Άποψη

Best of 2015: Η ανασκόπηση της χρονιάς με τον τρόπο του Flix

στα 10

Αυτά ήταν τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2015 μέσα στις σκοτεινές αίθουσες, στη μικρή οθόνη, στη μεγάλη ζωή εκεί έξω...

Flix Team
Best of 2015: Η ανασκόπηση της χρονιάς με τον τρόπο του Flix

Το 2015 ήταν μια σκοτεινή χρονιά, όχι μόνο για την Ελλάδα που έζησε δύο εκλογές και την κρίση ακόμη πιο βαθιά στο κόκαλο, αλλά και για την Ευρώπη που ζει πλέον υπό την απειλή της τρομοκρατίας και τον πλανήτη που μοιάζει να μην μπορεί να ελέγξει όλα όσα συμβαίνουν ερήμην του και εξαιτίας του.

Από το πληγωμένο Παρίσι μέχρι την επέλαση του «Πολέμου των Αστρων» και από τα events της χρονιάς μέχρι τα πρόσωπα που ξεχώρισαν, έγιναν viral και... ξεχάστηκαν, ό,τι ακολουθεί είναι μια ανασκόπηση του 2015 μέσα από τα σημαντικότερα γεγονότα που θα θυμόμαστε για καιρό.

[Στα σχόλια περιμένουμε και τις δικές σας προσθήκες για όλα όσα θα μείνουν στην ιστορία ότι συνέβησαν το 2015]

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Charlie Hebdo

H φονική επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo κινητοποιεί όλο τον πλανήτη, το Je Suis Charlie γίνεται το hashtag - σύνθημα των ημερών στο ξεκίνημα ενός χρόνου πιο σκοτεινού και από την απειλή της τρομοκρατίας.

annita ekberg2 607

Στα 83 της χρόνια η Ανίτα Εκμπεργκ φεύγει από τη ζωή παίρνοντας μαζί της τη «Dolce Vita» που έζησε εκείνο το βράδυ στη Φοντάνα ντι Τρέβι.

golden globes 2015 moore 607

H 72η Απονομή των Χρυσών Σφαιρών χαρίζει τα μεγάλα βραβεία της βραδιάς στο «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Αλέξης Τσίπρας

Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεκινάει διακυβέρνηση με τους καλύτερους οιωνούς. Μέσα στο 2015 θα υπάρξει και δεύτερη κυβέρνηση με το ίδιο σχήμα - εκείνη θα ξεκινήσει με τους χειρότερους.

Viola Davis SAG Awards 2015 607

H Βαϊόλα Ντέιβις κερδίζει το βραβείο γυναικείου ρόλου του Σωματείου Αμερικάνων Ηθοποιών για το «How to Get Away With Murder» και δίνει έναν από τους πιο εμβληματικούς ευχαριστήριους λόγους ever.

Νίκος Ξυδάκης 607

Ο Νίκος Ξυδάκης αναλαμβάνει χρέη Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού της νέας κυβέρνησης. Ιδανική επιλογή που δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες που γέννησε με την ανακοίνωσή της.

βόλτα 607

H «Βόλτα», η μικρού μήκους ταινία της Στέλλας Κυριακοπούλου γυρίζει με βραβείο από το Φεστιβάλ του Sundance σε μια σημαντική διάκριση για τη νέα γενιά του ελληνικού σινεμά.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

fifty shades of grey 607

Βγαίνει και στις ελληνικές αίθουσες το «Fifty Shades of Grey», ανίκανο να προκαλέσει οργασμικά κύματα αισθησιασμού όπως είχε υποσχθεί, αλλά ισοπεδώνοντας τα ταμεία παγκοσμίως.

berlinale day 10 607

Το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου απονέμει τη Χρυσή Αρκτο στον απόντα Τζαφάρ Παναχί για το «Taxi», δήλώνοντας αμέριστη υποστήριξη σε έναν σκηνοθέτη που συνεχίζει να κάνει ταινίες σε μια χώρα που του έχει απαγορεύσει την ελευθερία της έκφρασης.

Αλέξης Γρίβας

Διορίζεται νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, επικροτείται από την κινηματογραφική κοινότητα και ξεκινάει την προσπάθεια για την ομαλή επαναλειτουργεία του οργανισμού μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας και μικροπρεπών αντιθέσεων.

Neil Patrick Harris Oscars 2015 607

Στην 87η τελετή απονομής των Βραβείων Οσκαρ, θριαμβεύει το «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου. Ο Νιλ Πάτρικ Χάρις απογοητεύει ως οικοδεσπότης, η Lady Gaga γίνεται το πρόσωπο της βραδιάς και ο ευχαριστήριος λόγος της Πατρίσια Αρκέτ μένει κλασικός.

Leonard Nimoy 607

O Λέοναρντ Νιμόι - ο αειθαλής Δρ. Σποκ του «Star Trek» φεύγει από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του ένα διαχρονικό μύθο για το πώς γεννιούνται, ζουν και βασιλεύουν οι πραγματικοί... εξωγήινοι αυτού εδώ του κόσμου.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Τετάρτη 04.45 607

Το «Τετάρτη 04:45», δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Αλέξη Αλεξίου συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, ένα ακόμη credit για το δημιουργό και το ελληνικό σινεμά διεθνώς.

Albert Maysles

Φεύγει από τη ζωή ο Αλμπερτ Μέιζελς, ένας από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες όλων των εποχών, δημιουργός του «Grey Gardens» και του «Gimme Shelter».

Furious 7 607

Παγκόσμια συγκίνηση στις πρώτες προβολές του «Furious 7» καθώς ο αποχαιρετισμός στον αδικοχαμένο Πολ Γουόκερ κάνει μια ταινία δράσης να μοιάζει με ένα κοσμικό αντίο στον πιο αγαπημένο ήρωά του.

Διαγόρας Χρονόπουλος

Φεύγει από τη ζωή ο Διαγόρας Χρονόπουλος, για χρόνια Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης, πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σκηνοθέτης και ο ίδιος.

Βραβεία Ακαδημίας 2015

Στην έκτη απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θριαμβεύει το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, ο οποίος αρνείται να παραλάβει τα βραβεία Σεναρίου, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας αν δεν περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια που αφορά στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς. Λίγες μέρες μετά η κυβέρνηση κινητοποιείται και τελικά ο νόμος ψηφίζεται.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Lost Day 607

Στις 8 Απριλίου γιορτάζεται για πρώτη φορά η επίσημη μέρα «Lost». Τα social media παραληρούν, ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει τίποτα.

got 501 607

Την Κυριακή του Πάσχα προβάλλεται - επιτέλους - το πρώτο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου του «Game of Thrones» - σε ταυτόχρονη μετάδοση και από την Ελλάδα στη Nova. Κανείς δεν ασχολείται για τίποτ' άλλο για πολλές μέρες μετά - σχεδόν μέχρι το μυθικό φινάλε του κύκλου.

lobster 607

Ανακοινώνεται πως ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Φεστιβάλ Καννών, μια τεράστια επιτυχία για την πρώτη διεθνή ταινία του Ελληνα σκηνοθέτη.

Patrick Dempsey 607

Μετά από 11 ολόκληρους κύκλους, ο Πάτρικ Ντέμπσι εγκαταλείπει το «Grey's Anatomy» με ένα επεισόδιο που προκάλεσε από οργή μέχρι θρήνο. Ο McDreamy είναι πλέον παρελθόν...

ΜΑΪΟΣ

mm714_03

Μετά από επτά ολόκληρους κύκλους, το «Mad Men» τελειώνει με ένα καταπληκτικό επεισόδιο, σίγουρο πως έχει γράψει ήδη τη δική του ιστορία στο μεγάλο βιβλίο των τηλεοπτικών μύθων.

david-letterman-young 607

O Ντέιβιντ Λέτερμαν εγκαταλείπει την τηλεόραση - για ολόκληρες εβδομάδες πριν την τελευταία του εμφάνιση τα αφιερώματα στο θρύλο της αμερικανικής κουλτούρας δεν σταματούν να συγκινούν.

Ceremony Cannes 2015

To 68o Φεστιβάλ φτάνει στο τέλος του με τον Χρυσό Φοίνικα να πηγαίνει στο «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ και τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου να κερδίζει το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

ΙΟΥΝΙΟΣ

ΕΡΤ

Τρία χρόνια μετά το πιο διάσημο «μαύρο» της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η ΕΡΤ ανοίγει ξανά με επίσημη ημέρα νέας λειτουργίας την 11η Ιουνίου - ακριβώς πάνω στην επέτειο του κλεισίματός της, το οποίο ακολούθησαν η «δοκιμαστική» περίοδος της Δημόσιας Τηλεόρασης και αυτή της ΝΕΡΙΤ.

x-files 607

Ξεκινούν τα γυρίσματα του πολυαναμενόμενου reboot του τηλεοπτικού «X-Files». Παλιοί φανατικοί και νέοι θαυμαστές παρακολουθούν μέρα με τη μέρα την επιστροφή του Μόλντερ και της Σκάλι...

christopher lee 607

Ο πλανήτης σινεμά αποχαιρετά τον Κρίστοφερ Λι που πεθαίνει στην ηλικία των 93 ετών, αφήνοντας πίσω του μια ολόκληρη μυθολογία από ανεξίτηλους ήρωες του σινεμά τρόμου και του φανταστικού.

jon snow dead 607

H εικόνα του Τζον Σνόου να κείτεται χτυπημένος στο τελευταίο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου του «Game of Thrones» βρίσκεται παντού, ανακηρύσσοντάς τον στο απόλυτο πρόσωπο της χρονιάς. Ταυτόχρονα οι θεωρίες γύρω από το θανατό του κάνουν τη σειρά να χτυπήσει δυσθέωρητα επίπεδα διασημότητας...

Γρηγόρης Καραντινάκης

Ο Γρηγόρης Καραντινάκης επιστρέφει στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μετά από μήνες αβεβαιότητας για την πιο καίρια λειτουργική θέση του οργανισμού.

James Horner

O οσκαρικός συνθέτης Τζέιμς Χόρνερ (διάσημος για τις μουσικές του «Τιτανικού» και του «Braveheart») σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία 61 ετών, συγκλονίζοντας το Χόλιγουντ.

Gay Marriage Supreme Court

Tο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει πως οι ομόφυλοι γάμοι είναι συνταγματικό δικαίωμα - μια μεγάλη μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Batman v Superman: Dawn of Justice 607

Το επιθετικό promotion για το «Batman v Superman: Dawn of Justice» συνεχίζεται αμείωτο - οι φανατικοί των κόμικς δεν είναι καθόλου σίγουροι, ο Μπεν Αφλεκ πάντως δικαιώνεται ως Μπάτμαν!

Grexit

H Ελλάδα ζει στους ρυθμούς του Grexit και των capital controls - το θρίλερ παρακολουθείται καθημερινά στις τηλεοράσεις του κόσμου από εκατομμύρια θεατές.

Chevalier Locarno 607

Ανακοινώνεται πως το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Τσαγγάρη θα ξεχωρίσει στο Φεστιβάλ τον Αύγουστο και θα συγκεντρώσει βραβεία και διακρίσεις στους μήνες που θα ακολουθήσουν με μεγαλύτερο το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ του Λονδίνου τον Οκτώβριο.

bill cosby rape allegations 1

To σκάνδαλο «Μπιλ Κόσμπι» γιγαντώνεται με ολοένα και περισσότερες γυναίκες να τον κατηγορούν για βιασμό. Η Αμερική είναι ανάστατη, ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία. Το Δεκέμβριο του 2015 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά.

Interruption 607 2

Ανακοινώνεται πως το «Stage Fright» του Γιώργου Ζώη θα συμμετέχει στο τμήμα «Ορίζοντες» του 72ου Φεστιβάλ Βενετίας. Τρίτη επίσκεψη του σκηνοθέτη στη Μόστρα μετά το «Casus Belli», τους «Τίτλους Τέλους».

ομάρ σαρίφ 607

Φεύγει από τη ζωή ο Ομάρ Σαρίφ. μετά από 83 χρόνια ζωής - κυριολεκτικά - σαν σινεμά!

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Jon Stewart 607

O Τζον Στιούαρτ αποχαιρετά την τηλεόραση - αφήνοντάς την πιο φτωχή και σίγουρα λιγότερο σημαντική.

Αλέξανδρος Αβρανάς

Η φήμη πως ο Αλέξανδρος Αβρανάς («Miss Violence») σκηνοθετεί τον Τζιμ Κάρεϊ στο «True Crimes» σκάει από το πουθενά και επιβεβαιώνεται σε ένα μεγάλο βήμα για την καριέρα του Ελληνα σκηνοθέτης.

Φόρος

Το νέο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει και την κατάργηση του ειδικού φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων που προορίζονται για την κινηματογραφική παραγωγή. ΟΙ αντιδράσεις από ολόκληρη την κινηματογραφική κοινότητα δεν είναι ικανές να αποσύρουν τη ρύθμιση.

Wes Craven 607

Στα 76 του χρόνια πεθαίνει ο Γουές Κρέιβεν, αφήνοντας πίσω του μια ολόκληρη γενιά από θεατές που ουρλιάζουν ακόμη στη θέα του «Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες» και των «Scream».

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Xenia 607

Το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα είναι η επίσημη υποβολή της Ελλάδας για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η ταινία βγαίνει στις αίθουσες της Αμερικής, δεν καταφέρνει όμως να περάσει στην τελική εννιάδα ταινιών που διεκδικεί μια θέση στην πεντάδα του ξενόγλωσσου Οσκαρ.

Βούλα Ζουμπουλάκη

Φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η Βούλα Ζουμπουλάκη, με μετρημένες αλλά χαρακτηριστικές εμφανίσεις στο ελληνικό σινεμά και μια τεράστια θεατρική καριέρα.

terry gilliam is not dead 607

Το Variety δημοσιεύει κατά λάθος μια νεκρολογία τον Τέρι Γκίλιαμ. Ο ίδιος το διασκεδάζει και ζητάει δημόσια συγγνώμη... που δεν είναι νεκρός.

From Afar 607

Στην αυλαία μιας μάλλον υποτονικής διοργάνωσης, το 72ο Φεστιβάλ Βενετίας χαρίζει τη Χρυσή Αρκτο στο «From Afar» του Λορένζο Βίγας, πρώτη συμμετοχή της Βενεζουέλας στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.

Σύκο 607

To Φεστιβάλ Δράμας ολοκληρώνεται μετά από μια εβδομάδα προβολών με το μεγάλο βραβείο να πηγαίνει στο «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού και ομολογουμένως μια από τις καλύτερες σοδειές ταινιών μικρού μήκους που είδαμε τελευταία.

emmy1

Στην 67η Απονομή των βραβείων Emmy θριαμβεύει το «Game of Thrones», ο Τζον Χαμ παίρνει επιτέλους το πρώτο του βραβείο, η αμερικανική τηλεόραση μοιάζει να γυρίζει οριστικά σελίδα...

Μπαλτάς

Νέα - μνημονιακή αυτή τη φορά - κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, νέος Υπουργός Πολιτισμού: αυτή τη φορά με μετάθεση από το Υπουργείο Παιδείας, ο Αριστείδης Μπαλτάς αναλαμβάνει χρέη Υπουργού Πολιτισμου με αβέβαια μέχρι και σήμερα αποτελέσματα.

Ridley Scott 607

Η NASA αποκαλύπτει πως βρέθηκε νερό στον Αρη. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ ομολογεί πως το γνώριζε πρώτος - σε μια ευφυή προωθητική καμπάνια για το «The Martian» που παίζεται στα σινεμά του κόσμου ακριβώς τη στιγμή της ιστορικής ανακοίνωσης.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Degrade 607

Οι Νύχτες Πρεμιέρας ρίχνουν αυλαία με τη Χρυσή Αθήνα να πηγαίνει στο «Ντεγκραντέ» («Dégradé») των Αραμπ και Τάρζαν Νάσερ, μετά από 10 ημέρες προβολών, πάρτι και μιας ολοκληρωμένης κινηματογραφικής γιορτής.

Star Wars: The Force Awakens

Κυκλοφορεί το πρώτο κανονικό, χορταστικό απίθανο τρέιλερ του «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει». Το παραλήρημα που θα κορυφωθεί με την έξοδο της ταινίας το Δεκέμβριο χτυπάει κόκκινο...

Back to the Future 2

21 Οκτωβρίου η επίσημη «Back to the Future» ημέρα γεμίζει το ιντερνετ από όλες τις προβλέψεις που έκανε κάποτε η αγαπημένη σειρά ταινιών. Το μέλλον επιστρέφει δριμύτερο.

Mandy Patinkin Lesvos

To προσφυγικό προκαλεί την ευαισθητοποίηση του κινηματογραφικού κόσμου, με κείμενα, δηλώσεις, παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επισκέψεις διάσημων σταρ στη Λέσβο για να βοηθήσουν από κοντά όσους διακινδυνεύουν με τη ζωή τους την ελπίδα για μια καλύτερη μέρα.

Tarantino Police Brutality Protest 607 3

Μάχη ξεσπάει ανάμεσα στα σώματα αστυνομικών των ΗΠΑ και τον Κουέντιν Ταραντίνο μετά από τις δηλώσεις του για την αστυνομική βία. Οι αστυνομικοί απειλούν με μποϋκοτάζ του «The Hateful Eight», ο Ταραντίνο απαντά, ένα μεγάλο θέμα συζήτησης παραμένει ανοιχτό όλο το έτος στην Αμερική των δύο ταχυτήτων.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Σύμπτωμα 607

Ανακοινώνεται πως το «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορίνο. Τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του δημιουργού μετά το «Polaroid», το «Ονειρο του Σκύλου» και το «Μέσα στο Δάσος».

Spectre 607

Το «Spectre» - μετά από ένα παροξυσμικό promotion παγκοσμίως και με την αγωνία στο κατακόρυφο - βγαίνει επιτέλους και στις ελληνικές αίθουσες για να γίνει η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 2015.

Paris Bombings

Η 13η Νοεμβρίου καταγράφεται ως η νύχτα που άλλαξε για πάντα το Παρίσι, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 120 ανθρώπους. Η παγκόσμια κοινή γνώμη ορθώνει ανάστημα - ο πόλεμος προς το Ισλαμικό Κράτος κηρύσσεται έστω και ανεπίσημα, το μέλλον είναι πλέον άγνωστο...

Τελετή Λήξης Θεσσαλονίκη 2015

To 56o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ρίχνει αυλαία κάτω από τη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Χαρίζει το Χρυσό Αλέξανδρο στο «Rams» του Γκριμούρ Χακόναρσον από την Ισλανδία.

Charlie Sheen 607

[Ο Τσάρλι Σιν αποκαλύπτει δημόσια πως είναι φορέας του AIDS.]https://flix.gr/news/martin-sheen-talks-charlie-sheen.html) Η δηλωσή του γίνεται δεκτή με συγκίνηση, ανοίγοντας ξανά την απαραίτητη συζήτηση γύρω από ένα θέμα που παραμένει ταμπού.

The Hunger Games - Mockingjay Part 2 607

To τελευταίο κεφάλαιο των «Αγώνων Πείνας» βγαίνει στις αίθουσες - το 2015 θα είναι για πάντα χρονιά που ξεκίνησε η Επανάσταση!

Mustang 607 3

Οι «Ατίθασες» της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν κερδίζουν το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μια ακόμη κίνηση ενδυνάμωσης της εξάλειψης των διακρίσεων και της ανάγκης για ισότητα και αλληλεγγύη στον πλανήτη του σήμερα.

Μηνάς Χατζησάββας

Στα 67 του χρόνια πεθαίνει ο Μηνάς Χατζησάββας, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο κενό στο θέατρο και το σινεμά. Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του συντρόφου του στην πολιτική του κηδεία - με αναφορά στο σύμφωνο συμβίωσης - υπήρξε ακόμη ένα βήμα για την τελική ψήφιση του συμφώνου σε μερικές εβδομάδες από το θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

European Film Awards 2015

Στα Ευρωπαϊκα Βραβεία του 2015 θριαμβεύει η «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο κερδίζοντας το βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας για τον Πάολο Σορεντίνο και Ανδρικού Ρόλου για τον Μάικλ Κέιν. Βραβείο Σεναρίου απονέμεται στους Ευθύμη Φιλίππου και Γιώργο Λάνθιμο για τον «Αστακό».

Ενας Αλλος Κόσμος 607

Στις 17 Δεκεμβρίου βγαίνει στις αίθουσες το «Ενας Αλλος Κόσμος» που έχει ξεπεράσει τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές τις 200.000 εισιτήρια, επιβεβαιώνοντας το εμπορικό χαρτί που ακούει στο όνομα Χριστόφορος Παπακαλιάτης.

Downton Abbey 607

Το «Downton Abbey» κλείνει αυλαία με το τελευταίο του επεισόδιο ανήμερα Χριστούγεννα. Η τηλεθέαση στη Μ. Βρετανία αγγίζει δυσθεώρητα ρεκόρ και οι πόρτες του Πύργου που φιλοξένησε εκατομμύρια θεατές εδώ και πέντε χρόνια κλείνουν για πάντα.

Star Wars The Force Awakens

Ολος ο πλανήτης σείεται στο ρυθμό του «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει». Η ταινία οδεύει προς το ρεκόρ του πιο εμπορικού φιλμ όλων των εποχών, ενώ κριτικοί και κοινό συμφωνούν για την ιδανική επιλογή του Τζέι Τζέι Εϊμπραμς για να αναλάβει το reboot ενός μύθου.

Περισσότερα Best of 2015:

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!