Άποψη

Best of 2012: τα breakthroughs της χρονιάς!

στα 10

Κάθε μέρα μέχρι το τέλος του 2012, το Flix θα ανατρέχει σε πρόσωπα, γεγονότα, φαινόμενα, εκπλήξεις, επιρροές, τάσεις της κινηματογραφικής χρονιάς που τελειώνει. Σήμερα συγκεντρώνουμε τα ονόματα που μας συστήθηκαν με αυτοπεποίθηση μέσα στη χρονιά που πέρασε!

Best of 2012: τα breakthroughs της χρονιάς!
Ο Τζος Γουίντον και οι Εκδικητές του

Μεταπήδησαν με αέρα σούπερ ήρωα από την τηλεόραση στο blockbuster σινεμά; Ξεπετάχτηκαν από μία ανεξάρτητη μικρή ταινία κι έγιναν αυτόματα σταρ; Δε θυμόμαστε ακόμα το όνομά τους (ή δεν μπορούμε να το προφέρουμε) αλλά η εικόνα τους στην μεγάλη οθόνη μας έμεινε ανεξίτηλη; Οπως και να έχει, αυτά είναι σύμφωνα με το Flix τα breakthroughs της χρονιάς!

Μπορεί να είναι η πρώτη τους ταινία, μπορεί η δεύτερη. Γεγονός όμως είναι ότι έκαναν αίσθηση μέσα στο 2012 και κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα από την ανωνυμία στη διασημότητα. Χαζέψτε λοιπόν ποιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες μάθαμε φέτος και εκείνοι με τη σειρά τους υπόσχονται να μας απασχολήσουν για πολλά περισσότερα χρόνια στο μέλλον.

olsen

ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΟΛΣΕΝ: Μην την κρίνεις από το επίθετό της!

H τρίτη αδελφή της οικογενείας των ξανθογάλανων Ολσεν αποδεικνύεται η πραγματική έκπληξη της χρονιάς. Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Σον Ντέρκιν «Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν» η «κατεστραμμένη», ωμή ερμηνεία της διαλύει κάθε υποψία: η 23χρονη Ελίζαμπεθ δεν έχει καμία σχέση με τις κατεστραμμένες από τη ρηχή δημοσιότητα ατάλαντες αδελφές της. Περιμένουμε με ανυπομονησία να τη δούμε στο «Oldboy» του Σπάικ Λι.

benedict

ΜΠΕΝΕΝΤΙΚΤ ΚΑΜΠΕΡΜΠΑΤΣ: Elementary, really

Ο 36χρονος Βρετανός είδε την καριέρα του να απογειώνεται μέσα στο 2012 και τον εαυτό του στην κορυφή της λίστας των πιο πολλά υποσχόμενων ηθοποιών της Ευρώπης. Από «Το Αλογο του Πολέμου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ στο «Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι» του Τόμας Αλφρεντσον, κι από την τηλεοπτική εμφάνισή του ως «Σέρλοκ Χολμς» που σκίζει μέχρι τη θεατρική του επιτυχία με τον «Φρανκενστάιν» του Ντάνι Μπόιλ, ο Κάμπερμπατς φέτος μονοπώλησε την προσοχή μας. Ηδη ανακοινώθηκε το όνομά του για τον 24ο Τζέιμς Μποντ, σε ρόλο κακού, ενώ μέσα στο 2013 περιμένουμε να τον δούμε και στο πολυαναμενόμενο σίκουελ του «Star Trek» του Τζέι Τζέι Εϊμπραμς.

avengers

ΤΖΟΣ ΓΟΥΙΝΤΟΝ: Η μικρή οθόνη εκδικείται την μεγάλη

Ο δημιουργός μερικών από τις πιο επιδραστικές σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης («Buffy», «Angel», «Firefly») είχε κάνει το άλμα στην μεγάλη οθόνη με το «Serenity». Ομως το 2012 πήρε την εκδίκησή του: υπέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters όλων των εποχών και το έκανε χωρίς συμβιβασμούς στο προσωπικό του σήμα κατατεθέν, καλογραμμένο στιλ. Με τους «Avengers» απέδειξε ένας auteur της τηλεόρασης μπορεί να κάνει σινεμά! Με το «Much Ado About Nothing» ότι μπορείς να κάνεις σινεμά στο σπίτι σου! Και «Με το Μικρό Σπίτι στο Δάσος» ότι δεν έχει πει την τελευταία σεναριακή του λέξη! Υποκλινόμαστε!

gustavo

ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΤΑΡΕΤΟ: Ο αρχιτέκτονας

Ο Γκουστάβο Ταρέτο τολμά το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στην μεγάλου μήκους με τις «Μεσοτοιχίες», επεκτείνοντας στην ουσία το ομώνυμο 28λεπτο φιλμάκι του από το 2005. Κερδίζει διακρίσεις στα διεθνή φεστιβάλ (ανάμεσα σ' αυτά και στις Νύχτες Πρεμιέρας) και την αιώνια αγάπη μας για τον τρόπο που μίλησε για την ομορφιά των άσχημων μητροπόλεων: με νεανική αισιοδοξία και ατμοσφαιρική τρυφερότητα έλουσε με ηλιόλουστο χιούμορ το χάος της πόλης τους – επιτυγχάνοντας την τέλεια παραβολή: δεν αξίζει αγάπη μόνο το «τακτοποιημένο», το αποδεκτό, το αισθητικά τέλειο. Οσο τέρατα κι αν αισθανόμαστε, την αξίζουμε και εμείς.

wood

ΣΑΪΛΙΝ ΓΟΥΝΤΛΕΪ: Η Απόγονη

Στους «Απογόνους» του Αλεξάντερ Πέιν έπαιξε τον Τζορτζ Κλούνεϊ στα ίσα: αυθάδης, ακατέργαστη, άμεση ερμηνεία και ταυτόχρονα μία εύθραυστη μαγκιά που μπορεί να κλάψει μόνο στο νερό. Η Γούντλεϊ, όχι μόνο κέρδισε διακρίσεις, υποψηφιότητες και απείλησε σθεναρά την επικράτηση της Ολίβια Σπένσερ («Υπηρέτριες») στα περσινά βραβεία, αλλά, πάνω από όλα, μπήκε στην καρδιά μας. Τη γνωρίσαμε από κοντά στο Φεστιβάλ Καννών όπου κέρδισε το βραβείο της Choppard ως η πρωτοεμφανιζόμενη της χρονιάς και συμφωνήσαμε με την επιτροπή! Περιμένουμε να τη δούμε στο σίκουελ του «Amazing Spider-Man»

L

ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ: Learning curve

To 2012, o Μπάμπης Μακρίδης έκανε κάτι σαν εμφάνιση – έκπληξη στα ελληνικά κινηματογραφικά πράγματα. Παρότι είχε ήδη στο βιογραφικό του μια μικρού μήκους ταινία, τον «Τελευταίο Φακίρη», που κέρδισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Δράμας το 2005 και παρότι είναι ένας από τους πιο περιζήτητους σκηνοθέτες στο διαφημιστικό κύκλο, η ύπαρξή του αποτελούσε ένα μικρό μυστήριο: ποιος ήταν αυτός ο Ελληνας σκηνοθέτης που με την πρώτη μεγάλου μήκους του επιλέχθηκε από το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Σάντανς; Οποια κι αν ήταν η τύχη του «L» στις αίθουσες, για μας ο Μακρίδης παραμένει ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς και σίγουρα αυτό που θα κοιτάμε με προσοχή και προσμονή στο μέλλον. [Θυμηθείτε τη συνέντευξη που είχε δώσει στο φακό του Flix].

gina

ΤΖΙΝΑ ΚΑΡΑΝΟ: Chick ...Norris

H πρωταγωνίστρια της «Τιμωρού» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, πρώην πρωταθλήτρια πολεμικών τεχνών στα κλουβιά της Αμερικανικής τρέλας, απέδειξε με μία μόνο ταινία ότι μπορεί να κάνει ό,τι και η Αντζελίνα, αλλά ακόμα καλύτερα! Αρκεί μόνο να δεις Τζίνα Καράνο, να «καθαρίζει» αρσενικά με πρωτοφανείς ικανότητες για να καταλάβεις ότι μία νέα action heroine γεννήθηκε. Κι έρχονται σε λίγο οι νέοι «Μαχητές των Δρόμων», αλλά και τα «Αναλώσιμα» κορίτσια για να μας το επιβεβαιώσουν. [Θυμηθείτε την αποκλειστική συνέντευξη της Τζίνα Καράνο στο Flix].

pablo

ΠΑΜΠΛΟ ΤΖΙΟΡΤΖΕΛΙ: Με δύναμη από την Αργεντινή

Ο Πάμπλο Τζιορτζέλι και οι «Ακακίες» του ήταν μια από τις μεγάλες φεστιβαλικές εκπλήξεις της περασμένης χρονιάς. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός σκηνοθέτη που μέχρι τα 44 του χρόνια ήταν μοντέρ. Μία ταινία μικρή, εσωτερική, συγκινητική, προσωπική που κατάφερε να αποσπάσει τη Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ Καννών κι να κάνει το γύρο του κόσμου στα σημαντικότερα φεστιβάλ. Την αγαπήσαμε πολύ και περιμένουμε από τον δημιουργό την επόμενη. [Διαβάστε τη συνέντευξη που ο Τζιορτζέλι είχε παραχωρήσει στο Flix]

kori

ΣΑΒΙΝΑ ΑΛΙΜΑΝΙ: Η Κόρη

Ονομα και πράγμα. Η κόρη του σκηνοθέτη Μπουγιάρ Αλιμάνι, πρωταγωνίστρια σε ένα δύσκολο ρόλο: στην «Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου (η Σαβίνα είχε κι έναν μικρό ρόλο στη «Διόρθωση»). Μία ερμηνεία αυτοσχεδιασμών, ωμής ενέργειας και ένα κορίτσι που απέδειξε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την απειρία της υπέρ της και να βγάλει κάτι το γοητευτικά πρωτόγονο στο πανί.

omar

ΟΜΑΡ ΣΙ: Αθικτος

Ναι, τον ξεχωρίσαμε και στους άντρες της χρονιάς, αλλά πώς να μην τον αναφέρουμε ξανά; Εφόσον το 2012 κέρδισε εντυπώσεις, με μία γενναία politically incorrect ερμηνεία που διακωμώδησε/εξανθρώπισε την αρρώστια και απογείωσε τους «Αθικτους» και τους έσωσε από το να καταλήξουν ένα γλυκανάλατο μελό. Η μεταδοτική ενέργειά του, το απολαυστικό γέλιο και η ακαταμάχητη λάμψη του ανάγκασαν ακόμα και τη Γαλλική Ακαδημία να υποκλιθεί, δίνοντάς του Σεζάρ και κάνοντας τη δυσάρεστη έκπληξη στον Ζαν Ντιζαρντέν («The Artist»). [Θυμηθείτε την αποκλειστική βινετοσυνέντευξη που παραχώρησε στο Flix].

moon

ΤΖΑΡΕΝΤ ΓΚΙΛΜAN & ΚΑΡΑ ΧΕΪΓΟΥΟΡΝΤ: Moonstruck!

Τα δύο πιτσιρίκια του «Moonrise Kingdom» θα συνοδεύουν για πάντα τις κινηματογραφικές μας αναμνήσεις από το 2012. Σκηνοθετημένα σε ιδιοσυγκρασιακούς, παράξενους ρόλους κράτησε το κάθε ένα τη στιβαρή του αντίσταση στο να επιτρέψει σ' αυτό το υπέροχο, όσο και θεοπάλαβο, εφηβικό love story να καταλήξει γλυκερό ή παγερά αλλόκοτο. Αντιθέτως, οι ερμηνείες τους και η απόλυτη εμπιστοσύνη που έδειξαν στον σκηνοθέτη τους Γουές Αντερσον, έντυσαν την μεγάλη οθόνη με παστέλ ανταύγειες ρομαντικής αθωότητας αλλά και απαράμιλλου στιλ. Περιμένουμε να τους δούμε και στα επόμενα, αλλά συγκρατούμε το χορό στην παραλία!

Διαβάστε ακόμη:

Tags: best of 2012