κυρία Χριστίνα Σακελλαρίου, με την αιτιολογία ότι το ελληνικό σινεμά πάει καλά... έξω! «Δε με ξέρει κανένας σ΄αυτή την αίθουσα», λέει χαριτολογώντας, «εκτός από τον Υπουργό!». Προσθέτει ότι η εξωστρέφεια είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό κι ότι πάντα οι καλλιτέχνες μας πήγαιναν καλά στο εξωτερικό. Εύχεται οι Ελληνες ηθοποιοί να γεμίσουν με τις ταινίες τους όλες τις οθόνες του κόσμου! Το βραβείο παίρνει ο Αργύρης Ξάφης για την ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα, «Απ'τα Κόκαλα Βγαλμένα». Ευχαριστεί την Ακαδημία για την τιμή, τον σκηνοθέτη του, τους ηθοποιούς της ταινίας και κυρίως τον Δημήτρη Ημελλο, την οικογένειά του και τη γυναίκα του, Δέσποινα Κούρτη, που ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, του λέει μπράβο!

22.45 Μέσω skype ο Πρόεδρος της Fox, Τζιμ Γιαννόπουλος συγχαίρει την ακαδημία και το ελληνικό σινεμά για την εξέλιξή του, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα αρχίζει να το αναγνωρίζει.

22.52 Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απονέμουν οι ηθοποιοί / παρουσιαστές της βραδιάς, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Χρήστος Λούλης! Η επανάληψη ανεξήγητη, αλλά ο Χαραλαμπόπουλος μοιράζεται την εμπειρία της γνωριμίας του με τον Θανάση Βέγγο, το πόσο νεανική ήταν η αντοχή του στη δουλειά, το πόσο τον ενέπνευσε. Το βραβείο κερδίζει - φυσικά - ο Σύλλας Τζουμέρκας για την ταινία «Χώρα Προέλευσης». Μοιράζεται το βραβείο με όλους τους συντελεστές και όσους βοήθησαν στην δημιουργία της ταινίας.

22.47 Το βραβείο μικρού μήκους ταινίας απονέμει ο Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος αναφέρεται στην έλλειψη κινηματογραφικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την ανάγκη για τη σύσταση της Κινηματογραφικής Ακαδημίας. Το βραβείο κερδίζει η ταινία «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη. Ο σκηνοθέτης ανεβαίνει στη σκηνή, μαζί με την παραγωγό του, Μαρία Δρανδάκη. Αφιερώνει σε όλους όσους αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα ως αιτία πολέμου!

22.59 Με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από τη «Φαίδρα» του Ζιλ Ντασέν (πώς είναι δυνατόν;;;) και σκηνές από τις ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη, ο Αντώνης Καφετζόπουλος παρουσιάζει το τιμητικό βραβείο στον σπουδαίο σκηνοθέτη ταινιών όπως οι «Στέλλα», «Το Κορίτσι με τα Μαύρα», «Ιφιγένεια», «Ζορμπάς». Σε νεανική διάλεκτο, ο Καφετζόπουλος συγκινεί: «Κύριε Μιχάλη Κακογιάννη, respect.». Το βραβείο παραλαμβάνει η αδελφή, συνεργάτις και παραγωγός του δημιουργού, Γιαννούλα Κακογιάννη, και διαβάζει μήνυμά του. Εκεί ο Κακογιάννης εκφράζει τη συμπαράστασή του στη δραστηριότητα της Ακαδημίας κι εύχεται στην επόμενη διοργάνωση να είναι σε καλύτερη κατάσταση ώστε να παραστεί ο ίδιος και να ευχαριστήσει από κοντά.

23.07 Το βραβείο σεναρίου απονέμει ο παιδοψυχίατρος Δημήτρης Αλεξανδρίδης. «Το ότι καλείτε σήμερα έναν ψυχαναλυτή εδώ, είναι ένα δείγμα προόδου,» λέει χαριτολογώντας ο Αλεξανδρίδης, ενώ προσθέτει ότι η σχέση της ψυχανάλυσης και του κινηματογράφου ήταν ανέκαθεν στενή. Το βραβείο πηγαίνει στους Γιάννη Οικονομίδη και Δώρη Αυγερινόπουλο για τον «Μαχαιροβγάλτη», φτάνοντας έτσι τα 5 βραβεία. Παραλαμβάνει ο Αυγερινόπουλος, μιας και ο Οικονομίδης απουσιάζει.

23.12 Το βραβείο σκηνοθεσίας απονέμουν οι «αφανείς ήρωες» του σινεμά, η ταμίας του κινηματογράφου «Ελλη» και ο μηχανικός προβολής του κινηματογράφου «Ιντεάλ»! Το βραβείο κερδίζει ο Γιάννης Οικονομίδης. Παραλαμβάνει η Μαρία Καλλιμάνη. Εξι βραβεία ο «Μαχαιροβγάλτης»!

23.15 Το βραβείο ντοκιμαντέρ απονέμει η ελληνο-γιαπωνέζα Χριστίνα Τσου που ευχαριστεί τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση στην πρόσφατη τραγωδία της Ιαπωνίας. Το βραβείο κερδίζει η ταινία "Τα Παιδία δεν Παίζει".

23.23 Η κυρία Ασπα και ο κύριος Γιάννης, με ιδιότητα αυτή των γονιών του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, απονέμουν το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην ταινία «Μαχαιροβγάλτης», που με επτά βραβεία, πολλά από τα σημαντικότερα της βραδιάς, αναδεικνύεται σε θριαμβευτή της φετινής απονομής. Ο κύριος Γιάννης συνοψίζει την σημερινή πραγματικότητα του ελληνικού κινηματογράφου: αλληλεγγύη μεταξύ των δημιουργών και το αιώνιο αίτημα των χρημάτων.

23.25 Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Τάσος Μπουλμέτης, ξαναπαίρνει το βήμα για να παρουσιάσει την τελευταία ενότητα της βραδιάς. Αναρωτιέται γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί ότι η Ακαδημία πρέπει να δίνει εξετάσεις (σ.σ. και να μην αποκτήσει και θεσμικά τη δύναμη να αποφασίζει, παρά μόνο να προτείνει, την οσκαρική υποψηφιότητα), όταν εκείνη έστειλε τον «Κυνόδοντα» στα Οσκαρ. Με μία διπλωματική κίνηση, προσκαλεί τον αναπληρωτή Υπουργό να ανέβει στην σκηνή για να παρουσιάσουν μαζί την πρόταση της Ακαδημίας για την ταινία που θα υποβληθεί ως ελληνική συμμετοχή για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ το 2012: το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη. Η σκηνοθέτης λέει ότι ελπίζει σε μία πραγματική ακαδημία κινηματογράφου, συμπληρώνοντας τα λόγια του Γιώργου Λάνθιμου για τη σημασία της κινηματογραφικής παιδείας στην Ελλάδα.

23.40 Ελληνικά βραβεία τέλος για φέτος. Ραντεβού του χρόνου, στην τρίτη απονομή της Ακαδημίας.

Μάθετε τα πάντα για τις υποψηφιότητες εδώ

Δείτε τι έχουν να πουν οι συντελεστές των υποψήφιων ταινιών εδώ

Παρακολουθείστε τη συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Ε.Α.Κ., σκηνοθέτη Τάσο Μπουλμέτη, εδώ